Európában is tarolhat a Honor 10

Fiatalosabbra vették, pár funkciót kivágtak a P20-ból, ettől viszont roppant barátságos árazású lett az egyre jobban önállósodó Honor csúcsmodellje.

A várakozásoknak megfelelően Londonban is bemutatkozott a Honor 10. Aki azt remélte (mint mondjuk én), hogy lesz valami csavar a történetben és változtatnak valamit a Kínában már nem csak bemutatott, hanem azóta a boltokba is került telefonon, az kicsit csalódni fog, a Honor 10 alig változott meg attól, hogy megérkezett Európába, viszont elég jó ajánlatnak tűnik.


[+]

A Honor egyre jobban igyekszik leválni a Huawei-ről, de nyilván ez egyrészt nem olyan egyszerű, másrészt a háttérben azért a két márka nagyon ugyanolyan alapokra épül. Ebben az esetben konkrétan a friss P20 testvérének tekinthető az újdonság, ennek megfelelően a hardveres alapok is sok szempontból azonosak.


[+]

Ha a hardver és a szoftveres felület is közös, akkor kell találni valami mást, ami megkülönbözteti a Honor termékeket a Huawei készülékektől. Ez egyrészt a formaterv, a Honor 10 üveg hátlapja és furcsa színei. A “phantom blue” “phantom green” a két színátmenetes verzió, de a konzervatívabb felhasználók kedvéért készült fekete és szürke variáns is.


[+]

A specifikációban sok meglepetés nincs, a Kirin 970-es chipset jelenléte várható volt, viszont a kínai változathoz képest az itteni modellek 4 GB RAM-ot kaptak, a belső tárhely pedig 64, illetve 128 GB méretű lehet. A kijelző nem AMOLED (azt egyelőre a Huawei megtartja a P20 Pro számára), hanem IPS, a képátló 5,84 inches, természetesen hosszúkás, 19:9 képarányú, 1080 x 2280 pixel felbontású. Kicsit napfényben lehetne határozottabb a fényerő, de összességében egyáltalán nem rossz.


[+]

Ahogyan a donornak tekinthető P20-nál, itt is van felölről belógó szenzorsziget, plusz itt is van ujjlenyomat-olvasó alul, ami némiképp ellentmond a notch szükségességének. Viszont itt is el lehet tüntetni szoftveresen a dolgot, ha valakinek a szépérzékét zavarja a belógás. A komplett előlapot üveg borítja, ami azt jelenti, hogy az alulra tett biometrikus szenzor is ezalatt található, ez tipikusan egy olyan apróság, ami a Honor 10-et megkülönbözteti a P20-tól. Viszont ennek sem bővíthető a háttértára microSD-vel, két SIM-et tud befogadni, amelyek dual standby módban működnek együtt, annyi apró trükkel fejelték ezt meg, hogy 4G-n a másik kártya a hívás ideje alatt is fent tud lenni a neten.


[+]

A hátlapon nincs Leica felirat, noha nyilván a kamera megalkotásánál azért volt honnan meríteni. Ehelyett az van ráírva, hogy AI camera, ami pont ugyanazt jelenti, mint amit a P20 nyújt: valami 19 féle különböző témát felismer fotózásnál az eszköz és ezekre reagálva csavargat egy csomó apró beállítást (kontraszt, szaturáció, élesség, háttérhomályosítás). Akárcsak a Huawei modellekben, itt is képes az algoritmus nem csak magát a képet értelmezni, hanem annak különböző részeit is, csak az adott területeken használva olyan effekteket, amitől látványosabb lehet a végeredmény. Ezt AI-nak hívni továbbra is enyhén túlzó, ahogyan továbbra is megoszlanak a vélemények abban a tekintetben, hogy ettől jobbak lesznek-e a fotók. Mi azt mondjuk, hogy nem feltétlenül, de látványosabbak az eredmények sokszor, ami ugyan nem élethű, viszont az átlagfelhasználó roppant elégedett lesz.


[+]

A puszta számokat nézve is van eltérés a P20 és a Honor 10 kamerája között. Itt is két lencsénk van, az egyik mögött 24 megapixeles, fekete-fehér szenzor ül, a másik egy 16 megapixeles, színes szenzort rejt. Ez két szempontból jöhet jól, egyrészt a művészieskedő háttérmosási effektek kapcsán elég jó a hatásfok (van portré mód, amit különböző extra megvilágítással utólag is megbolondíthatunk), másrészt pedig elérhető az a kétszeres hybrid zoom, ami 16 megapixel mellett áll rendelkezésre és a fekete-fehér szenzor adataira vetíti rá az alacsonyabb felbontású, színes szenzor adatait. Nem teljesen olyan, mint egy optikai zoom, de sokszorosan jobb, mint egy digitális.


[+]

Hiányzik a 960 fps-re képes lassított videózás (nyilván a DRAM azért drágítana), most sincs optikai képstabilizátor, akad azonban vaku és PDAF élesítés, az apertúra pedig mindkét kameránál F/1,8-as, ami valószínűleg gyengébb fényviszonyok mellett is kielégítő eredményt ad majd. Az előlapra 24 megapixeles felbontású modul került, ami roppant soknak hangzik, de a felbontás nem minden, a P20-nál is panaszkodtunk a szűkös dinamikatartományra, a Honor 10 vélhetően bitre ugyanazt a szenzort kapta meg.


[+]

További eltérés, hogy a Honor 10 nem sztereó, legalábbis kihangosítva nem az. Ugyanúgy ott ül a notchban a beszédhangszóró, de ezt multimédiára nem használja a készülék. Szerencsére az alsó hangfalacska kimondottan jól szól — legalábbis egy telefonhoz képest. Szintén nagyon jól és gyorsan működik az arcfelismerés alapú feloldás, további jópontot lehet felírni azért, mert nem maradt ki az infraport, vezeték nélküli töltés azonban továbbra sincs a Honor készülékekben, helyette a Huawei gyorstöltési megoldását kapjuk meg, ami egyébként elég jól működik, 25 perc alatt 50%-nyi töltöttség kerülhet a 3400 mAh-s akkumulátorba.


[+]

A rendszer már a 8.1-es Android, az ehhez párosított 8.1-es EMUI-val. Nagy meglepetés itt sincs, a Honor telefonokat kicsit jobban hangolják a játékok futtatásához, de ezek nüansznyi dolgok. Van viszont a zenelejátszásnál party mode, a Honor 10 megjelenít egy QR-kódot, amit be lehet olvasni egy másik telefonról, ez telepít egy appot, onnantól pedig tök szinkronban játszák ugyanazt a számot. Nyilván nem végtelen sok készülék, de 4-5 kütyüt össze lehet így ismertetni, ami a Honor szerint egy roppant népszerű funkció a fiatalok körében.

A Honor 10-ről nyilván lesz részletes tesztünk (illetve most már van Nagy Honor topik is), hiszen hamarosan itthon is kapható a termék. Akárcsak a korábbi Honor telefonok, ez a masina is azzal fog híveket szerezni, hogy a P20 tudásának zöme benne van, bizonyos dolgokról ugyan le kell mondani (lassított felvétel, sztereó hangzás, Leica), viszont az árazás ennek megfelelően csábító. Itthon a 4/64-es változat 150 ezer forintos áron kezd, a 128 GB-os tárhellyel szerelt gép pedig 170 ezer forintba kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Azóta történt

Előzmények