Az USA is egységes töltőcsatlakozót akar

Miután az EU úgy döntött, hogy kötelezővé teszi a kisebb és közepes méretű fogyasztói elektronikai eszközöknél az USB-C töltőport használatát, két amerikai szenátor nyílt levélben kezdte el sürgetni a helyi kereskedelmi minisztériumot, hogy vegyék át az EU példáját.

Hirdetés

Edward J. Marke és Elizabeth Warren egységes töltőportot látnak szükségesnek, környezeti károkat, e-hulladékot, a fogyasztók gazdasági bosszantását és a tervezett elavulást említve, mint a jelenlegi helyzet hátrányait.

Levelük szerint a speciális töltők, kábelek kifizetése pénzügyi teher a fogyasztók számára, az innovációnak pedig őket kellene segíteni, nem pedig a kárukra történni, inkompatibilis termékekkel és különböző töltők vásárlásával minden újabb eszközhöz.

Az EU-ban 2024 őszétől minden okostelefont, táblagépet, hordozható hangszórót, könyvolvasót, hordozható konzolt, fényképezőt, fejhallgatót kötelező USB-C-vel ellátni, később a laptopokra is kiterjed a szabályozás.

Az USA két említett szenátora mielőbbi, átfogó átállási tervet sürget, ami a fogyasztókat és a környezetet is védené azzal, hogy megoldaná az USA egységes töltőszabványának hiányát. A legnagyobb mértékben ez persze az Apple-t érinti, a cupertinói cég pedig a jelentések szerint teszteli egy ideje az USB-C-s iPhone-okat – az rejtély, hogy ezek már idén befuthatnak-e, vagy csak jövőre (a portmentes iPhone a szakértők szerint még nem tűnik reálisnak).

Azóta történt

Hirdetés