Hivatalosan csúszik, mégis kiszivárgott az Android 11 béta

Az amerikai zavargások miatt nem tartja meg a héten a Google az Android 11 béta premierjét, pár Pixel telefon mégis megkapta a tesztszoftvert.

2020 sötét fellegei a mobilpiac felett is összegyűltek: a koronavírus miatt bezuhantak az eladások és töröltek lényegében minden személyes részvételt igénylő eseményt az MWC-től kezdve a tavasz végére ütemezett Google I/O fejlesztői konferenciáig, ahol az Android 11 béta verziója és a Pixel 4a elstartolt volna.

Az új céldátum június 3-a lett, ám végül ebből se lett semmi: az elmúlt napokban George Floyd halála miatt számos amerikai nagyvárosban zavargások törtek ki, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Google elhalassza online eseményét, ahol a friss főverzió és szolgáltatásinak helyzete is szóba került volna. Ezzel ugrott az Android 11 béta közzététele is, néhány Pixel telefonra véletlenül mégis megérkezett a frissítőcsomag, egy-két érdekességgel.

Ilyen például a bekapcsolót hosszan nyomva felugró menü, amelyen a kikapcsolás, a zárolás és a vészhívás ikonjai mellett megjelennek az okosotthon és a mobilfizetés kártyái is, ha a felhasználó kéri. Ez a gyorsmenü logikus összefogása olyan funkcióknak, amelyek nem az értesítési panelre valók, persze majd meglátjuk, hogy a végleges Android 11-be is bekerül-e, illetve átveszik-e a dolgot a gyártópartnerek. Egyelőre nem tudni, hogy hivatalosan mikor startol el a béta és a Pixel telefonok mellett mely márkák vesznek majd részt a rendszer pofozgatásában az őszre várt, publikus premierig.

Azóta történt

  • Új funkciót tesztel a Xiaomi

    A MIUI 12 valószínűleg megkapja az iOS 14-ből és az Android 11 béta verziójából ismert, hátlapkopogtatós trükköt.

Előzmények

  • Megvan a Google I/O időpontja

    A Google rendes éves rendezvényén több eszközre is számítunk az Android 11-en kívül.

  • Android 10 bemutató

    Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

  • Mérsékelt újításokkal érkezik az Android Q

    Két jelentős változást leszámítva. A helyadatokhoz való hozzáférés újragondolása nagyon időszerű volt, a Live Caption pedig hiánypótló.

  • Elstartolt az idei Google I/O

    A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

Hirdetés