Könnyen törik a Royole FlexPai, de nagyon jól viseli

Az első összehajtható ÉS megvásárolható mobil sajnos nem a strapabíróbb fajtából való. És nem a hajlítható kivitel miatt.

Hirdetés

A világ első összehajtható készülékét tulajdonképpen a Royol állította elő. Kereskedelmi forgalomban egyelőre sem a Samsung Galaxy Fold, sem a Huawei Mate X nem elérhető, a Royole tavaly novemberben bemutatott modelljéhez viszont már Zack Nelsonnak is volt szerencséje. Vagy szerencsétlensége. A Royole közel 500 ezer forintba kerülő, Snapdragon 8-as szériából való SoC-vel szerelt készüléke nem valami strapabíró. Pedig a gyártó szerint kétszázezer alkalommal nyithatjuk gond nélkül. Nem is feltétlenül ezzel van a gond.

A teszt során a készülék valós működésébe is bepillantást nyerhetünk, ami roppant meggyőző. Már a rendszersebesség és a felhasználói felület tekintetében. A kijelző viszont, lévén nem üveg, nagyon alacsony keménység mellett is erősen karcolódik. A hagyományos készülékek Mohs 7-es szintjét távolról sem éri el, Mohs 3-nál már mély barázdákat kap. Ez annyira nem megnyugtató, tekintve, hogy a kijelző java részt kifelé lesz. Egy mezei tűvel könnyen karcolható szint. A keret viszont üveggel borított. És erős mágnessel felszerelt, hogy a készüléket egyben tartsa, ha összecsukjuk.

A fém keret és a roppant idétlen nevű (cicada wing - kabóca szárny) gumiból készült zsanér masszívnak tűnik, de a hátlap is roppant könnyen karcolódik. A készülék elég nehéz, pedig műanyagból készült. A panel a lángokat sem bírja túl jól, az üveg elvezet némi hőt (mondjuk, amit egy vízcsepp generál közvetlen napsütésben), de a FlexPai paneljének védőrétege annyira vékony, hogy 5 másodperc alatt elhaláloznak a pixelek a hőhatás helyén.

A hajlítás az egyik irányba természetesen gond nélkül működik. Zack utánanézett, egy átlagos felhasználó naponta átlag nyolcvanszor nézi meg a mobilját, tegyük fel, a FlexPai esetében össze is hajtja. Ez az ígért kétszázezer hajlítással is hét teljes évet jelent. A másik irányba viszont nem tanácsos erőltetni a Royole készülékét, noha a töréspont után is kiválóan funkcionál. A zsanér elrepedése pont nem befolyásolja a készülék működését, a panel valóban rugalmas és egészen elképesztő mértékben tűri a feszültséget. Persze nem elpusztíthatatlan, de várakozáson felül teljesített.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés