India is az USB-C mellé áll

A második legnagyobb mobilpiacon is megegyeztek a standardizált csatlakozó használatáról.

Telefongyártók és technológiai vállalatok képviselői, valamint az indiai állam megegyezésre jutottak annak kapcsán, hogy ezentúl az Indiában forgalomba kerülő laptopok, táblagépek és telefonok egységesen az USB-C szabványú csatlakozót használják majd töltési célokra. A helyi kormány tisztviselői is megerősítették a megállapodást, az ügyben több tárcaközi ülést is tartottak, részben az érintett cégek bevonásával. Azon a megbeszélésen, melyen sikerült lezárni a megállapodást, jelen volt például a Samsung, az Apple, a HP, a Dell és a Lenovo is. A The Economic Times forrásaira hivatkozva azt írja, az Apple nem ellenezte az USB-C szabványosítását, ez még egy arra mutató jel, hogy a 2023-as iPhone-okban érkezik a csatlakozóváltás.

India helyzete annyiban eltér az EU-stól, hogy a keleti ország egyelőre nem közölt hivatalos időpontokat, mikortól lenne kötelező a gyártóknak az új készülékeket már USB-C csatlakozóval felszerelni. Az idézett lap forrásai szerint az EU-s törvények 2024-től kezdődő életbe lépése utáni időponttal terveznek.

A Realme C30 egy friss, 2022-es okostelefon a belépőszinten, mégis a microUSB szabványt használja.
A Realme C30 egy friss, 2022-es okostelefon a belépőszinten, mégis a microUSB szabványt használja. [+]

Bár hazánkban, illetve az európai piacokon általánosságban már ritka, hogy egy telefon ne USB-C csatlakozóval legyen felszerelve, kivéve természetesen az iPhone-t, azért a belépőszintet képviselő okostelefonok között találni még olyat, melyen microUSB port van. A teljesség igénye nélkül az idén Európában piacra került mobilok közül ilyen például a Xiaomi Redmi A1, az Oppo A17, a Realme C30 és C30s, vagy a Nokia C21. Indiában az olcsóbb készülékeknek nagyobb piaci részesedése van, a Counterpoint adatai szerint a helyi piac sokkal tagoltabb, több gyártó van jelen, és főként az olcsóbb telefonjaikkal tudnak részesedést szerezni. Ezt a helyi Amazon is alá tudja támasztani, ahol a mobiltelefon kategóriában a legkelendőbbek között a top 10-ben ugyan főként USB-C csatlakozós mobilt találni, de a nyolcadik helyen jelen van például az említett Redmi A1 a microUSB-jével.

Előzmények

Hirdetés