Kispadra került a BOE

A chiphiány mellé az Apple engedélye nélkül módosíthatták a beszállított OLED paneleket is, három hónapja takaréklángon dolgoznak.

Hirdetés

Február óta alig gyártott 6,1 hüvelykes OLED panelt az iPhone 13-as okostelefonokhoz a kínai BOE, írja forrásaira hivatkozva az Elec. A kínai beszállító tavaly került be az LG és a Samsung mellé, mint az Apple harmadik választása az iPhone-ok kijelzőjét beszerzendő. Annak kettő oka is van, hogy az elmúlt hónapokban visszaesett a gyártás: egyrészt hiány van a kijelző és a processzor között dolgozó integrált áramkörös félvezetőkből (display driver IC), amit az LX Semicon szállít a BOE-nek és az LG-nek is, utóbbit priorizálva.


[+]

Másrészt pedig a BOE állítólag olyan változtatásokat eszközölt az Apple által tervezett OLED panelen, például a vékonyréteg-tranzisztor áramköri szélességének bővítésével, melyeket a megrendelő észrevett. Az Elec belső forrásai szerint ennek következményeként az Apple egyelőre szüneteltette megrendeléseit a cégtől, az viszont nem várható, hogy a beszerzési láncból kirúgnák a BOE-t. Erre utal az is, hogy február óta továbbra is folyamatosan működik a BOE Szecsuanban található B11-es gyártósora.

Egy iPhone 13 kihajtott kijelzővel.
Egy iPhone 13 kihajtott kijelzővel. (forrás: iFixit) [+]

Az iPhone-ba kerülő OLED kijelzők legnagyobb beszállítójának számító Samsung a negyedéves pénzügyi eredményeinek ismertetésekor jelezte, tervezi szabadalmait felhasználva üzleti érdekeinek szigorúbb védelmét az OLED-szektorban, ami következménye lehet áremelés is. Ezt némileg féken tudja tartani az Apple, ha több beszállítóra támaszkodik.

Előzmények

Hirdetés