Hirdetés

Huawei Experience: Teszten a 40 wattos vezetékmentes gyorstöltő

A P30 Pro, a P40 Pro és a P40 Pro+ támaszkodott háttal a Huawei vezetékmentes SuperCharge töltőállványának, hogy kiderüljön, melyik milyen gyorsan jut lemerüléstől 100%-os töltöttségig.

Régen úgy kellett a Mobilarena tesztek végén az üzemidőben 8-10 pontot kiérdemlő telefonok után vadászni, mintha az ember élete múlott volna rajta, pedig csak annyit várt el az Olvasó, hogy a legintenzívebb napot biztosan túlélje egy ketyere rátöltés nélkül. Ma viszont már az a mobil lóg ki  a sorból, amelyik délután energiáért könyörög, persze valamit valamiért: a nagyobb telephez méretesebb ház és képernyő tartozik. Azért, hogy mégse kelljen túl sok időt kábelen pihentetni, megjelentek a gyorstöltési szabványok, az etetést nem ritkán egy óra alá szorítva.


[+]

Sokan éreztek rá persze a vezetékmentes töltés kényelmére, már ami a telefonokat illeti, mert a Qi szabványú töltőlapokat és állványokat azért kábellel juttatja az adapterig és a hálózatig az ember, bár akadnak olyan hordozható akkubankok, amelyek tényleg mindenféle zsineg nélkül adják át energiát. A töltés teljesítménye ezen a fronton viszont csak az elmúlt egy-két évben ugrott meg – a Huawei P30 Pro tavaly például 15 watton várta a vezetékmentes energiabevitelt, a P40 Pro viszont már 27 watton, a csúcsot pedig a Pro+ jelenti a sencsenieknél: a flagship 40 watton oldja meg a kábeles és a kábelmentes étkezést egyaránt.


[+]

Figyelembe véve, hogy mindhárom modell kereken egy óra alatt végez a vezetékes töltéssel, tekinthetjük ezt referenciának, és kapóra jött, hogy a P40 topkiszerelésével együtt ellátogatott hozzák a Huawei 40 wattos, vezetékmentes SuperCharge töltőállványa. A matt fekete, szemrevaló szerkezet 113 x 90 x 65 milliméteres és 208 grammot nyom, alul gumizással biztosítva a stabil pihenést az asztalon, és mivel a töltőlap aljára és tetejére is került egy-egy tekercs, a mobil álló és fekvő helyzetben is helyet foglalhat rajta – az átvitel így is, úgy is elindul. Mivel a vezetékmentes energiatovábbítás a szokásosnál nagyobb veszteséggel jár, ami hő formájában jelentkezik, a szerkezet kapott hátul egy ventilátort, a Type-C csatlakozó felett. A hosszú kábel másik vége szintén Type-C típusú, és a fehér dobozban mellékelt, 65 wattos SuperCharge adapterre dugható. A szerkezet a túlfeszültségtől és a túlmelegedéstől egyaránt védett, valamint rendelkezik a TÜV Rheinland hitelesítésével.


[+]

A hivatalosan támogatott készüléklista:

Huawei P40 Pro, Huawei P40 Pro+, Huawei Mate 30, Huawei Mate 30 Pro, Huawei Mate 30 RS, Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro, Huawei Mate 20 RS, Huawei Mate RS, Honor V30 Pro, iPhone 11 sorozat, iPhone X sorozat, iPhone 8 sorozat, Samsung Galaxy Note8 - Note10 sorozat, Samsung Galaxy S8 - S20 sorozat és mások (a termékoldalon a MatePad Pro is látható).

Első tesztalanyunk a P30 Pro volt, amelybe fél óra alatt a teljes lemerülésből 33%, egy óra alatt pedig 65% töltöttség vándorolt. Másfél óra után 89%-ig kúszott a mutató, a teljes etetés pedig 1 óra 55 perc alatt lett meg. Ez nem a világvége, és sok olyan telefon van (például iPhone), amelyiket szintén lehet a 40 wattos SuperCharge állványon etetni, és nem kúszik 100%-ra a mutató ennél hamarabb. A P40 Pro viszont belehúzott: fél óra alatt 53% került a telepbe, egy óra alatt 92%, a teljes töltés pedig 1 óra 16 percet vett igénybe, ami mindjárt fürgébb. Nem okozott meglepetést a P40 Pro+ elsősége: fél óra alatt ebbe a modellbe 61%, egy óra alatt 96%, 1 óra 9 perc alatt pedig 100% töltöttség jutott.


[+]

Van valami extra kényelem és geekség abban, hogy az ember csak rádobja és lekapja a telefont az állványról, amely elég stabilan tartja a mobilt, hogy gépelni, játszani vagy videózni lehessen rajta, és egyszer sem kell kábelek után kutakodni. Persze nyilván nem része a 40 wattos Huawei SuperCharge vezetékmentes gyorstöltő egyik telefon csomagolásának sem, külön kell megvásárolni, és azt az információt kaptuk, hogy nálunk ez augusztustól lesz esedékes, méghozzá két változatban. Az egyik csak az állványt tartalmazza, a másik a Type-C kábelt és a SuperCharge adaptert is.

Előzmények

  • Huawei P40 - kisebb nehézségek

    Nagyon jó minőségű telefon a P40, remek a mérete is, de vagy teljes Google rendszer kéne rá, vagy egy bitang jó ár. Egyik sincs.