Három modellt is frissített a Nokia

Az újdonságokat Moszkvában mutatták be, a 2-es, a 3-as és az 5-ös kapott alapos ráncfelvarrást. Ezekből a középső modellnek van esélye arra, hogy jól szerepeljen itthon is.

A legújabb kori Nokia okostelefonok mögött meghúzódó HMD Global Moszkvába hívott meg egy szűkebb újságírói csoportot, hogy a helyszínen bemutassa legrégebben piacon levő modelljei utódját. Amikor 2017-ben az MWC-n visszajött a piacra a Nokia, akkor 3-as, 5-ös és 6-os néven hozták ki az első adag újdonságot, ezek közül a 6-os már kapott frissítést, a másik kettő viszont nem, plusz hozzájuk csapták a 2-es megújítását is.

Nokia 2.1 sztereó hangszórókkal
Nokia 2.1 sztereó hangszórókkal [+]

A legolcsóbb modell ebből a trióból most már Nokia 2.1 néven ismert. Az itthoni árát is lehet tudni, 29 900 forinton nyit majd, ami odáig nézve rendben van, hogy 5,5 hüvelykes, HD felbontású, de még 16:9-es kijelzőt kapott, valamint Snapdragon 425-ös chipsetet. Vonzó a 4000 mAh-s akkumulátor, amivel a kétnapos készenlét röhögve elérhető és izgalmas, hogy egy ennyire belépő szintre tájolt eszköz előlapi sztereó hangszórókat kínál. A csalódást a mindössze 1 GB méretű RAM és a 8 GB méretű háttértár okozza, ami nagyon hervasztó még ennyiért is, hiába van ezen a készüléken is Android Go, bizonyos hardveres korlátokat még ezzel sem lehet áttörni, noha pont duplaekkora kapacitás mellett a sima Android 8.1 is elketyegett volna a terméken.

Nagyon jó fogni a könnyű és modern formavilágú új 3-as Nokiát
Nagyon jó fogni a könnyű és modern formavilágú új 3-as Nokiát [+]

A 3.1-es Nokia sokkal életképesebb darabnak tűnik, egyrészt mert a nyúlánk kijelző miatt modern hatást kelt, másrészt pedig az 5,2 inches kijelző körép épített masina a maga 138 grammos tömegével meglepően légies. Ebben már 2 GB RAM-ot és 16 GB-os háttértárat találunk, a chipset ezúttal egy MediaTek Helio P10, a kamera hátul 13 megapixeles, elöl pedig 8 megapixelt nyújt 84,6 fokos látószög mellett. Az akkumulátor 2990 mAh-s, viszont fájóan hiányzik hátulról egy ujjlenyomat-olvasó. Az 55 ezer forintra belőtt kezdőár nem kimondottan olcsó, de ez a Nokia tényleg csinos és valóban simán használható egy kézzel is.

A trió legkomolyabb tagja
A trió legkomolyabb tagja [+]

A mostani bemutató legdrágább tagja a Nokia 5.1. Ez a készülék 5,5 inches kijelzőt kapott FHD felbontással, szintén 18:9-es képaránnyal. Ennek ellenére a benne levő akkumulátor nem nagyobb, mint a 3.1 kecses burkolata alatt rejtőző telep, itt ugyanis 2970 mAh-ról beszélhetünk. Itt már van ujjlenyomat-olvasó hátul, ahol a 16 megapixeles PDAF élesítési technológiával is rendelkező kamera is helyet kapott. Előre 8 megapixeles modul jutott. Belül itt is csak 2 GB RAM található, ami 70 ezer forintért még akkor is karcsú, ha egyébként a meglehetősen friss Helio P18-as, nyolcmagos chipset hajtja meg maximum 2 GHz-re skálázva.

Ez a szín azért nem szokványos egy okostelefonnál (Nokia 5.1)
Ez a szín azért nem szokványos egy okostelefonnál (Nokia 5.1) [+]

Mindhárom új Nokia modellnél hangsúlyozták a továbbra is kiemelten fontos frissítéseket (Az Android Go és az Android One is garancia erre, no meg az eddigi gyakorlat), illetve azt, hogy mennyire odafigyelnek a gyártás során a készülékház minőségére. Ez azonban valószínűleg a 2.1-et és az 5.1-et ezzel a kártyafüggetlen árral nem nagyon menti meg, a 3.1-nek lehet keresnivalója az operátori kínálaton túli világban is, a másik kettő inkább a szolgáltatói kínálatokban juthat szóhoz egy-egy akció keretében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

  • Készül a Nokia 5.1 Plus

    Vagy Nokia X5, ez még nem tisztázott, a specifikáció és a kialakítás viszont véglegesnek tűnik.

  • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

    Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

Előzmények

  • Jól fogynak a Nokia készülékek

    Annak ellenére, hogy nem tökéletesek, a csúcsmodell pedig csak most futott be, igen jól szerepelnek a piacon a HMD Global Nokia márkájú eszközei.

Hirdetés