Átstrukturálja szolgáltatásait a Nokia

A Monacóban megrendezett Nokia Summit fejlesztői konferencia főszereplője a májusban induló Nokia OVI Store online alkalmazás és tartalombolt volt, melybe a jövőben beleolvad majd a cég összes online multimédiás megoldása, vagyis valamennyi játék és tartalom ezen a csatornán válik elérhetővé. Az átalakulással együtt felszámolásra kerül az internetes szolgáltatásokkal foglalkozó részleg is, mely 360 fő leépítését jelenti, valamint a cég éves 700 millió eurós megtakarítási programot is bejelentett, mely a rendkívül gyenge első negyedév után nyilvánvaló lépésnek tűnik. Tero Ojanpera a cég multimédiás és közösségi megoldásokkal foglalkozó részlegének feje a Reuters számára adott interjú során kijelentette, hogy a Nokia az OVI és a platform alapú megoldások irányába mozdult el. A készülékek iránti kereslet csökkenése és az online szolgáltatások sikere egyértelműen kijelölte az utat, ám a finn óriás ezen a ponton is csökkenteni fogja beruházásait.

Bengt Nordstrom, a Northstream távközlési tanácsadó vezetője az Apple által üzemeltetett online alkalmazásbolt átütő sikerét az iparág többi szereplőjét ért megalázó vereségének nevezte, hiszen az elmúlt 20 év alatt egyetlen szolgáltató vagy telefongyártó sem tudott megmozgatni ennyi fejlesztőt és alkalmazások vásárlására bírni ennyi felhasználót. A finn gyártó online boltja májustól már 50 millió ügyfél számára lesz elérhető világszerte, annak ellenére, hogy alig pár országban fog debütálni, míg az Apple mindössze 20 millió iPhone-t értékesített. Az elméletileg lényegen nagyobb potenciális ügyfélkör azonban még nem kulcs a sikerhez. Habár Nokia mobilok százmillióit használják világszerte, a finn óriásnak rá kell venni a felhasználókat ara, hogy fizessenek egy-egy szoftverért.

Ford Davidson, a Dashwire elnök-vezérigazgatója szerint a Nokia számára a legnagyobb kihívás azonban mégiscsak az, hogy olyan fejlesztőeszközökkel és platformokkal álljon elő, melyek segítségével gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek innovatív megoldások. A fejlesztők megnyeréséhez azonban általában olyan attraktív készülékekre is szükség lehet, mint például az iPhone. Tero Ojanpera kiemelte, hogy a Nokia nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a piac legjobban felszerelt és leginteraktívabb fejlesztői platformjának bemutatásával elcsábítsa az Apple fejlesztőit is.. Ojanpera arra is rávilágított, hogy az OVI Store nem csupán high-end készülékek,, hanem Nokia mobilok százmilliói számára lesz elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés