Galaxy blog: A Nexus hardveres adottságai

A Galaxy Nexus megalkotásakor a Samsung szakított az idei csúcsgépekben megszokott hardverrel. Az Android 4.0 referenciagépbe ugyanis a Galaxy S II-ből és a Galaxy Note-ból ismerős Exynos 4210 helyett a Texas Instruments megoldása került. A mai bejegyzésben így az OMAP4460 lapkakészletet fogjuk bemutatni.

Az említett chipset az OMAP4 családba tartozik, ahol két további lapkakészlet (OMAP4430 és OMAP4470) is található. Mint azt a számok is mutatják, a Nexus-ban dübögő SoC a család középső tagja, az eltérések a processzormagok órajelében és az alkalmazott grafikus egységben manifesztálódnak. Az OMAP4460 nem egy felkapott választás androidos körökben, a szóban forgó készüléken kívül csak a Sharp (Aquos Phone 104SH) és az Archos (101 G9 és 80 G9) élt a Texas Instruments megoldásával.

A lapkakészlet 45 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik, amely nagyjából átlagosnak mondható a mai kínálatban, egyedül az NVIDIA-féle Tegra 2 és Tegra 3 chipsetek kisebbek, ők ugyanis 40 nanométerrel operálnak. A lapkán egy ARMv7 utasításkészletű, ARM Cortex-A9 családba tartozó processzor is található, amely magonként 1,2 GHz és 1,5 GHz közötti úrajelen futhat; a Nexus esetében a legalacsonyabb értéket, azaz 1,2 GHz-et választottak. Emellett egy PowerVR SGX540 grafikus gyorsítót is kapunk, amely 384 MHz-en ketyeg; a maximálisan támogatott felbontás 1920 x 1200 képpontos. A videóchipről egyelőre ennyit árulunk el, vele egy külön bejegyzésben is foglalkozunk majd.

A processzor és a grafikus gyorsító mellett természetesen több egyéb modul is helyet kapott a lapkán. A memóriakezelő a kétcsatornás LP-DDR2 RAM-ot támogatja, a Galaxy Nexusban ennek mennyisége 1 GB. Az IVA 3 multimédiás gyorsító segítségével az 1080p felbontású videók hardveres kódolása és dekódolása is lehetővé vált, az autosztereoszkópikus térhatású kép felbontásának felső korlátja pedig szintén 1920 x 1080 képpontos. Kapunk egy integrált képkezelő egységet is, amely a képalkotási és -manipulálási funkciókért felel: a modul maximum egy darab 20 megapixeles kamerát, vagy két 12-12 megapixeles fényképezőt támogat. Az M-Shield szolgáltatás a biztonságért felel, többek között a hálózati kommunikációt, a bootolást és flashelést, valamint az azonosítást felügyeli. A dedikált audiochip mellett egy, az üzemidő optimalizálására szolgáló modult is találunk a fedélzeten; a SmartReflex 2 technológiával felvértezett megoldás az aktuális igényeknek megfelelően dinamikusan szabályozza a frekvenciát és feszültséget.


az OMAP44x blokkábrája

A felsoroltak mellett pedig további extra szolgáltatásokkal is bír a lapkakészlet. Támogatja például a kompozit TV-kimenet használatát, a HDMI-kivezérlést, a MIPI-alapú technológiákat, valamint az MMC- és SD-kártyák kezelését. Továbbá az USB On-The-Go funkció is elérhető, mint azt a Galaxy Nexus-ban is ki lehet próbálni. A lapkakészletről és a felhasznált technológiákról további információért a hivatalos oldalt ajánljuk.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények