Itt a vége: nem lesz több BlackBerry mobil

Olyan legalábbis biztosan nem, ami a TCL égisze alatt mutatkozik be: hamarosan lejárnak a megvett jogok hosszabbításról sincs szó.

Hirdetés

Amikor megérkezett a hír, hogy a BlackBerry befejezi a mobilgyártást, egy alapos cikkben emlékeztünk meg a modern okostelefonos generáció egyik nagy áldozatáról. Persze a 4 évvel ezelőtt megkezdődött TCL-éra hozhatott volna sikert, hiszen a jó minőségű hardvergyártást kinéztük a TCL-től, a BB által nyújtott szoftveres és biztonsági oldal pedig kellő fejlesztéssel biztosan tudott volna olyan extrákat nyújtani, amikkel adott szférákban és a privát vásárlókörnél is vonzó lehetett volna az ökoszisztéma. Nem ez történt.


[+]

A probléma a hardvernél kezdődött: a TCL-ről átcímkézett DTEK50 és 60 nyitómodellek után nem sokkal, 2017-ben bemutatkozott a KEYone: rendes, fizikai QWERTY billentyűzettel, a régi időket idéző kapacitív vezérlőgombbal 3:2-es kijelzővel, de persze az érintőképernyő és az Android minden modern előnyével ennek kellett volna megalapoznia az új korszak hírnevét, de ehelyett gyártási hibás kijelzőkről és ebből adódóan csalódott rajongókról reflektálhatott csak a média.


[+]

A gyártási anomália megoldódott, ám a készülék hírhedtségét borsos árral ötvözve már nem is lehetett túl sikeres, és ami azt illeti, a teszthét alatt én arra is rájöttem, hogy csak régről maradt illúzió volt, hogy ekkora méretben gyorsabban gépelek fizikai gombokon, mint érintőkijelzőn, a mobilnak 2017-ben sokkal inkább retro-értéke volt, mintsem valódi előnyei, és ezt nem csak én gondoltam így, hanem a vevők is. A KEYone nem lett siker, és sajnos a Key2-generációval sem sikerült erre érdemben rákontrázni, hiába jött be aránylag kedvezőbb árral a Key2 LE.

Hasznos biztonsági alkalmazásokkal van tele a rendszer Hasznos biztonsági alkalmazásokkal van tele a rendszer
Hasznos biztonsági alkalmazásokkal volt tele a KEYone rendszere, mégsem tudott elég vonzó lenni [+]

Mindemelett a BlackBerry-oldal aktív munkájából sem láttunk sokat: gyorsan kiderült, hogy a néhány extra szolgáltatás (Hub+, Mail, Launcher, Password Keeper, Privacy Shade, stb.) nem vonzza be a vevőket, ám ettől függetlenül nem találkoztunk valódi újdonságokkal a modellfrissítések alatt, a népszerűségről pedig elég annyit elmondani, hogy azóta az összes androidos mobilra publikusan elérhetők ezek a funkciók, ami nyilvánvalóan egy marketing-kényszerlépés volt, de nem mentette meg az eladásokat.


[+]

A BlackBerry Mobile Twitter-csatornáján most megosztották a végső állapotot: a 2020 augusztus 31-én lejáró tervezési, gyártási és forgalmazási jogok lejárnak a TCL-nél, és mivel nincs hosszabbítás, utána már biztosan nem fogunk új BlackBerry-ket látni a hivatalos forgalmazók polcain. A meglévő ügyfeleknek 2022 augusztus 31-ig szól a támogatás. A TCL által kiadott közlemény természetesen minden partnernek, felhasználónak és a BlackBerry közösség tagjainak is köszöni az elmúlt néhány évet, mi pedig a fenti emlékcikkünkön kívül korlenyomatként ajánljuk olvasóink figyelmébe a 2009-es BlackBerry elemzőcikkünket.

Azóta történt

Előzmények

  • BlackBerry Key2 LE - LEvelezési rovat

    A BB Key2 LE esetében pont annyi és olyan kompromisszumot kötött a gyártó, amivel megtarthatta az egyediséget, de összhangba hozta a teljesítményt, a funkcionalitást és az árat.

  • BlackBerry Key2 - megoldókulcs

    Az egyetlen gyártó, ahol még ragaszkodnak a fizikai billentyűzethez. Ettől rögtön különleges a telefon, de vannak még benne trükkök. Például az ára.

Hirdetés