Hirdetés

Mobilfizetés blog: Az érintésre épülő mobilfizetési megoldások részletezése

A mobillal való fizetést a legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, mint a PayPass bankkártyával történő tranzakciót, vagyis elég egy érintés, és a vásárlás megtörténik. Ennél persze sokkal összetettebb a folyamat, hiszen számos feltételnek kel teljesülniel; először is előfizetéssel kell rendelkeznünk a megfelelő mobilszolgáltatónál. Fontos ugyanis tudni, hogy egyelőre csak a Telekomnak és a Vodafone-nak van olyan alkalmazása, melynek keretén belül igénybe tudjuk venni a mobillal történő fizetést, előbbi a MobilTárca, utóbbi pedig a Wallet névre hallgat. A kapcsolódó applikációk jelenleg csak Androidra tölthetők le, a telepítéshez minimum 2.3-as rendszerverzió szükséges. A programok fizetésre, hűségpontok gyűjtésére, színház- és koncertjegyek érvényesítésére is használhatók, és nem szabad összekeverni őket az OTPay-jel, ami az OTP Bank egyedi, egyenlegfeltöltésre, webes vásárlásra és egyéb tranzakciókra is használható megoldása.

szolgáltatásokban az OTP Bank virtuális MasterCard Mobil PayPass kártyája használható, vagyis mindenképpen szükséges, hogy az OTP-s NET számlacsomagot vegyük igénybe. A bankkártya igénylése egyszerűen, online intézhető, ehhez be kell lépni a netbankba, majd az igényléseken belül a bankkártyára kell kattintani. A szükséges adatok, köztük a telefonszám megadása után a bank a rendelkezésünkre bocsátja a webes kártyát, amely külön számlaként, külön számlaszámmal jelenik meg a fiókunkban.

A megfelelő szolgáltatónál kötött előfizetés és az OTP-s számlacsomag még mindig nem elég ahhoz, hogy a telefonunkkal is fizessünk a nagyjából 45 ezer kompatibilis terminál egyikénél, nem mindegy ugyanis, hogy milyen mobilkészülékkel rendelkezünk. Mindkét szolgáltatónál külön lista van arra nézve, hogy mely eszközök kompatibilisek a szolgáltatással (a piros operátor felsorolását itt, a magentáét pedig ezen a weboldalon lehet megtalálni). A szolgáltatóknak egyesével kell tesztelniük és hitelesíteniük a készülékeket, nagy általánosságban elmondható, hogy egyelőre főleg az ismertebb gyártók csúcskategóriás készülékei alkalmasak mobilfizetésre, de az említett listák folyamatosan bővülnek.

Az utolsó lépés a megfelelő SIM megléte, hiszen ennek is tartalmaznia kell egy biztonsági chipet ahhoz, hogy a mobilfizetés megvalósulhasson (angolul: NFC-equipped secure SIM card). A cserét a szolgáltatóknál díjmentesen lehet igényelni, ezután pedig már a kártya is NFC-képes lesz, amit egyébként ránézésre is ki lehet szúrni. A SIM használata azért fontos, mert hiába rendelkezik NFC modullal a mobiltelefon, a kártyákba épített elem jóval nagyobb fokú biztonságot nyújt, ennek érdekében a mobiltelefonos alkalmazás is a SIM-en fut.

A MobilTárca vagy a Wallet beállítása több lépcsőben történik, a szoftver ellenőrzi, hogy a készülék és a SIM alkalmas-e a szolgáltatás igénybevételére. Ha mindent rendben talált, akkor meg lehet adni és el lehet menteni a bankkártyaadatokat. Fontos, hogy amikor online az OTP-nél egy NET számlacsomagot nyitunk, akkor néhány munkanapba telik, mire a Vodafone is feldolgozza a kérést, mivel a banknak továbbítani kell a telefonszámot a szolgáltatónak. Ha ez megtörtént, a virtuális kártya hozzáadása nekünk csak egy gombnyomásunkba kerül, mert az az alkalmazásban automatikusan megjelenik.

A legvégső fázisban már csak az applikáció megnyitásához szükséges, négy számjegyű PIN-kódot kell megadnunk (később ez kikapcsolható, de első megnyitáskor kéri a program). Az egyes kártyákat inaktiválhatjuk, de fontos tudni, hogy az NFC-nek fizetéskor mindig működnie kell. A fizetési limitet online, az OTP netbankban beállítani, nem a szóban forgó alkalmazásokban, ami egyfajta extra védelemnek is tekinthető.

A már rendelkezésre álló, illetve az újonnan igényelt MasterCard Mobil PayPass számlacsomagok egyébként egymással összeköttetésben állnak. Ez azt jelenti, hogy a paypassos számlára nem kell külön pénzösszeget befizetni, utalni, hanem a hozzá tartozó számláról vonja le a vásárlás értékét, vagyis tényleg csak annyi a szerepe, hogy a mobiltelefont egy virtuális bankkártyává alakítja.


[+]

Ha pedig tényleg minden megvan, akkor a fizetés már csak formalitás: aktiválni kell az NFC-t, be kell lépni az alkalmazásba, majd a szolgáltató által is hitelesített telefont az érintéses tranzakcióra alkalmas terminálhoz kell tartani, és máris levonódik a végösszeg a bankszámlánkról.

Azóta történt

Előzmények