Jó negyedévet zárt a Qualcomm, rosszabb következhet

A Qualcommnak kitüntetett szerepe van a mobilpiacon, ugyanis csúcs-, közép- és alsókategóriás okostelefonok és táblagépek százaiban található valamelyik Snapdragon rendszerchip, és a 200-as, a 400-as, a 600-as és a 800-as széria is nagy népszerűségnek örvend. A legnagyobb profitokat persze a legújabb és legerősebb chipsetek után lehet bezsebelni, és bár számos készülék érkezett vagy érkezik a legújabb, ám hőkezelési kihívásokkal rendelkező Snapdragon 810-es rendszerchippel (például a Xiaomi Mi Note Pro vagy a Sony Xperia Z4), a Qualcomm legfőbb partnere ezúttal házi megoldást választott.


[+]

Természetesen a Samsung Galaxy S6 és S6 egde készülékekről van szó, amelyek több tíz millió darabszámban fogyhatnak idén, és talán a Note 5 és esetleges ívelt variánsa is Exynos rendszerchippel érkezik. Q2-es beszámolójában ezért a Qualcomm az év második felére a vártnál kedvesebb Snapdragon chip leszállítására számít, ám már gőzerővel dolgoznak a mérnökök a Snapdragon 820-as SoC fejlesztésén, amelyet egyes pletykák szerint a Samsung gyárthat le a TSMC helyett, méghozzá 14 nanométeres FinFET technológiájával. Azért nem lehet ok a panaszra: a második pénzügyi negyedévben ugyanis 233 millió Snapdragon chipsetet szállítottak le a partnereknek, 6,9 milliárd dolláros bevételt generálva, ami jobb az egy évvel korábbi eredményeknél, igaz elmarad a Q1 2015-ös adataitól.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S6 - a technológia sava-borsa

    A dél-koreai gyártó csúcsmodellje hardveresen szinte minden eddigi okostelefont felülmúl, elképesztően jó lett a kijelző és a kamera, ám az üzemidő sajnos nem túl hosszú.

  • Samsung Galaxy S6 edge - felívelés, gól

    Az S6 edge szemrevaló külseje senkit ne tévesszen meg: az ívelt kijelző alatt őserő dolgozik. A Samsung ezúttal tényleg mindent beleadott, de vajon az akkumulátor tudja-e tartani a lépést?

Hirdetés