Jó előre lekötötte az Apple a TSMC 3 nm-es node-ját

Iparági információk szerint idén megkezdődhet a kísérleti, jövőre pedig a tömeggyártás.

Az Apple már nem csak telefonjaiba és táblagépeibe tervez chipeket: a továbbra is ARM licencet használó Apple M1 az eddigi visszajelzések szerint remek szolgálatot tesz az új MacBookokban, és az almások több idei számítógépében és táblagépében felbukkanhat. Az Apple persze csak tervezi a chipeket, az M1-et és A14 Bionicot partnere, a tajvani TSMC gyártja 5 nm-es node-on, és olyan szoros a kapcsolat közöttük, hogy állítólag a készülőfélben lévő 3 nm-es csíkszélességű sorok kezdőkapacitását Cupertino teljes egészében megszerezte magának.

A TSMC 5 nm-es node-ján készülő Apple M1 a világ egyik legfejlettebb chipje - a folytatás 3 nm-en készülhet
A TSMC 5 nm-es node-ján készülő Apple M1 a világ egyik legfejlettebb chipje - a folytatás 3 nm-en készülhet (forrás: AppleInsider) [+]

Az ExtremeTech azért pontosít azokon a pletykákon, amelyek idei 3 nm-es gyártást vetítenek előre: a TSMC tervei között egyelőre a kísérleti gyártás elindítása szerepel 2021-ben, amit jó pár hónappal utána követhet a tömeggyártás, így leginkább a 2022-es Apple Silicon lapkák és mobilchipek profitálhatnak belőle. Ám így is jó eséllyel fogják az almások felélni a TSMC korai 3 nm-es kapacitását, mielőtt a kihozatal olyan jó nem lesz, hogy más megrendelőknek is jut belőle. Elemzők szerint a tajvaniak node-ja jó pár hónappal megelőzheti a Samsung saját 3 nm-es fejlesztését, amelyre egyébként már az AMD is szemet vetett processzorai és egyéb chipjei számára.

A Samsung-AMD partnerségnek már idén meglehet a gyümölcse
A Samsung-AMD partnerségnek már idén meglehet a gyümölcse (forrás: Wccftech) [+]

Ennek is van mobilos vonatkozása: mostanság a Samsung és az AMD olyan szorosra fűzte a viszonyt, hogy várhatóan hónapokon belül bemutatkozik egy Exynos lapka, amely már az amerikai félvezető óriás grafikus gyorsítóját használja. Az AMD pedig a processzorainak és videókártyáinak megnövekedett vásárlói igényét elégítheti ki azzal, hogy a TSMC mellett a Samsung gyártósorait is kihasználja. Végeredményben tehát marad a kiélezett harc a két chipgyártó óriás között, és már olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy a csúcskategóriás Qualcomm lapka jövőre visszatér a tajvaniakhoz, annak 4 nm-es node-ját használva. A chip állítólag Snapdragon 895 néven készül. De egyre kiélezettebb a harc a megrendelők között is, és a chiphiány máris súlyosan hátráltatja a járműipart.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés