Új, okos otthoni hangszórót jelentett be az Apple

Két évvel azután, hogy leállították az eredeti HomePod gyártását, visszatér a termék egy második generációval.

2018-ban jelentette be és dobta piacra az Apple a HomePod okoshangszórót, 2020-ban jött a HomePod Mini, 2021-ben leállították az eredeti gyártását, maradt a kínálatban a Mini. Magyarországon a termékkategória nincs hivatalos forgalmazásban, ez egyelőre nem változik, a 2023-as második generációs HomePod sem került be az amerikai márka hazai webshopjába, így aki szeretne egyet vásárolni, annak marad például a Németországon keresztül történő importálás. Az Egyesült Államokban 299 dollárba kerül a hangszóró, az EU-ban 349 eurót kér el érte az Apple, ez mai árfolyamon 138 ezer forintnak felel meg. A sajtóközleményben bejelentett második generációs HomePod előrendelhető már most, február 3-tól kapható, Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Japán, az USA, a UK piacain és érkezik tizenegy másikra is.

Az eszköz használatához iOS 16.3-at futtató iPhone vagy iPadOS 16.3-at futtató iPad eszköz kell, ám az apróbetűs rész szerint az első generációs HomePod vagy a HomePod Mini nem lesz képes sztereóban megszólalni az új generációval, két azonos típus kell a funkció használatához. A HomePod Mini továbbra is megmarad az Apple kínálatában az új hangszóró mellett.

A második generációs HomePod.
A második generációs HomePod. (forrás: Apple) [+]

A második generációs HomePod újdonságai között megtalálható az Apple Watch Series 7 által használt S7-es rendszerchip, a Thread vezeték nélküli protokoll és a Matter okosotthon protokoll támogatása, ezekkel használható bázisként vagy útválasztóként a hangszóró. Maradt a henger forma és minimálisat csökkent a méret (168 mm magas, 142 mm széles, 2,3 kg nehéz az új), valamint a fehér és fekete szín, tetején pedig az interaktív érintőfelület az irányításhoz. A hangkeltésért egy 4”-es nagy mozgású (20 mm) mélysugárzó, öt, tömbösítve elrendezett, saját neodímium mágnessel rendelkező kürtformájú magassugárzó, és összesen öt mikrofon felel. Utóbbiak között található egy, a mélynyomóra befelé figyelő, alacsony frekvenciára kalibrált is, ezt az automata basszuskorrekcióhoz használja az eszköz. Az első generációs HomePod hét magassugárzóval és hét mikrofonnal dolgozott, ám az Apple szerint a továbbfejlesztett szoftverrel és erősebb hardverrel az új generáció képes a jobb valós idejű kalibrációra és tisztább zenei hangzásra. Maradt az eszközben a helyfelismerés, így a visszaverődő hangokból érzékeli, a szoba mely pontján található, ennek megfelelően állítva a hangján. Második generációs vagy újabb Apple TV 4K eszköz közbeiktatásával használható tévére kötve is a hangszóró minden csatlakozatott eszköz hangkimeneteleként (eARC), újdonság a Dolby Atmos és a Spatial Audio támogatás. Maradt, hogy több HomePodot összekötve lehet sztereóban vagy több szobában (AirPlay multiroom audio) használni azokat.

A hangszóró belső felépítése.
A hangszóró belső felépítése. (forrás: Apple) [+]

Újdonság, hogy beépített hőmérséklet és páratartalom szenzorok kerültek a HomePodba, plusz UWB lapka is, így elég csak odatartani az iPhone-t a hangszóróhoz és az Apple Music lejátszón keresztül egyből képes átküldeni a hangot a telefon a hangszóróra. Plusz, ha elfelejtené valaki, hova tette le telefonját, Sirin keresztül megkérheti a HomePodot, hogy játszon le hangot a rossz helyre tett mobilon, a HomePod így bekapcsolódik az Apple Lokátor hálózatába is. A hőmérő és a nedvességszenzor segítségével beállíthatók automatizálások az összekapcsolt otthoni okoseszközökkel, például redőny leengedése vagy fűtés, légkondicionáló beindítása, ha bizonyos szint alá/fölé kerülnek az értékek. Sirivel beállíthatók hangparancsra induló automatizálások is, például “Jó reggelt / Jó estét” és ezekhez újdonság, hogy a HomePod immáron hangalapú visszajelzést ad, amikor egy másik helyiségben található csatlakoztatott eszközt indított el, állított le. Az Apple szerint átdolgozták a környezeti hangokat (erdő, óceán, eső), ezek különböző szcenáriókhoz rendelhetők hozzá.

Az okosotthon központjaként is használható a HomePod, ha van egy iPhone-unk.
Az okosotthon központjaként is használható a HomePod, ha van egy iPhone-unk. (forrás: Apple) [+]

Siri négy mikrofont használ és hat eltérő hangot képes felismerni, amikre személyre szabott reakciót ad. Ígérete szerint az Apple egy hamarosan érkező szoftverfrissítésben füst- és szén-monoxid érzékelők hangjának felismerésére is képessé teszi a HomePodot, amely képes lesz a csatlakoztatott iPhone-okra értesítést küldeni, ha aktív riasztást vesz észre. Utóbbi és a hőmérséklet-, valamint páraszenzorokat használó funkció a frissítéssel a HomePod Mini eszközökön is elérhető lesz, lévén a kis hangszórókban is megvan minden szükséges hardver használatukhoz, eddig a szoftver korlátozta. A frissítés április környékén esedékes.

U1-es chippel felszerelt telefon (iPhone 11 vagy újabb) kell az automatikus átküldéshez.
U1-es chippel felszerelt telefon (iPhone 11 vagy újabb) kell az automatikus átküldéshez. (forrás: Apple) [+]

Továbbra is csak folyamatos árammal képes működni a HomePod, ehhez a fali adaptert és kábelt mellékeli az Apple a dobozban. Az internetkapcsolathoz kétcsatornás Wi-Fi 4-et (802.11n) használ az eszköz, a Bluetooth-verzió pedig 5.0-s. Automatikusan az Apple Music streamingszolgáltatáson keresztül megy a zenelejátszás, de az iTunes-on megvásárolt elemek vagy más streamingszolgáltatások hangja is lejátszható. Rádiózásra a TuneIn, iHeartRadio és Audacy, podcastek hallgatásához az Apple Podcasts az alapértelmezett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés