CeBIT extra: Mio elnöke nyilatkozott lapunknak

A CeBIT-en bombaként robbant a hír: a Nav N Go és a Mio viharos szakítását jelentette be az iGO gyártója.
Tegnap látogatást tettünk a Mio standján, de mivel a hír ott jártunkkor még nem volt bejelentve, így értelemszerűen azt a sablonválaszt kaptuk, hogy a MioMap tulajdonosok térképfrissítésével minden rendben lesz.
Ma ismét ellátogattunk a narancssárgában pompázó (és nem mellesleg a Nav N Go standjával szomszédos) Miohoz, hogy a sajtóbejelentés fényében mi a válasz a tegnapi kérdésünkre.
A Mio-s kollegák láthatóan zavarba jöttek ettől az egyszerű kérdéstől, és előbb a Product Managert próbálták előkeríteni, de mivel ő sem tudott választ adni a kérdésünkre, ezért Paul Notteboom, a Mio európai elnöke személyesen érkezett hozzánk, hogy tájékoztatást nyújtson arról, mi a cég stratégiája a milliós nagyságrendű, a bejelentés alapján hoppon maradt ügyfelével kapcsolatban.
Notteboom úr meglehetősen nehéz helyzetbe kerülhetett ezzel, hiszen a választ nagyon messziről indította: az évekkel ezelőtt megtörtént Navigon-iGO váltásra hivatkozva arról a döntésről tájékoztatott, hogy a jövőben minden, az alkalmazást illetve térképet frissítő ügyfelük az új, Navman által szállított programot és partnerük, a TeleAtlas térképét fogja a frissítés alkalmával megkapni.
Ez több kérdést felvet, melyeket szintén a már egyszer megtörtént navigációs eszközváltással igyekezett megmagyarázni: természetesen felkészültek arra, hogy ez nem lesz egyszerű, így egyrész az online frissítés mellett a felhasználóknak lehetősége lesz SD kártyán megkapni a frissítéseket, ezzel a teljes alkalmazás méretéből adódó igen nagy mennyiségű adatletöltés kényszere csökken, másrészt állítása szerint a Navigon-iGO váltásnál is elenyésző volt az ügyfélpanaszok száma a lecserélt alkalmazások fényében. Ígérete szerint a Navman néhány elenyésző aprósággal fog kevesebbet tudni az iGO-nál, cserében viszont jónéhány szempontból nagyobb tudású és könnyebben kezelhető lesz, bár arra nem mondott példát, hogy melyek is lesznek ezek a területek.
A navigációs program frissítése állításuk szerint nem fog pénzébe kerülni a Mio-nak, hiszen a Navman gyakorlatilag saját tulajdon, míg a térképekért így is - úgy is fizetniük kell, tehát ez nem extra költség.

Az új rendszerben a térképek régiói valamelyest változni fognak, de erről kevés szót ejtett.
A magabiztos szavak mögött azonban teljesen biztosan háborog a tenger, erre utal az, hogy egy viszonylag egyszerű kérdésre kizárólag az elnök tud válasz adni, valamint, hogy a válaszokból egyértelműen kiviláglik: a játszma legnagyobb vesztesei mindenképpen a felhasználók lesznek.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Mio

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés