Hirdetés

Apple blog: JBL On Air Wireless Station teszt

A JBL mindig is az izgalmas formavilágú, remek hangzású termékeiről volt híres. Nincs ez másképp a legújabb gyermekével, a JBL On Air Wireless Stationnel sem: a StarKing által biztosított hangszóró designja ezúttal is szemet gyönyörködtető, a funkcionalitások listája pedig kellőképpen hosszú, ahogy azt ennyi pénzért el is várhatjuk. Lássuk, hogy mire is képes!

A doboztól és a fóliatengertől megszabadítva egy valódi eye-candy kerül a szemünk elé; formája egy teleportra, vagy inkább egy csillagkapura hajaz. A dokkoló részt egy szemrevaló boltív veszi körbe, melynek a kifelé tekintő oldala maga a hangszóró, amit fémes-rácsos felület véd, az ív tetején bóbitaként figyel a szundi gomb. A hangot szóró körív belseje, valamint a dokkoló és környéke fekete színű, jó minőségű, selymes műanyag. A dokkoló előtt található három ezüst beütésű, műanyag gomb, alattuk büszkén domborodik a JBL logója, s világít a kütyü kijelzője. A dokkolótól balra négy, jobbra öt, szintén ezüst gomb kapott helyet, előbbinél található a két hangszínszabályozó gomb, valamint a kikapcsoló és főképernyő-gomb. A jobb oldalt nyomogatva a kitüremkedő ékszereket a menüben lépkedhetünk és fogadtathatjuk el a beállításokat. Kifejezetten hasznos azoknak, akiknek elment az eszük (vagy éppen elég hosszú kábelű fülessel rendelkeznek) az iPod/iPhone ülőhelye mögött található 3,5 milliméteres jack-bemenet. Emögött egy hosszabb fekete síkság következik, ami alatt a tápcsati, a rádióantenna, valamint az USB-csatlakozók találhatók. A hangszóró két lábán egy-egy csúszásgátló papucs kapott helyett, melyeknek köszönhetően a kiegészítő stabilan áll minden vízszintes felületen.

Tartozékok terén az elvárható kellékeket kapjuk: kézenfekvő, hogy az eszközhöz jár egy hálózati adapter, ám az már kevésbé, hogy nem a klasszikus "amerikai adapterhez kapunk egy európai átlakítót" hozzáállással készült, hanem a számunkra kedvező csatlakozót pattinthatjuk a töltő foglalatra. Kapunk még egy átlátszó műanyagból készült bölcsőt is, aminek a hátsó boltíves részére két, nehezen applikálható gumidarabot is illeszthetünk. A gyártó kifejezetten ajánlja ennek a használatát az iKészülékünk dokkolóban történő használata esetén, a véletlen balesetek megelőzés érdekében. A rádiófunkció kiszolgálása végett egy antennakábel is található a dobozban, amelyet bedugva kicsit rontunk az eszköz összképén, ám a kreatív lakberendezőknek ez inkább kihívás lehet, mintsem probléma. A kényelem érdekében egy kicsi, infraérzékelős távirányítóval is megajándékoznak minket: ezen minden gomb helyet kapott, ami a készüléken is megtalálható, továbbá által tudjuk kikapcsolni az ébresztőt és/vagy rögtön mute-olni az eszközt. Ennek az anyagminőségén némileg spóroltak, de rendesen össze van rakva, erősebben megmarkolva egyáltalán nem recseg és pehelykönnyű, ráadásul a hatótávolsága is átlagon felüli. Általában ilyet adnak minden hangfalhoz.

Funkcionalitásaiban színes a paletta; az első bekapcsoláskor az idő és a dátum beállítása után készséggel felajánlja, hogy csatlakozik WiFi hálózatunkhoz; bizony, ez az eszköz már támogatja az iTunes 10 és iOS 4.2 óta elérhető AirPlay funkciót. Ennek a lényege, hogy az azonos hálózatra csatlakoztatott PC-nk, Mac-ünk, mobil iTermékünk segítségével zenét sugározhatunk a hangszóróra. Visszatérve a rádióra: túl sok minden hozzáfűzni való nincs, támogatja az RDS-t, az állomásokat automatán keresi meg, amiket el is menthetünk és egy listából később elő is hívhatunk. Ébresztő és alvófunkcióval is rendelkezik az On Air; az előbbinél megadhatjuk, hogy a saját ébresztőhangjára, a rádióra, vagy az iEszközünk zenetárára akarunk-e ébredni. Utóbbinál 15 perctől egészen 90 percig korlátozhatjuk a cucc működését. A kijelzőre egy rossz szavunk sem lehet, felbontásáról konkrét adat nem elérhető, de ránézve nem látunk pixeleket, az albumok borítóját is szépen megjeleníti.

Eme sztereó hangrendszer két hangszórója papíron egyenként 7 Wattos erővel bír, frekvenciatartománya 20-20000 Hz-es, ami a hangzást figyelembe véve kielégítő: a hangerőt a maximumra tekerve ugyan hallhattunk már erősebb rendszert is, de ereje mégis jó, s ami kellemes tapasztalat, hogy egyáltalán nem recseg vagy torzul a lejátszott zene. Mérete tiszteletre méltó, 238 x 280 x 198 mm, súlya alig több, mint másfél kiló.

A szerkesztőség minden tagjánál osztatlan sikert aratott a JBL On Air Wireless Station. Az AirPlay funkció jelentősen megdobja a felhasználói élményt; persze mindössze ennyiért nem érné meg kiadni közel 100 000 forintot, de az anyagminőség, a hangzás, a design és a király kijelző alaposan megdobja az értékét a hangszórónak. Persze mindannyian örülnénk ha olcsóbb lenne, de aki erre vágyik, annak így is megéri az árát. Aki tehát egy stílusos, kellemes küllemű, kompromisszumok nélküli iDokkolót keres, annak mindenképpen ajánlott vétel.

T.Gavroche

  • Kapcsolódó cégek:
  • JBL

Azóta történt