Japán és Hollandia az USA mellé áll

Az egyezség elsődleges célja, hogy megnehezítsék a chipgyártást és AI fejlesztést, amit Kína katonai célokra használhatna.

Az Egyesült Államok egy ideje nem értékesít félvezetőgyártáshoz szükséges felszerelést Kínának, ami jelentős piaci hátrányt jelentett az amerikai cégeknek, mondjuk a japán és holland gyártókkal szemben, akik továbbra is ellátták az USA gazdasági riválisát chipgyártáshoz szükséges infrastruktúrával. Az amerikai, japán és holland kormány illetékesei a mai napon ültek tárgyalóasztalhoz és az alábbi konszenzusra jutottak.

Az ASML EUV litográfia gépe.
Az ASML EUV litográfia gépe. (forrás: Wired) [+]

Annak érdekében, hogy megnehezítsék a katonai célokra használható mesterséges intelligenciát és gépi tanulást lehetővé tévő chipek fejlesztését és gyártását, az amerikai gyártók mellett már sem a holland ASML Holding HV, sem a japán Nikon Corporation és Tokyo Elektron nem szállít több felszerelést, de legalábbis fejlett, extrém ultraibolya litográfiai eljárásokhoz szükséges technológát Kínának. Az ASML vezérigazgatója ugyanakkor megjegyezte, a berendezésekhez való hozzáférés korlátozása nem fogja meggátolni a kínai felet a fejlesztésekben, sőt, motivációként is működhet, maximum csak kicsit tovább tart majd, mire saját infrastruktúrát építenek ki megfelelő technológiai színvonalon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés