2017. október 18., szerda

Gyorskeresés

625,6 millió dolláros büntetést szabtak ki az Apple-re

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Ars Technica

Ismét szabadalmi pert vesztettek a cupertinóiak, ezúttal a VirnetX-nek kell fizetniük. Az Apple a szabadalmi rendszer reformját sürgeti.

Hirdetés

Szabadalmi vagy patent trollnak nevezi a szakma azokat az egyéneket vagy vállalkozásokat, amelyeknek a porfóliója vagy elsődleges bevételi forrása a birtokukban lévő szabadalmak licencelése, vagy ha úgy érzik, hogy azokat megsértették, perek indítása. A VirnetX több mint 80 internetes biztonsággal kapcsolatos szabadalmat tart a kezében, és sikerrel indítottak bírósági eljárást többek között a Microsoft ellen, amely 200 millió dolláros megegyezéssel végződött. A Ciscót is beperelték, abban a perben viszont alulmaradtak. A VirnetX már az évtized elején pert indított az Apple ellen, és 2012-ben a bíróság megállapította, hogy a cupertinóiak több szabadalmukat is sértik, ezért 368 millió dolláros kártérítést szabtak ki rájuk. Ezt az ítéletet a bíróság végül nem hagyta helyben.

Az Apple újabb szabadalmi pert vesztett
Az Apple újabb szabadalmi pert vesztett (forrás: GSM Arena)

Most ismét a VirnetX örülhet: egy szerdai, texasi döntés értelmében a korábban sértőnek minősített szabadalmak után 334,9 millió dollárt, és a frissen sértőnek találtak után pedig további 290,7 dollárt kell az Applenek kifizetnie, azaz összesen 625,6 milliót (175 milliárd forint). Az Apple várhatóan fellebbez a döntés ellen, mindenesetre, a texasi verdikt újabb pofon a cupertinóiaknak, akik ugyan a Samsung ellen pert nyertek saját szabadalmi vitájukban, októberben viszont a Wisconsin-Madison egyetem elleni eljárásban őket marasztalták el. „Meglepődtünk és csalódnunk kell a bíráság döntésében. Az ilyen ügyek megerősítik, hogy a(z amerikai) szabadalmi rendszert meg kell reformálni.” – olvasható az Apple friss közleményében. Ugyanezt egyébként nemrég több amerikai vállalat is jelezte, csak pont a „másik oldalon”, az említett Samsung elleni perben.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.