7 nm-es node-on készülhet Apple A12

Hirdetés

Bár épp a minap csökkentette a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) az éves bevételnövekedési becslését 10-15%-ról 10%-ra, a DigiTimes úgy tudja, 2018 második fele rendkívül prosperáló lesz a félvezető óriásnak. Ekkor teljesítheti ugyanis első nagyobb chipmegrendeléseit az Apple és a Qualcomm felé új, 7 nanométeres node-ján. Ha minden jól halad, a gyengébb első hat hónap ellenére 10% fölé kúszhat az árbevétel éves növekedése. A DigiTimes szerint konkrétan az idei iPhone-okba várt Apple A12 lehet az egyik első 7 nm-en gyártott lapka.

Az Apple A11 Bionic
Az Apple A11 Bionic a TSMC 10 nm-es node-ján készül, és remekel az aktuális iPhone-okban (forrás: ExtremeTech) [+]

A vártnál visszafogottabb évindítást egyébként az elemzők egy része az iPhone X számlájára írja: a csökkenő érdeklődés kevesebb Apple A11 rendelést jelent az Apple részéről. Az az SoC a TSMC 10 nm-es node-ján készül. A DigiTimes szerint ugyanakkor a MediaTek faktor is közrejátszik: a középkategória tetejére szánt, 12 nm-es node-on gyártott Helio P60 iránt kezdetben hatalmas volt a kisebb és az olyan nagyobb gyártók részéről az érdeklődés, mint a Xiaomi, az Oppo vagy a Vivo.

A Snapdragon 845 a Samsung 10 nm-es node-ján készül. Ki gyártja majd a Snapdragon 855-öt?
A Snapdragon 845 a Samsung 10 nm-es node-ján készül. Ki gyártja majd a Snapdragon 855-öt? (forrás: AnandTech) [+]

Időközben ugyanakkor a Qualcomm bejelentette a mesterséges intelligenciára fókuszáló 700-as sorozatát, iparági források szerint pedig számos kínai gyártó döntött inkább az utóbbi mellett, és azok nem a TSMC gyártósorairól gördülnek le. Az év második felében, a 7 nm-es gyártástechnológia rendelkezésre állásával a Qualcomm ugyanakkor komoly megrendeléseket adhat le a TSMC-nek, amely a Broadcom, az Nvidia és a Huawei számára is gyárt lapkákat, illetve tetemes megrendeléseket teljesít a kriptovaluta bányászat és az IoT piacaira. Az egyelőre nem derült ki, hogy mely Qualcomm mobilplatform gördülhet le a TSMC új gyártósorairól, azt mindenesetre korábban már belengették, hogy a Snapdragon 855 lehet az (egyik) első 7 nm-es node-on gyártott chipset. Igaz, a Samsunggal való szoros partneri viszony miatt eddig többen a dél-koreaiak új FinFET node-ját látták a lehetséges befutónak.

Előzmények

Hirdetés