CES 2014: Érdekességek kisebb cégektől

A különféle elektronikai világkiállítások (CES, MWC, IFA) ideje alatt két rendezvénysorozatot is meg szoktak rendezni, ahová kizárólag a sajtó munkatársait hívják meg. Az egyik ilyen a nemrég befejeződött Digital Experience, mely az Egyesült Államokban sokkal nagyobb méretet öltött, mint Európában szokott, száznál is több vállalat mutatta be újdonságait. Az családias hangulatú (és a korlátlan alkoholfogyasztásnak köszönhetően egy idő után kissé zajos) rendezvénysorozat egyébként a kedvenceink közé tartozik, hiszen itt olyan vállalatokat is láthatunk, akikkel egyébként nem találkozhatnánk, hiszen egy normális stand bérlésére már nem lenne pénzük. Arról nem is beszélve, hogy itt mindenki ugyanakkora, tehát egy BlackBerry vagy egy Samsung is ugyanúgy egy-két-három asztallal van jelen, mint egy startup vállalkozás.

Belebotlottunk többek között a Ballistic nevű vállalkozásba, akiknek a nevét az ígéretük szerint idén még Magyarországon is fogjuk hallani. Különféle okostelefonokhoz, jellemzően iPhone-okhoz és Samsung készülékekhez készítenek ütésálló tokokat, melyek közül a legegyszerűbb is képes megóvni a telefont a sérülésektől 6 láb magasból (1,8 méter) történő leeséskor. A cég egyébként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy volt az asztaluknál egy Oculus Rift, melyre egyedi tartalmat is készítettek, egy okostelefon szemszögéből lehetett átélni, hogy milyen is az, amikor kissé felelőtlen tulajdonosa állandóan leejti. Az élmény lenyűgöző volt, percekig a hatása alatt voltunk.

Kipróbálhattuk az egyik Apple sajtóeseményen már bemutatott Anki DRIVE nevű autós játékot is, mely két menet erejéig nagyon jó móka volt, de az otthonunkban nem tudnánk elképzelni. Az autók egyébként ügyesen követték a pálya vonalát, a lényeg pedig nem a gyorsaság, hanem a többi autó kilövése volt. Az irányítás iPhone 5c-vel történt, a kanyarodás automatikus volt, a telefon döntögetésével csak azt lehetett szabályozni, hogy mennyire menjen a pálya szélén az autónk. Ezen kívül lehetett gyorsítani és lassítani, lőni, valamint különféle bónuszokat használni. Ütközés esetén az autók néha leszálltak a pályáról, ami külön vicces része volt a dolognak.

Nagyon kellemes ötletnek tűnt a Kickstarteren felnőtt Rocki, mely egy WiFi-n keresztül üzemelő, a lakás helyiségein belüli zenetovábbítást lehetővé tevő hardver és szoftver együttese. Ez így valószínűleg kevésbé érthető, a lényeg tehát a következő: adott egy kis doboz, mely microUSB-n veszi fel az áramot és 3,5 milliméteres kimeneten keresztül adja le a zenét. Az okostelefonról/tabletről pedig szépen lehet is továbbítani a zenét a lakás különféle pontjaiba, magyarán a vezetékes hangszórókból vezeték nélkülieket varázsolhatunk. Egy kütyü ára 50 USD lesz.

A June egy újabb iPhone-hoz megvásárolható karperec, mely az idei trendekkel ellentétben nem a lépéseinket számolja és még csak nem is a pulzusunkat méri, hanem a minket érő UV-sugárzást. A hozzá való app pedig az adatokból statisztikát is készít, amiből láthatjuk, hogy mennyit voltunk napfényen és otthon.

A fentieken kívül más izgalmas dolgokat is láttunk, melyek nem feltétlenül kötődnek a telekommunikációs piachoz. Kipróbálhattunk egy elektromos gördeszkát, Bog majdnem vezethetett egy elektromos fűnyírót (ami iránt egyébként hatalmas érdeklődés mutatkozott, ebben az országban egy jó John Deere gép menő, hát még egy elektromos fűnyíró!), sok dolgot megtudhattunk a vezeték nélküli töltésről a Qi-nél, valamint megtudtuk, hogy 29 dollárért lehet venni egy világító ledet, amit lövöldözős játékoknál a képernyő közepére ragaszthatunk, hogy jobban lássuk a célkeresztet (FPS Advantage a neve). Holnap lesz egy hasonló eseményünk, remélhetőleg ott is találkozunk érdekességekkel!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés