Hirdetés

Apple blog: Medisana GlucoDock vércukorszintmérő

Elérkeztünk a Medisana sorozat negyedik, egyben utolsó tagjához, vagyis a Medisana GlucoDock vércukorszintmérőhöz. Az első részben a Medisana ThermoDock testhőmérséklet mérővel foglalkoztunk, a második fejezetben a Medisana Cardiodock vérnyomásmérőről, a harmadik bejegyzésünkben pedig a Medisana TargetScale mérlegről esett szó.

GlucoDock vércukorszintmérő

Maga a csomagolás erősen hasonlít a Medisanánál megszokott kialakításokhoz, hiszen az alapvetően fehér doboz tetején a szokásos buborékformák, a kompatibilitási lista és a GlucoDock eszközének képe és megnevezése áll. Tovább bontva a borítást először magát a vércukorszintmérő modult találjuk, alatta pedig egy fekete tasakban helyezték el a további tartozékokat. Ezek közé tartozik a 10 darab, kis műanyag hengerben tárolt tesztcsík, valamint számos lándzsa (felismerhetőbb nevén: tű), a magát a szúrást végző kütyü, az alkoholos fertőtlenítőpárnák, s némi "mű vércukor", mellyel bármikor újra tudjuk kalibrálni a berendezést, ha erre szükség lenne.

A Vitadock program elindítása és a modul iOS eszközhöz való csatlakoztatása után azonnal a megfelelő részre ugrik, ahol több információt is megadhatunk a lehető legpontosabb mérési eredmények elérésének céljából. Felsorolhatjuk az általunk szedett gyógyszereket, a szükséges inzulin mennyiségét, de megadhatjuk, hogy nagyjából hány gramm ételt fogyasztottunk el a mérést megelőző időszakban. Ezen felül három buborékot kapunk, melyek különböző funkciókat látnak el, valamennyi a mérési eredményre vonatkozik. Az elsőnél egy 30 napos áttekintőtáblázatot kapunk arról, hogy napi szinten hogyan változtak az értékek, a második és harmadik menüpont alatt pedig különböző statisztikákkal (evés előtt és után) és naplóbejegyzésekkel találkozhatunk.

Medisana ThermoDock screen shot Medisana ThermoDock screen shot

A használat egyébként teljesen megegyezik a más vércukorszintmérőknél tapasztaltaknál. A folyamatot a szerkesztőség szinte valamennyi tagján kipróbáltuk, így mindenképpen hiteles információkkal tudunk szolgálni. Magát a modult az iOS eszközhöz kell hozzácsatlakoztatni, majd ezután egy kis kék LED fény jelzi alul, hogy hová kell a tesztcsíkot helyezni. Még mielőtt ezt megtennénk, a lándzsát a szúróeszközre kell helyezni, ahol 1-től 5-ig tartó fokozatok szerint tudjuk beállítani a szúrás mértékét (a szám beállítása egyébként attól függ, hogy kinek mennyire vastag az ujján a bőr, az állítás pedig mechanikai eredménnyel jár, magasabb fokon jobban kijön a tű az eszközből, azaz mélyebben beleszúródik az ujjba). Ezután az alkoholos párnával le kell fertőtleníteni a szúrás területét, majd a döfés el kell végezni. A kicsorduló vérmennyiséget a tesztcsíkra kell megfelelően helyezni (elég precízen kell ezt véghezvinni, megfelelő mennyiséggel, egyébként vagy nem érzékeli rendesen a szoftver, vagy csak egyszerűen kevésnek találja az adagot), és így kell behelyezni a modul nyílásába. Ezután a program megkezdi a szükséges méréseket, majd a kiírás után azonnal értékeli is, hogy az alacsony, a jó, vagy a magas kategóriába esünk, meg persze pontos értéket is kiír választható formátumban.

A Medisana egy újabb érdekes és megfelelően működő terméket rakott le az asztalra, s elvileg a mérési eredmények helytállóak, azonban más hasonló eszköz nem állt rendelkezésünkre ennek alátámasztására. Ettől függetlenül ez a termék sem különbözik átlagos – nem kimondottan iOS eszközökhöz gyártott – társainál. Maga a vércukormérő modul 19 990 forintba kerül, melynél jóval olcsóbb, de bőven drágább modellek is kaphatók. Persze ez még csak az alapmodul, ugyanis egy idő után a tartozékok elfogynak, így 100 darabos lándzsacsomagot 2800 forintért, 2 x 25 db tesztcsíkot pedig további 4980 forintért vásárolhatunk mellé, így azért már feljebb kúszik az ár. Sokan mindenesetre nem fogják ezt sem megvásárolni, de aki kimondottan iOS eszközzel szeretne végezni minden mérést, annak ez az eszköz is kellemes társ lehet a mindennapokban (vagyis remélhetőleg csak inkább a szükséges napokban).

A kiegészítő az iPhone 5-öt, iPad 4-et és iPad Minit leszámítva minden iOS-t futtató eszközt támogat, utóbbiakat azért nem, mert Dock Connector, nem pedig Lightning csatlakozós. A Vitadock program ezen a linken keresztül tölthető le.

A terméket a StarKing bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények