Az Apple bemutatta a HomePod olcsóbb változatát

Az Apple még 2017-ben mutatta be HomePod névre keresztelt okoshangszóróját, amely azon túl, hogy képes volt zenét lejátszani iPhone-unkról és egyéb Apple eszközünkről, okosotthonunk központjaként is funkcionált, kiegészítve Sirivel, a vállalat hangalapú személyi asszisztensével.


[+]

Az eszköz sajnos azóta sem kapható itthon (legalábbis hivatalos forrásból), Tim Cook a tegnapi bemutatón azonban úgy fogalmazott, hogy igyekeznek még több felhasználóhoz eljuttatni a HomePodot. Ezzel persze valószínűleg arra gondolt, hogy az Apple árazásához képest egyébként kedvezőnek mondható, 99 dolláros vételár miatt több ember engedheti meg magának az új verziót, mint a 299 dolláros alapmodellt, mi azért kicsit reméljük, hogy egyszer kis hazánkba is eljut a széria. A HomePod Mini egyébként Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Hong Kongban, Indiában, Japánban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban lesz elérhető november 16-án, de az év végéig csatlakozik Kína, Mexikó és Tajvan is.


[+]

De mit is tud az új HomePod? Nagyjából ugyanazt, amit a nagyobbik testvér, vagyis rajta keresztül továbbra is vezérelhetjük Sirit (és így gyakorlatilag az egész Apple-ökoszisztémát, beleértve a zenelejátszást, a hívásokat, a naptárat, stb.), illetve HomeKit-kompatibilis okosotthon kiegészítőinket, mint például a lámpákat, vagy egy termosztátot. Az eszközbe bekerült Apple U1 lapkának köszönhetően a rendszer képes érzékelni, ha közel tartunk hozzá egy iPhone-t, így vezeték nélkül „átadhatjuk” neki a hívásokat vagy az éppen játszott zenét, de a számítások elvégzése is egy saját gyártású rendszerchipre, nevezetesen az Apple Watch S5-ben és SE-ben is dolgozó S5 SiP-re lett bízva.


[+]

A HomePod Mini 360 fokban képes kifelé szórni a hangot, míg a bevitelben három külső mikrofon lesz segítségünkre, kiegészítve egy negyedik, befelé „néző” példánnyal, ami a hangszóró hangját rögzíti, így nagy zene-bona közben is érti Siri, hogy mit magyarázunk neki. Hasznos lehet a hangszóró tetején elhelyezett érintőfelület, amelynek segítségével hangvezérlés vagy telefon nélkül is lépkedhetünk a zeneszámok között, vagy éppen állíthatjuk a hangerőt, illetve szintén zenelejátszás közben jöhet jól a két HomePod Mini párba kötésének lehetősége.

Lényeges újítás, hogy az új és a régi HomePod képes egyfajta otthoni hálózatként működni, vagyis amit az egyik egység mellett elmondunk, az továbbításra kerül a másik, például az emeleten elhelyezett egység felé. Az Intercom funkció ráadásul nem csak HomePodok között működik, hanem iPhone, iPad, Mac, Watch és AirPods eszközökről is küldhetünk, illetve fogadhatunk hangüzeneteket – az Apple-nek köszönhetően végre megszűnik a papírért kiabálás problémája a WC-n ülve.


[+]

Természetesen a prezentáció során külön kiemelték, hogy a biztonság mindenek felett áll, vagyis minden személyes információnk az eszközön belül marad, amennyiben viszont mégis szükség lenne az Apple szervereivel való kommunikációra, a művelet során nem kerül regisztrálásra az Apple ID-nk, a folyamat elméletben anonim módon megy végbe.

Azóta történt

Hirdetés