Színpadon az Ascend D2

A Huawei két újdonsággal készült a CES-re, a 6,1 hüvelykes kijelzővel szerelt Ascend Mate mellett az új zászlóshajóról is lehullt a lepel. Az Ascend D2 a tavalyi Mobile World Congress-en bemutatott Ascend D quad utódja, specifikációk terén azonban minden téren túlmutat az elődön. Bár már rengeteg részletre fény derült az előzetes szivárgásokból, a Huawei azért tartogatott néhány új információmorzsát a bemutatóra.

A 9,9 milliméter vékony, 170 grammos tömegű újdonság alumínium hátlappal és kerettel rendelkezik, a Sony Xperia Z-hez hasonlóan pedig por- és vízálló borítást kapott; az Ascend D2 esetében IP54 minősítésről van szó. A fizikai vezérlőgombok kedvelőinek rossz hírrel szolgálhatunk, az irányítás virtuális billentyűkkel történik. A hátlapon egy 13 megapixeles kamera kapott helyet, mely FullHD videókat rögzít, BSI-szenzorral, f/2 apertúrával, hibrid IR szűrővel, LED villanóval és HDR-támogatással van ellátva. Természetesen egy előlapi kamerával is rendelkezik a telefon, ennek felbontása azonban nem ismert.

Az új generációs csúcsmobilokhoz hasonlóan az Ascend D2 is egy 5 hüvelykes képátlójú, 1920 x 1080 képpontos felbontású kijelzőt kapott, a pixelsűrűség így eléri az igen magas 440 ppi értéket. A panel pontos technológiája egyelőre nem ismert (a pletykák szerint IPS-ről van szó), a Huawei a Super Retina Display szavakkal írta körül a megjelenítőt. A képernyőt Gorilla Glass üveg borítja, korlátozott karcállóságot biztosítva.

A számítási műveletekért a Huawei saját gyártmányú lapkakészlete felel, a K3V2 névre hallgató SoC egy négymagos, magonként 1,5 GHz órajelű processzort tartalmaz, a grafikus gyorsítóról nincs túl sok információnk, mindössze annyit tudni, hogy 16 feldolgozóegységgel rendelkezik. A belső tárhely mérete 32 GB (melyet microSD-kártyával lehet bővíteni), mely mellett 2 GB RAM csücsül. Az adatkommunikációs képességeket egyelőre balladai homály fedi, a Bluetooth, WiFi és GPS trió jelenléte biztosra vehető, az esetleges LTE-támogatásról nem tudni.

Szoftveres oldalon Android 4.1.2-t kapunk, a felhasználói felületet a saját fejlesztésű Emotion UI-ra cserélte a Huawei. Érdekes funkciónak hangzik a Super handfree, mely másfél méteres hatótávolságú kihangosítóvá varázsolja a készüléket telefonálás közben. A zenehallgatást a Dolby Mobile integráció teheti élvezetessé, mely mellett sztereó hangfelvételre is képes a készülék. A swift sharing névre hallgató technológia a tartalommegosztást teszi könnyebbé és gyorsabbá (ennek működéséről nincsenek adataink), az Ascend D2 WiFi-n keresztül akár háromszor is gyorsabb lehet a konkurenciánál.

Az akkumulátor kapacitása 3000 mAh, ami igen korrekt rendelkezésre állási időt ígér. Mindezt két speciális, a fogyasztás minimalizálását megcélzó technológiával (Quick Power Control és Automated Discontinuous Reception) támogatta meg a gyártó, hat napos készenléti időt ígérve 3G hálózaton. A töltési időre is rágyúrtak, ezen a téren állítólag harminc százalékkal gyorsabb a konkurenciánál az Ascend D2.

A fekete és fehér színekben elérhető modell már januárban kapható lesz Kínában, a start után nem sokkal Japánban is piacra kerül. Az európai megjelenésről jelenleg nincs információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés