Nagy változásokat hozott az Asus ROG Phone 8

Két új készüléket mutatott ma be az Asus, a ROG Phone 8 és 8 Pro más koncepciót követnek mint elődeik.

Újradefiniálja a ROG Phone szériát az Asus a ROG Phone 8 és ROG Phone 8 Pro okostelefonokkal. Az eddigi iterációk a legjobb gaming telefonoknak készültek, a cég viszont a felhasználói visszajelzésekre hivatkozva azt állítja, egy minden téren kompetens prémium készülékre vágytak vásárlóik, mely mellette megmarad a legjobb játékra szánt telefonnak is, így ezt megcsinálták. A paradigmaváltás a hátlapot elnézve annyira nem feltűnő, marad az agresszív dizájn a kamera körül, ahogy az alap ROG Phone 8-on az RGB LED-del megvilágított logó, a ROG Phone 8 Pro modellen pedig az AniMe Vision névre keresztelt, személyre szabható Mini LED kijelző. A készülékház az elődöknél négyzetesebb, kisebb, könnyebb (163,8 x 76,8 x 8,9 mm és 225 gramm),  valamint IP68-as szabvány szerint bírja a vizet és a port.

Balról jobbra a kezekben: ROG Phone 8 Pro és két ROG Phone 8
Balról jobbra a kezekben: ROG Phone 8 Pro és két ROG Phone 8 (forrás: Asus) [+]

A hűtés passzív maradt, de megmaradt a készülék oldalán az USB-C csatlakozó is, így az AeroActive Cooler kiegészítővel ez is használható intenzív játék esetén. Amellett, hogy a készülékház maga vékonyabb lett (10,49 mm vastag a ROG Phone 7 és 8,9 mm a ROG Phone 8), fogyott a kijelzőt körülölelő káva is. A széleken 1,67 mm-re, felül pedig 1,65 mm-re, ami azzal jár, hogy a 32 megapixeles előlapi kamera beköltözött a kijelzőbe vágott lyukba. A sztereó hangszórók ettől függetlenül megmaradtak, bár már nem a felhasználó felé irányítva, az értesítésjelző LED viszont elbúcsúzott.

A 6,78 hüvelykes FHD+ felbontású kijelző Samsung gyártotta 1 és 120 Hz között dinamikusan skálázódó E6-os LTPO AMOELD panel, maximális 165 Hz-es frissítéssel játékokhoz, 720 Hz-es érintési mintavételezéssel és ígért 2500 nites maximális fényességgel. Megvan a kijelzőbe épített ujjlenyomat-leolvasó és a játékok irányításához a kijelző mellett használható a telefon oldalán az AirTrigger névre hallgató érintőravasz is.

Ilyen a "sima" ROG Phone 8-as
Ilyen a "sima" ROG Phone 8-as (forrás: Asus) [+]

Leszámítva a mediatekes kitérőt, az Asus ROG Phone-ok mindig Snapdragon SoC-val érkeztek, ez nincs másként most sem, a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-as mobil platformját kapta a ROG Phone 8 és ROG Phone 8 Pro is. Az új SoC mellett adott az LPDDR5x (8533 Mbps) típusú RAM és az UFS 4.0-s tárhely, ezek mennyisége telefononként eltér. Hazánkban a ROG Phone 8-as 12/256 GB-os, a ROG Phone 8 Pro pedig 16/512 GB-os verzióban lesz elérhető, egyelőre csak a fekete színben. Azzal, hogy a házat vízállóvá tette az Asus, eltűnt a telefonról a kinyitható, levegőbeszívásos hűtést lehetővé tevő csapóajtó, az áttervezett hűtőrendszer így az alaplapba fúrt lyukon keresztül egy függőleges réz elvezetővel juttatja el az SoC-nél keletkező hőt a hátlaphoz és oszlatja szét. Maradtak a bór-nitrid elemek, a két részbe szedett akku, és az alaplap továbbra is a telefon házának középpontjában van, csökkent ugyanakkor a hűtőkamrák mérete. Az Asus azt mondja, 20%-kal hatékonyabb így az új SoC és új telefon hűtése, erre visszatérünk majd tesztünkben. Az új AeroActive Cooler X kiegészítő kisebb, könnyebb, és nagyobb területen képes a hátlapot visszahűteni, a tajvani márka szerint akár 26 Celsius-fokig is terhelés alatt.

Így néz ki a ROG Phone 8 Pro
Így néz ki a ROG Phone 8 Pro (forrás: Asus) [+]

Nem esett szó még a kamerákról, pedig ez egy olyan terület, ahol a ROG Phone 8-ak előrelépnek, hogy teljes értékű csúcskészülékek legyenek. A főkamera feladatait egy 50 megapixeles felbontású 1/1,56”-es Sony IMX890-es szenzorral, gimbal stabilizátorral ellátott széles látószögű egység látja el f/1,9-es apertúrával. Frissült az ultraszéles, ez 13 megapixeles felbontású, f/2,2-es a fényérték és 120 fokos a látótér, itt a szenzor típusát nem ismerjük egyelőre. A harmadik kamera pedig immáron nem makró, hanem egy 3x optikai nagyításra képes 32 megapixeles teleobjektív f/2,4-es blendével, optikailag stabilizálva. A kamerák pixelösszevonást használnak, így a teleobjektív például 8 megapixeles képeket készít, azt majd a teszt során kiderítjük, milyen minőségben. Az előlapi kamera is natívan 32 megapixeles, de 8 megapixeles fotókat készít 90 fokos látótérben. Az Asus új képfeldolgozó algoritmust írt, fejlettebb éjszakai mód, fejlettebb videós stabilizáció, illetve MI-alapú hangszűrés, ami rendszerszintű, így hívások, játék és videóhívás közben is működik.


(forrás: Asus) [+]

Ahogy azt tavaly év végén megjósoltuk, a MI (AI) szerepet kap a mobilpiacon, a ROG Phone 8 egyes funkciói, például az egyedi háttérkép-készítő, a szemantikus kereső, játékon belüli tippeket adó és automatikus képernyőképeket és videókat készítő mód. Ezek mondjuk mind gépi tanuláson alapuló funkciók, melyek különböző mintázatokat követtek eddig, és jelen voltak a ROG Phone-okban, viszont elvileg az új, 2.0-s verzió már több játékot támogat a frissített mintafelismerő algoritmussal.

Természetesen megvan az 5G modem, mellette ott a Wi-Fi 7 is, a Bluetooth 5.3, van GPS, megmaradt azért a 3,5 mm-es audio csatlakozó, lehet fizetni az NFC-vel, és megy az átfolyó töltés is, de az akkumulátor kisebb lett elődjénél. A telep 5500 mAh-s, ezt vezetéken 65 wattal lehet tölteni és megérkezett a ROG szériába a vezeték nélküli töltés is, ilyen módon (Qi 1.3-as szabványt támogatva) 15 wattot képes felvenni a telefon.


(forrás: Asus) [+]

Magyarországon a fekete színű ROG Phone 8 és ROG Phone 8 Pro lesz elérhető, január 9-től előrendelhetők a készülékek február 4-ig. Az első megrendelők várhatóan február első hetében kapják majd meg új ROG készüléküket. Az Asus által meghatározott ár a 12/256 GB-os ROG Phone 8 esetén 459 990 forint, a 16/512 GB-os ROG Phone 8 Pro esetén 499 990 forint. Február 4-ig az Asus webshopján keresztül rendelők a ROG Phone 8 árában juthatnak hozzá a ROG Phone 8 Pro modellhez is. Fontos változás idén a korábbiakhoz képest, hogy csak töltő és tok jár a dobozban a készülékek mellé, külső hűtő nem! Ezt csak a ROG Phone 8 Pro Edition kapja meg, ez a 24/1024 GB-os kiszerelése a Pro modellnek, de limitált darabszámban készül és hazánkban nem kerül forgalomba. A hűtő külön megvásárolható kiegészítőként. A tesztkészüléket (vicces módon egyébként pont egy magyar piacra hivatalosan nem kerülő ROG Phone 8 Pro Editiont, hűtővel együtt) megkaptuk a gyártótól kölcsönbe, így hamarosan részletes bemutatónk és tesztünk is lesz róla.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés