Grafén alapú telep még nem, bővebb HMS csomag viszont hamar jöhet a Huawei-től

Rövid időn belül debütálhat több kulcsfontosságú Google alkalmazás Huawei Mobiles Services alternatívája, a HMS a P40 debütálásáig pedig még teljesebb lehet. Grafén alapú akkumulátorral azonban még nem érdemes számolni.

Rövid időn belül a legtöbb mobilgyártó megnövelte csúcskészülékei telepméretét, és a tendencia 2020-ban tovább folytatódhat, hiszen a Galaxy S20+ 5000 mAh-s, a Huawei P40 Pro pedig akár 5500 mAh-s akkumulátort kaphat. Ugyanakkor technológiai előrelépés helyett egyelőre extra térfogat és tömeg árán nő a telepméret, így egyre több készülék alatt mutat 200 grammnál többet a mérleg. Karácsony előtt jött aztán egy érdekes tipp a Huawei francia részlegétől, miszerint a P40 nagyobb energiasűrűségű, grafén alapú teleppel rukkolhat elő, a kapcsolódó bejegyzést azonban gyorsan eltávolították, és a gyártó kínai közleményben jelezte: a technológia még nem áll készen a tömeggyártásra.


A P40 Pro nem hivatalos renderképe megszokott vastagságú készülékházat vetít előre (forrás: OnLeaks / 91Mobiles) [+]

Az elmúlt évtizedben egyébként rengeteg akkumulátorkapacitással kapcsolatos áttörésről lehetett hallani, ám egyelőre egyik se jutott el a biztonságos, nagy számban gyártható és költséghatékony szintig, úgyhogy a kütyüvilágban továbbra is a megszokott lítium-ionos telepek uralkodnak. Sokkal nagyobb előrelépés történt a töltés oldaláról: előbb a szokatlanul nagy teljesítménytű vezetékes megoldások terjedtek el, majd a szupergyors vezetékmentesek, és ma már a Qi-alapú visszatöltés is opció, ami a Mate 20 Próval debütált. Sokan hiányolják ugyanakkor az évtized elejére jellemző, apró mobilkészülékeket, egyelőre pedig a kávamentes dizájnhoz jókora telepet kell társítani, hogy a telefon ne merüljön le túl hamar, ezzel pedig a készülékház is meghízik.

A várt áttörésnél jóval hamarabb válhat teljessé a Google Play-szolgáltatásainak alternatívát nyújtó HMS. A Huawei Mobile Services már most tucatnyi saját alkalmazást és felhőalapú megoldást kínál, ám egyelőre nincs alternatívája például a Google Térképnek, a Gmail-nek vagy a YouTube-nak, és többek között a GMS csomag hiányában nem kapott a Mate 30 család a nyugati piacokon széleskörű megjelenést. Az India Times ugyanakkor úgy tudja, hogy akár a 2019-es év végéig bővülhet a Google-alternatívák sora, és számos helyi fejlesztővel áll kapcsolatban a Huawei, hogy a folyamatot meggyorsítsa. Magyarországon is lezajlott már a HMS bemutatója és a Huawei Developer Day, a cél pedig az, hogy a P40 tavaszi startjáig olyan komplett ökoszisztéma álljon a vásárlók rendelkezésére, amely meggyőző érv lehet egy Google-csomag nélküli csúcstelefon megvásárlására.

Azóta történt

Hirdetés