Galaxy blog: Fejlesztői extrák a Nexus-ban

Mint a többi Nexus készülékeket, az első Android 4.0-t futtató telefont, a Galaxy Nexus-t is előszeretettel használják a fejlesztők. Az új rendszerben jó néhány új lehetőség nyílt meg az alkalmazások készítői számára, az eddig megszokott néhány fejlesztői beállítás mellé több eddig nem látott opciót is elérhetünk. A lehetőségek három nagy csoportba vannak sorolva: az első az általános opciókat tartalmazza, a második a felhasználói felülettel, a harmadik pedig az erőforrásokkal foglalkozik.

A legelső csoportban található lehetőségek nagy része ismerős lehet a régebbi verziót futtató telefonokról. Itt kapcsolhatjuk be magát az USB hibakeresés funkciót is, valamint a készülék azonosítóját is leolvashatjuk. A helyutánzatok engedélyezése segítségével hamis GPS-adatokat adhatunk a telefonnak, amely a helymeghatározásra építő alkalmazások tesztelésekor jöhet jól. A nem kapcsolódik ki pedig letiltja a képernyőzárat, ha töltőre van dugva a készülék. Az asztali mentés jelszava menüpontban pedig jelszót rendelhetünk a biztonsági mentésekhez.

A második csoport a felhasználói felület névre hallgat; a névadás annak köszönhető, hogy az itt bekapcsolható opciók a kijelzőn látható visszajelzést adnak a felhasználónak. A szigorú mód képernyővillogással jelez, ha hosszú műveletekkel terheljük a fő szálat; ez jellemzően akkor következik be, ha összetett műveleteket futtatunk a UI szálon. A mutató helye az aktuális érintési pozíciót jelzi, a képernyőfrissítések bepipálása után pedig a frissített vezérlők villannak fel. A CPU-használat mutatása menüpont a képernyő jobb felső sarkán jelzi a terheltséget, valamint a hardveres grafikus gyorsítást is kikényszeríthetjük (GPU-megjelenítés). Ezek mellett az ablak- és az áttűnési animációk méretét is állíthatjuk a megfelelő menüpontokban.

A harmadik blokk az aktuálisan futó alkalmazások erőforrásaira fókuszál. A legelső menüpontot kipipálva a rendszer kapásból törli az elhagyott activity-ket, még akkor is, ha a főképernyő vagy a multitasking gombbal tesszük be őket a háttérbe. Emellett korlátozhatjuk a háttérben futó folyamatok számát, valamint a hozzájuk tartozó ANR-dialógusokat (Application Not Responding, azaz az alkalmazás nem válaszol) is megjeleníthetjük. Összességében tehát igen sok hasznos funkciót kapunk a Developer options fül alatt, melyekkel nem nagyon futhatunk össze a többi androidos telefonon. Szerencsére, ugyanis ezeket nem hiába hívják fejlesztői beállításoknak, az átlag felhasználónak ugyanis nincs szüksége az ismertetett opciókra, melyek véletlen bekapcsolása rendesen megnehezíthetné az életüket.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények