Hirdetés

Kétmilliárd dollárért erősítene a Huawei a kiberbiztonságon

Hirdetés

Bombaként robbant a hír, amikor a Huawei Technologies pénzügyi igazgatóját (és nem mellesleg az alapító és vezérigazgató lányát), Meng Wanzhout a hónap elején, Kanadában letartoztatták. A Kínai Népköztársaság egyik legnagyobb vállalatának kulcsfiguráját állítólag az Irán elleni szankciók megsértése kapcsán tartóztatták le, és ebben a témakörben már a ZTE is futott már egy kört, jelentős pénzbüntetéssel és vezetőségi átszervezésekkel „megúszva” a dolgot. Ez sokkal rosszabb is lehetett volna, mert egy ideig a hálózatkiépítési és mobileszközei számára esszenciális amerikai beszállítókat eltiltották a vele való kereskedelemtől.


(forrás: Silicon Republic) [+]

Akárhogy is: az amerikaiak nem szívesen látják a két kínai óriás hálózati egységeit sem az operátorok eszközparkjában, sem tisztségviselőik, katonáik zsebében, arra hivatkozva, hogy a két, állítólag a kínai állammal is kapcsolatba hozható vállalkozás esetleg kényes információkat juttathat „haza”, amit persze a vállalatok kategorikusan tagadnak. Sokan egyébként az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság közötti gazdasági harc erőfitogtatását látják az elmúlt hónapok lépései mögött, igaz, a Gizmodo szerint az angolszász országok kémügynökségei (USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Egyesült Királyság; közös nevükön: az Öt Szem) már a nyáron kinyilvánították, hogy a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és újabb piacokon esélyes, hogy a gyártó hálózati eszközeinek hátat fordítanak.

Hatalmas kijelzőt kínál a Mate 20 Pro, mégsem nőtt túl nagyra
A fogyasztók körében a Huawei a mobiljairól ismert, a hálózatkiépítési üzletága viszont, ha lehet, még nagyobb [+]

Csavar a történetben, hogy az USA-ban a hatalmas AT&T és Verizon szolgáltató mögötti két kisebb operátor, a T-Mobile és a Sprint épp most akar egyesülni, közös erővel felkészülve a küszöbön lévő 5G-s generációváltásra, ami kolosszális befektetéseket igényel. Az ehhez szükséges amerikai engedélyek megszerzése érdekében állítólag a két anyacég, a japán SoftBank (Sprint) és a német Deutsche Telekom (T-Mobile) ugyancsak kész a Huawei hálózatkiépítési eszközeit a jövőben mondjuk az Ericsson és a Nokia hasonló megoldásaira cserélni, de legalábbis jelenlegi együttműködésüket végiggondolni. Az 5G hálózatok kiépítésért eleve nagy a konkurenciaharc, és a Huawei ezen a fronton is vezérpozícióba szeretne kerülni, ami a jelenlegi légkörben nem tűnik könnyűnek, még ha több ország is bizalommal fordul az eszközei és termékei felé. A Kínai Külügyminisztérium szerint amúgy több mint húsz ország írt alá együttműködési megállapodást a tech óriással, amibe a méretes francia és német piac is beletartozik.

John Legere az amerikai T-Mobile és Marcelo Claure a Sprint részéről az egyesülés részleteit tárgyalják
John Legere az amerikai T-Mobile és Marcelo Claure a Sprint részéről az egyesülés részleteit tárgyalják (forrás: USA Today) [+]

A Huawei ennyivel nem elégszik meg: kedden a gyártó kinyilvánította, kész kétmilliárd dollárnak megfelelő összeget költeni a kiberbiztonságra a következő öt évben, hogy a nemzetközi aggodalmaknak gátat szabjon, noha továbbra is állítja: eszközei nem jelentenek kockázatot, és az elmúlt hetek lépései a szabad piacot veszélyeztetik. „Nem léphetsz előre a konkurenseid kizárásával a piacról” – mondta Ken Hu elnök. „Véleményünk szerint a biztonsági aggodalmak és vádaskodások kész tényeken kellene alapuljanak. Ezek nélkül nem fogadjuk el és elutasítjuk a vádakat.” A közeljövőben kulcsfontosságú lehet a Huawei-nek hálózatkiépítési eszközei biztonságát demonstrálnia, a Reuters szerint ugyanis Japán, illetve Franciaország és elgondolkodott azok cseréjén, bár eddig ilyen lépéseket nem jelentettek be.

Az 5G a (közel)jövő, és már folyik a hálózatkiépítési konkurenciaharc
Az 5G a (közel)jövő, és már folyik a hálózatkiépítési konkurenciaharc (forrás: PocketNow) [+]

Sok múlhat továbbá a szabadlábon védekező Meng Wanzhou ügyén, akinek a kiadatását kéri az Egyesült Államok, Donald Trump elnök azonban akár közbe is léphet a Huawei érdekében, ahogy korábban a ZTE esetében is jelezte a kínai kormány felé: kész enyhíteni a feszültségen. Az Egyesült Államok elnökének egyébként igencsak széles jogköre van, a kegyelmi jogot beleértve, és törekvéseivel befolyásolhatja a nemzetközi folyamatok változását, ami most látszólag az USA és Kína közötti gazdasági háború enyhülése felé mozog. December elején Trump és Hszi Csin-ping elnök és főtitkár megegyeztek, hogy 90 napra felfüggesztik az elmúlt hónapokban kiszabott, szigorúbb védővámokat a nyugodtabb tárgyalások érdekében. Persze éppen ebbe a légkörbe robbant be az egyik legnagyobb kínai vállalat kulcsfigurájának letartóztatási ügye, és a történet láthatóan több szálon, igen kacifántosan pörög.

Hirdetés

Azóta történt

 • Erős volt az idei év a Huawei számára

  A kínai gyártó idén tavasszal tudta először átvenni a második helyet a globális ranglétrán, és azóta sem szándékozik visszaengedni oda az Apple-t.

 • Idén is belehúz a Huawei

  A gyártó nyílt levélben körvonalazta az idei évre vonatkozó terveit, de Richard Yu csak általánosságokban vázolta a prioritásokat.

Előzmények

 • Van, ahol szívesen látják a Huaweit

  A kínai külügyminiszter több országot is megnevezett, amelyek bizalommal fordulnak a Huawei termékei és 5G technológiája felé.

 • Az USA nekiment a Huawei-nek

  Tiltják a termékeik használatát, nem ajánlják másoknak sem, plusz még a cég pénzügyi vezetőjét is letartóztatták. Jogos a félelem?

 • Trump visszahozná a ZTE-t

  Donald Trump Twitteren tette közzé, hogy rajta van a ZTE rehabilitálásán az Egyesült Államokban.

Hirdetés