IFA 2013: ASUS újdonságok Berlinben

Az IFA kapcsán az ASUS is tartott egy sajtótájékoztatót Berlinben, mely a már jól ismert WETRANSFORM név alatt futott. A rendezvénnyel kapcsolatban a tajvani gyártó látszólag nem akart garasoskodni, külön autót küldtek értünk a szállásunkhoz, mely viszonylag gyorsan elvitt minket a Hotel de Rome nevű exkluzív helyszínhez, ahol kellően gyors internetet is felállítottak az újságírók számára; ez sajnos nem mindenhol jellemző, holott egy efféle eseménynél ennél fontosabb dolgot nem nagyon tudunk elképzelni.

A rendezvény kezdetekor a műsorvezető külön kiemelve köszöntötte a magyar és román újságírókat, ami kellemes gesztus volt, lévén egy ismerős arcot sem láttam, úgyhogy megkockáztatom, hogy hazulról csak én érkeztem, de aztán ki tudja. Ezt követően színpadra lépett az angolul gyötrelmesen beszélő Eric Chen (Corporate Vice President), aki gyorsan végigvezetett minket az elmúlt évek mobilos ASUS innovációin, de az egyébként szimpatikus úriember nyelvtudásával kapcsolatban halmozottan igaz volt a mondás, mely szerint egy kép többet mond ezer szónál.

Viszonylag gyorsan reflektorfénybe került a Transformer Pad Trio névre hallgató eszköz, mely több gépet egyesít magában. A kijelző önmagában egy androidos táblagép, a billentyűzetét azonban csatlakoztathatjuk bármilyen megjelenítőhöz (tévé, monitor), hogy egy Windows 8-as számítógéppé váljon. Őt követte az ASUS Transformer Book T300, melyhez mágnesesesn kapcsolható a billentyűzet, kijelzője Full HD felbontású, processzora pedig egy újabb generációs Intel Core i7. Az utolsó notebook újdonság a Zenbook UX301, mely vékony és stílusos, valamint különösen karcálló, hiszen ez az első ultrabook, melyet kívülről Gorilla Glass 3 véd. 13,3 hüvelyken tud 2560 x 1440 (WQHD) felbontást, Intel Core i3 processzor található benne.

ASUS Transformer Pad
ASUS Transformer Pad

A notebookok után a táblagépekre került a szó, ahol az ASUS termékfejlődése mellett szó esett a kijelzőméret változásáról és arról, hogy ezeknek az eszközöknek bizony egyre nagyobb a piaca. Hangsúlyozták, hogy a márkát választva szinte minden felhasználó megtalálhatja a számításait, hiszen ott van az extrém teljesítményre képes Transformer Pad, az adatkommunikáció terén jól teljesítő Fonepad, valamint a szórakoztatásra hangsúlyt fektető MeMO Pad széria. Ezt követően "szjó ikszcájted" bemutatták az új ASUS Transformer Padot, mely TF701T kódnévre hallgat; az előadó itt valószínűleg tapsot várt volna, de annyira álmosan mutatta be az újdonságot, hogy a közönség nem tudott reagálni. Az elegánst fémházba bújtatott gép 10,1 hüvelykes, 2560 x 1600 pixeles felbontású IPS-kijelzőt, 1,9 GHz-es, négymagos Tegra 4-et, USB 3.0 csatlakozót, 1,2 megapixeles előlapi és 5 megapixeles hátlapi kamerát, SonicMaster Audio hangrendszert, MiraCast Streaming támogatást kapott, mindezeket pedig 13 órás üzemidővel fejeli meg. A hardver elég erős ahhoz, hogy a HDMI-kimeneten keresztül 4K-s felbontású megjelenítőket is meghajtson, ami az ARM Cortex A15-ös processzor és a "72-magos" GeForce GPU fényében nem meglepő, de mindenképp lenyűgöző, itt tart ma a hardver. Az üzemidő viszont döbbenetes, a 13 órát 17-re is fel lehet tornázni a dokkolható billentyűzet segítségével.

ASUS MeMO Pad 8
ASUS MeMO Pad 8

Nem meglepő módon az ASUS a 8 hüvelykes gépek versenyébe is beszállt a MeMO Pad 8-cal, melynél hangsúlyozták, hogy majd egy centivel keskenyebb a 4:3-as kijelzővel szerelt iPad Mininél, miközben 30 százalékkal nagyobb területű megjelenítővel rendelkezik, mint egy átlagos 7 hüvelykes tablet. A MireCast technológiát ennél a modellnél is kiemelt, de a specifikáció is kellemes, a kérdés nyilván az ár, amit egyelőre nem tudunk.

ASUS fonepad 6
ASUS fonepad 6

A következő újdonsága a stílusos ASUS fonepad 6, mely egy "zsebméretű" táblagép és egy 3G-s telefon kombinációja, legalábbis a gyártó munkatársa szerint. 1920 x 1080 pixeles felbontású Super IPS+ kijelzővel rendelkezik, ráadásul van hozzá toll is. A show azonban itt nem ért véget, rögtön jött az ASUS fonepad 7, mely teljesen új felhasználói felülettel, integrált social-media megoldásokkal szeretné elnyerni a felhasználók kegyeit. A grafikus teljesítmény elvileg nagyon meggyőző, a SonicMaster hangtechnológia pedig itt is visszaköszön az előlapon található hangszórópárossal.

ASUS foneppad 7
ASUS fonepad 7

Ezzel ért véget a sajtótájékoztató, az egyes készülékekről (vagy készülékcsaládokról) külön képgalériával és adott esetben videókkal is fogunk szolgálni, amint eljutunk odáig, hogy megnyomkodjunk egyet.

Bocha

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés