Javíthatósági értékelést kaptak az Apple-termékek

Franciaországban – természetesen hatósági nyomásra – már maga a gyártó tünteti fel, mennyire szerelhető, javítható az az eszköz, amit a vásárló kezébe ad.

Franciaországban idén lépett hatályba az a törvény, mely alapján a gyártók a különféle elektronikai termékeknél is kötelesek feltüntetni, mennyire minősül javíthatónak egy-egy eszköz. A MacGeneration információi szerint a besorolás figyelembe veszi azt, hogy mennyire bonyolult szétszedni és összerakni egy terméket, elérhető-e hozzájuk megfelelő leírás és persze alkatrész a javításhoz, van-e alkalmas szervizhálózat, milyen hosszú szoftveres támogatást ígérnek, sőt, még az is szempont, hogy a termék árához képest mennyire rentábilis egy-egy szervizalkalom.

[+]

A Radio France Internationale véleménye szerint messze nem kiforrott még a rendszer, hiszen a cégek, noha szigorú irányelvek alapján, de maguk határozzák meg ezt a számot, a szoftveres támogatás ideje, illetve anyagi szempontok alapján így könnyen kijöhet a különbség, hogy az iPhone 11 csupán 4,6-os, közepes értéket kapott a 10-ből, miközben az egyébként szintén nagyon nehezen szervizelhető, még több kódolt alkatrésszel ellátott iPhone 12 már 6 pontos, jónak minősülő értékelést kapott. A Le Monde szerint a Samsung is elkezdett variálni a besorolással, a Galaxy S21 Plus eszközhöz online javítási útmutatót kínálnak, hogy az elődnél jobb számot írhassanak a drágább telefon mellé.


[+]

Az iPhone XR nem végzett túl jól, 4,5 pontot kapott, az SE (2020) pedig 6,2-t, az M1-es MacBook Air értéke 6,5 pont, a szintén M1-es Pro változatok viszont csak 5,6-ot értek el, míg a 16 hüvelykes, Intel processzoros Pro gépek 6,3 pontot kaptak.


[+]

A törvény egyébként idén január 1 óta, bevezető fázisban létezik, ezért csak 2022-től jár büntetéssel, ha valaki nem teljesíti ezeket a feltételeket, és mégis forgalmazza termékét az országban. Számos országban egyébként a töltőfej és a fülhallgató kötelező tartozéka egy okostelefonnak, így ezeket akkor is oda kell adni az alapvetően ezektől megfosztott csúcsmobiloknak, ha az alapértelmezetten nem a csomag része, éppen ezért aligha kell arra számítani, hogy Magyarországon is megjelennek majd efféle értékelések az Apple hivatalos oldalán: legalábbis addig, amíg itthon sem iktatják törvénybe ennek kötelezőségét. A francia értékelést mindenféle okostelefon viszonylatában ide kattintva lehet átnézni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés