IFA 2019: EKG és vérnyomásmérő is került az Asus új órájába

Az Asus jó ideje nem mutatott be okoskiegészítőt, a legfrissebb ZenWatch is három éves. Az újdonság viszont VivoWatch SP néven fut.

Hirdetés

A 2016-os IFA-n bemutatott Asus ZenWatch 3 tulajdonképpen minden tekintetben kielégítette a fogyasztói igényeket (AMOLED panel, IP67, gyorstöltés, Android Wear OS etc.), ettől függetlenül két éve a szegmens elhagyását is fontolóra vették a roppant gyenge eladások miatt. A magát megnevezni természetesen nem kívánó tajvani forrás szerint a az Asus alig öt-hatezer órát tudott értékesíteni havonta, ami tényleg elgondolkodtató, mondjuk az Apple akkori egymilliós havi átlagához képest. A hordható okoseszközök piaca viszont rohamosan fejlődik, az Asus pedig a VivoWatch SP-vel kíván ismét pályára lépni.


[+]

Az első VivoWatchhoz hasonlóan a készülék alapvetően sportkiegészítő, így nem hiányozhat belőle a GPS és a magasságmérő, ami együttműködik a véroxigén-telítettség mérővel. Az oxigénszaturáció folyamatos monitorozása túrázáskor és hegymászáskor is praktikus lehet. Az optikai pulzusmérő működése szintén folyamatos, de hitelesített EKG-val és vérnyomásmérővel is rendelkezik a készülék, noha utóbbi funkciók elérhetősége regionálisan korlátozott lehet a különféle tanúsítványok és hitelesítések megszerzése miatt.


[+]

Az adatokat a HealthAI-val támogatott Asus HealthConnect app kezeli, személyre szabott életmódtanácsokat kínálva a felhasználó egyedi szokásait és egészségi állapotát figyelembe véve. Erre nagyon büszke a gyártó, az alkalmazás ugyanis rengeteg felhasználói adatból dolgozva próbál tippeket adni az egészségesebb életmódra és természetesen riaszt, ha úgy látja, hogy fontos lenne orvoshoz mennünk.


[+]

Maga az óra egy első blikkre kerek kijelzős megoldásnak tűnik, de a TFT kijelző alsó része le van csapva (ide kerültek a szenzorok), a felbontása 320 x 300 pixeles lenne, ha téglalap alakú megjelenítőt hordana magán. A rendszer saját fejlesztés, csatlakoztatható Android és iOS rendszerű telefonokhoz is, egyelőre nincs további alkalmazások telepítésére lehetőség, de az Asus vizsgálja ennek a lehetőségét is. Van még idejük ilyesmivel szórakozni, mert a legutolsó információk szerint a termék csak novemberben kerülhet piacra, ezért aztán árat sem mondtak hozzá. Ha okosóraként tekintünk rá, akkor elég szűkös a funkcionalitás, ha viszont sport és egészségmegőrző eszközként, akkor már más a dolog fekvése, de ennek megítéléséhez majd látni kell, hogy a gyakorlatban mit tud a készülék. Az mindenesetre biztos, hogy 5 ATM-es vízállóságot, kerámia bevonatú karimát és gyorsan cserélhető szíjakat kapott, a gyártó pedig 14 napos készenléti időt ígér.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés