Megfeleződött a Qualcomm tiszta nyeresége

A Qualcomm az ARM vezető licencpartnere, és az általuk tervezett SoC-k (pl. a Snapdragon 210, a 410, a 615, a 801, a 805, a 808 és a 810) hihetetlenül sok mobilkészülékben megfordulnak. A Qualcomm sokáig előnyt élvezett a szilíciumlapkákon integrált hálózati modemekkel, azonban manapság a rendkívül versenyképes MediaTeknek és az Exynos 7420-szal technológiai előnybe került Samsungnak is akad nem egy gyors, 4G-s megoldása. Az sem segített a március elejétől június végig tartó időszakban (azaz a Qualcomm harmadik pénzügyi negyedévében), hogy a Snapdragon 810-zel elstartolt mobilok közül nem egy túlmelegedéssel küzd, vagy éppen az órajelek leszabályozásával védekezik az ellen.

Samsung Galaxy S6 vs. Samsung Galaxy S6 edge
Komoly érvágás a Qualcommnak, hogy az összes S6 és S6 edge Samsung Exynos SoC-vel lett felszerelve

Ezek után nem meglepő, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen megcsappant a Qualcommnál maradt profit. Tavaly az említett időszakban 6,8 milliárd dolláros bevételt hozott össze a chipset tervező, amely után 2,2 milliárd dollár tiszta nyereség maradt a konyhán. Ugyanez a két adat idén 5,8 milliárd, illetve 1,2 milliárd dollár, azaz a tiszta nyereség közel megfeleződött. Ennek következményeképpen a Qualcomm máris bejelentette, hogy 15%-os létszámleépítésre és a vállalat szerkezetének hatékony átalakítására szánta el magát. Az elbocsátások a 2016-os pénzügyi év végéig megtörténnek. Bár a teljesítménycsatát 2015-ben egyelőre az Exynos nyerte meg, elképzelhető, hogy a Qualcomm a 64 bites Kyro magokkal felszerelt Snapdragon 820-at a TSMC helyett a Samsung 14 nanométeres FinFET technológiájával gyártja majd le, és a Galaxy S7 specifikációiban ismét felbukkan a Qualcomm név. Megkérdőjelezhetetlen vezető státuszát az SoC piacon mindenesetre elvesztette az ARM licencpartnere.

Azóta történt

Előzmények

  • Jó negyedévet zárt a Qualcomm, rosszabb következhet

    A második pénzügyi negyedévben nőttek a Qualcomm snapdragonos bevételei az egy évvel korábbi időszakhoz képest, azonban a Samsung Exynos SoC-k előretörése miatt az év második felére visszaesést prognosztizálnak.

  • Samsung Galaxy S6 - a technológia sava-borsa

    A dél-koreai gyártó csúcsmodellje hardveresen szinte minden eddigi okostelefont felülmúl, elképesztően jó lett a kijelző és a kamera, ám az üzemidő sajnos nem túl hosszú.

  • Samsung Galaxy S6 edge - felívelés, gól

    Az S6 edge szemrevaló külseje senkit ne tévesszen meg: az ívelt kijelző alatt őserő dolgozik. A Samsung ezúttal tényleg mindent beleadott, de vajon az akkumulátor tudja-e tartani a lépést?

Hirdetés