Kiélezettebb harc várható az SoC piacon

Hirdetés

Csak úgy röpködnek a milliárdok a Qualcomm körül: épp a minap büntették 997 millió euróra (309 milliárd forintra) az európai versenyügyi szabályozás megsértéséért (a chipset tervező többek között az Apple-nek fizetett azért, hogy kizárólag az ő LTE modemjeit használják). Most pedig – aligha véletlenül az elmarasztalás utánra időzítve – a Qualcomm bejelentette: kétmilliárd dolláros (496 milliárd forintos) egyetértési nyilatkozatot (memorandum of understanding) kötött a Lenovóval, az Oppóval, a Vivóval és a Xiaomival.


(forrás: Reuters) [+]

Az érintett felek kinyilvánították szándékukat, hogy a fenti összegnek megfelelő értékű Qualcomm chipeket terveznek vásárolni az elkövetkező három évben. Ez nem jó hír a mostanában eleve kevesebb visszhangot kapó MediaTek számára, a Qualcomm mégsem ülhet a babérjain. Nem kötött egyetértési nyilatkozatot a Meizu, amely épp a minap jelentette be az M6s-t, az árához képest (39 ezer forint) igencsak ütős Exynos 7872-vel, és sokan a Meizu 15-be is egy aktuális Samsung lapkát vizionálnak. A dél-koreai óriás egyébként épp az elmúlt hónapokban lépett elő a világ legnagyobb félvezető vállalatává, mobil SoC-i egy-egy kivételtől eltekintve ugyanakkor rendre saját okostelefonjaira voltak korlátozva. Persze az S, a Note vagy az A szériás ketyerék szép számmal fogynak. Most azonban, úgy tűnik, megnyílhat a lehetőség új partnerek számára, így nyilván a Qualcomm is siettette a szándéknyilatkozat megkötését.

Az S9 újragondolnál, amit a kamerákról tudunk. A Snapdragon / Exynos régió szerint hardvermegosztás viszont maradhat a régi
Az S9 újragondolná, amit a kamerákról tudunk. A Snapdragon / Exynos régió szerint hardvermegosztás viszont maradhat a régi

A Digitimes forrásai szerint a Samsungnak egyébként inkább a MediaTek középkategóriás pozíciójára fáj a foga, arrafelé ugyanis jelenleg elég erősek a tajvaniak leszállításai. Az Exynos chipek mobilpiaci részesedése tavaly a negyedik volt a Qualcomm, az Apple és a MediaTek után, gyártósorairól persze többek között számos Qualcomm lapka is legördül. Mivel az elkövetkező években az okostelefonos eladások visszaesésére lehet számítani, fontos stratégiai lépés lehet az Exynos chipek elérhetővé tétele több partner számára, főleg az 5G technológiák 2020-ra várt berobbanásával. A legütősebb lapka a Samsungtól egyébként a pár hete bejelentett Exynos 9810, amely egyes tesztekben az egyszálas teljesítmény megduplázását ígéri, illetve 40%-os előrelépést többszálas feladatok esetében. A Qualcomm is leleplezte már idei zászlóshajóját: a Snapdragon 845 is tekintélyes előrelépésre készül processzorosan, és egyelőre úgy tűnik, régiótól függően a Galaxy S9 páros mindkét márka hardveréből részesülni fog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meizu

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy Note 8 - hass, alkoss, gyarapíts!

    Visszaül a trónra a produktív mobilok királya és dupla hátlapi kamerával kattintgat. Az árazás viszont olyan erősre sikeredett, hogy az S Pen színaranyból is lehetne.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés