Alkalmazásbemutató: JotterPad X

Ma egy szövegszerkesztő alkalmazást mutatunk be, mely androidos eszközökre érhető el. Az ember könnyedén azt gondolhatja, hogy ezen a piacon kizárólag a nagyok rúghatnak labdába, a Writer Pro példája azonban jól mintázza, hogy egy újszerű megközelítéssel az Office által dominált szegmensben is lehet nagyot robbantani. Tesztalanyunk is leginkább az említett asztali szoftverre hasonlít, a funkcionalitás visszafogottságában és a szellemiségben is egyaránt a Writer Prót idézi a JotterPad X.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Egy minimalista szövegszerkesztővel van dolgunk, melyet használva az ember a testreszabási lehetőségek kusza halmaza helyett a gépelésre tud összpontosítani, legalábbis a fejlesztők elképzelései szerint. A szerkesztési opciók így meglehetősen egyszerűek, mindössze visszavonás és újra funkciókat kapunk, a betűtípusra, a stílusokra és az egyéb vizuális tulajdonságokra nem lehetünk hatással. A megjelenítési módot viszont át lehet variálni, ez ekkor az egész dokumentumra hatással van. A hét előre definiált opció mindegyike korrektre sikeredett, a régi idők írógépét idéző Screenplay-től elkezdve a verses formájú Poemig. Ezek mellett egy saját témát is össze lehet állítani, melyet eltőré betűtípusokból, tér- és sorközökből és rendezésekből legózhatunk össze. Elérhető továbbá az éjszakai mód is, mely jobb olvashatóságot kínál gyengébb fényviszonyok mellett.

A dokumentumokat a készülék háttértára mellett a DropBox-fiókunkba is lehet menteni, külön figyelmesség, hogy az itt tárolt fájlok esetében is elérhető az offline szerkesztés. A Versions leginkább az OS X alatt elérhető névrokonára hasonlít, segítségével jóval régebbi állapotokat is vissza lehet állítani. A fájlokat egyébként a plain text formátum mellett HTML és PDF dokumentumként is ki lehet exportálni. Ezek mellé Thesaurus-integráció, valamint Markdown és Fountain formázási lehetőségek is járnak, ám fontos kiemelni, hogy a felsoroltak többségét kizárólag a fizetős verzióban használhatjuk ki, mely 987 magyar forintba kerül.

Összességében nem rossz próbálkozás a JotterPad X, ám az ingyenes kivitel funkcionalitása túlzottan le van csupaszítva, majdnem ezer forintot azonban nem biztos, hogy megéri kiadni érte, miközben több ingyenes alternatíva is adódik az alkalmazásboltban. A markdown nyelvek támogatásáért viszont óriási pirospont jár, azonban ha az ember jártas ezek valamelyikében, tetszőleges szövegszerkesztőben tudja használni a nyelvi elemeket, csupán az előnézetről kell lemondani. A program futtatásához egyébként legalább 4.0.3-as Android verzió szükséges, letölteni ezen a hivatkozáson keresztül lehet.

Értékelés: JotterPad X (Android 4.0.3+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 8 / 10 pont 7 / 10 pont Android

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés