TSMC: több olcsó mobil, kevesebb zászlóshajó fogyhat idén

Hirdetés

Kétségtelenül elért az okostelefonos piac arra a pontra, ahol egész kedvező áron lehet abszolút elfogadható okostelefonhoz hozzájutni. Ráfizetni igazából a képernyődomináns előlapért, a különleges biometrikus azonosításért és a remek kamerás képességekért kell. Annak ellenére, hogy a középkategóriában olyan, akár évekig elálló darabok érkeztek, mint a Xiaomi Mi A1, a zászlóshajók ára folyamatosan szökik felfelé, elég csak az iPhone X horrorárára gondolni. A tajvani TSMC, amely számos mobilpiaci chipset tervező között az Apple-nek is a beszállítója, úgy véli, hogy 2018-ban a szereplők kevesebb csúcskategóriás mobilt fognak leszállítani a tavalyi évvel összevetve.

A TSMC az egyik legnépszerűbb gyártó a chipset tervezők körében
A TSMC az egyik legnépszerűbb gyártó a chipset tervezők körében (forrás: Nikkei)

Mivel ezeken van a chipset gyártó legnagyobb haszna, a TSMC megérezheti a visszaesést az árbevétel oldaláról, írja a Nikkei. A 2017-es esztendőt 33 milliárd dolláros bevétellel záró tajvani vállalat mégis 10-15%-os növekedésre számít idén, melynek a motorja a kriptovaluták bányászatának komoly hardverigénye lehet. A mobilpiac idén egyébként várhatóan még nem lép stagnáló státuszba, ezt a közép- és alsó kategóriás modellek leszállítási számainak növekedése garantálhatja, vetíti előre a TSMC. A félvezető óriás az Apple mellett a Huawei-nek és a Qualcommnak is partnere, és idén tervezi leszállítani az első, 7 nanométeres node-on gyártott SoC-ket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

  • 7 nm-es node-on készülhet Apple A12

    Tajvani források szerint a TSMC nemsokára megkezdheti a gyártást 7 nm-es node-ján. Az Apple A12 már ezen a csíkszélességen készülhet és a Qualcomm is érdeklődik.

Előzmények

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Hirdetés