Hirdetés

ZTE Grand X In - ha unod az ARM-ot

Bevezető, tartozékok

A ZTE okostelefonos körökben a Blade névre hallgató készülékkel vált híressé, a legendásan jó ár-érték arányú Penge óriási rajongótáborral rendelkezett, nem mellesleg igen komoly volument adtak el belőle. A Blade sikerét több ízben megpróbálta megismételni a gyártó, a Skate, a Blade II és a Tania is igen korrekt teljesítménnyel és funkcionalitással, valamint visszafogott árral rendelkezett, ám a várt eredmény elmaradt. Tesztalanyunk hasonló cipőben jár, ár-érték arány szempontjából a Grand X In sem szégyenkezhet, ráadásul hardveres szempontból merőben eltér a vetélytársaktól.

ZTE Grand X In
[+]

A Grand X név egyébként bizonyára nem cseng ismeretlenül olvasóink számára. A telefont eredetileg Mimosa néven mutatta be a ZTE még a februári Mobile World Congress során, a mobil egy gyors átkeresztelés után viszont már Grand X-ként került a boltok polcaira. Tesztalanyunk külsőleg és szoftveresen szinte kiköpött mása az említett modellnek, a különbség legbelül rejtőzik. Míg a Grand X az NVIDIA által gyártott Tegra 2 lapkakészletre épül, az In utótaggal rendelkező kivitel lelke az Intel Atom Z2460 chipset. Az egyes lapkák között sokkal komolyabb eltérések vannak, mint azt elsőre gondolná az ember, mely az eltérő architektúrának köszönhető.

ZTE Grand X In
[+]

A telefon egy aprócska fehér dobozban érkezett, mely a szokásos tartozékoknak adott otthont. Kicsomagolás után egy microUSB-kábel, egy töltő, egy kézikönyv és egy sztereó headset tárul a felhasználó elé. A füles minősége gyenge, a kényelmetlenség mellé dobozhang és alacsony dinamikatartomány társul.

Külső

A telefon egy az egyben a Grand X formatervét kapta, így tesztalanyunk is kissé hajaz a Google Nexus S-re. Érdekesség, hogy míg a méreteket tekintve a Grand X tegrás és atomos változata megegyezik (mindkettő 127 x 65 x 9,9 milliméteres), az Intel lapkakészletével szerelt változat több, mint harminc grammal nehezebb a Tegra 2 alapú modellnél, tesztalanyunk tömege ugyanis 140,8 grammos. A borítás műanyagból van, mely közepes minőségérzetet kelt az emberben, a matt hátlap ellenálló az ujjlenyomatokkal szemben. Az összeszerelési minőségre nem lehet panasz, az illesztések szorosak (a hátlap lefejtése egy komoly kihívás), erős szorongatás hatására sem ad ki recsegő hangot a készülékház.

ZTE Grand X In
[+]

Az előlapon legfelül a hangszóró található, tőle jobbra a másodlagos kamera csücsül, balra az értesítő LED, a fényszenzor és a közelségérzékelő teszi a dolgát. Az előlapot egy körülbelül fél milliméteres perem futja körbe, így a telefont arccal az asztalra helyezve sem kell féltenünk a képernyőt. A kijelző képátlója 4,3 hüvelyk, a felbontása 540 x 960 képpontos, a pixelsűrűség így 256 ppi. A TFT-LCD technológiával operáló panel viszonylag nagy betekintési szögekkel és korrekt fényerővel rendelkezik. A megjelenített árnyalatok száma 16 millióra rúg, a színek viszont egy kissé fakó, kimosott érzést keltenek az emberben. Az érintéseket kapacitív módon érzékeli, egyszerre legfeljebb öt pontra képes figyelni; az érzékenység elmarad az átlagostól, ám hamar meg lehet szokni. A képernyő alatt négy érintésérzékeny gomb (beállítások, főképernyő, vissza és keresés) kapott helyet, a háttérvilágítás megvalósítása viszont több sebből vérzik. A háttérvilágítást ugyanis két LED segítségével oldották meg, melyek a bal és jobb sarkakban tanyáznak, így a középső két gomb félhomályba burkolózik. A fényerő kétállapotú (ki- vagy bekapcsolva), a telefon az aktuális fényviszonyoknak megfelelően kapcsolgatja a világítást, ám tapasztalataink alapján csak éjszakai sötétségben gyújtja be a lámpát a rendszer.

ZTE Grand X In
[+]

A matt fekete hátlap enyhén érdes felülettel rendelkezik, mely a kellemes tapintás biztosítása mellett az ujjlenyomatokkal és egyéb szennyeződésekkel is ellenállóbb a lakkozott társainál. Az elsődleges kamera és a LED villanó a bal felső sarokba került, a lencsét egy vékony krómszínű keret öleli körbe. Középen egy ZTE és egy Intel inside felirat hívja fel a figyelmet a telefon alkotóira, a hangos, ám kissé torz külső hangszóró legalul kapott helyet. A hátlap lefejtése embert próbáló feladat, győzelem esetén az akkumulátor, valamint a SIM- és a microSD-foglalatok tárulnak az ember szeme elé.

ZTE Grand X In
[+]

A telefon oldalán a szokásos interfészek és vezérlőelemek kaptak helyet. A hangerőt baloldalt szabályozhatjuk, a microUSB-aljzat ugyanitt található. A 3,5 milliméteres kimenet a készülék tetejére került, tőle jobbra a ki- és bekapcsoló gomb látható, mely a képernyő lezárására és feloldására is szolgál.

Hardver, rendszer, UI

A készülék hardveres szempontból bevállalósnak számít: míg a mai okostelefonok többsége ARM architektúrára épül, a Grand X In egy x86-alapú megoldást részesített előnyben. Az Intel Atom Z2460 SoC egyelőre csupán néhány eszközben kamatoztatta tudását, a leghíresebb talán a Lenovo K800, hasonló megoldás volt a a Motorola RAZR i-ben is. A Medfield kódnéven is ismeretes 32 nanométeres csíkszélességű lapka egy egymagos Saltwell processzort tartalmaz, mely a terhelésnek megfelelően skálázódik, a maximális órajel 1,6 GHz. A HyperThreading támogatásnak köszönhetően a párhuzamosítási műveletekkel sincs probléma, az említett technológia egyszerre két szál futását teszi lehetővé. A grafikus gyorsításért egy 400 MHz-en ketyegő PowerVR SGX540 GPU felel. Ezek mellett 1 GB kétcsatornás LP-DDR2 RAM és 4 GB belső tárhely áll a rendelkezésre, utóbbit microSD-kártyával lehet bővíteni.

ZTE Grand X In ZTE Grand X In

Szintetikus teljesítménytesztek
Benchmark ZTE Grand X In Motorola RAZR i Huawei Ascend P1 Samsung Galaxy S III
AnTuTu Benchmark 6732 pont 6102 pont 6131 pont 12 516 pont
Linpack for Android (single) 61,327 MF. / 1,37 s 110,598 MF. / 0,76 s 45,144 MF. / 1,86 s 57,107 MF. / 1,47 s
Linpack for Android (multi) 61,467 MF. / 2,74 s 111,405 MF. / 1,51 s 66,693 MF. / 2,53 s 189,088 MF. / 0,89 s
Smartbench 2012 Prod. 1210 pont 1515 pont 2719 pont 4020 pont
Smartbench 2012 Games 2541 pont 3031 pont 2077 pont 1647 pont
Quadrant 2.0 3374 pont 4103 pont 3569 pont 5480 pont

Az átlagos működési sebességre nem lehet panasz: az animációk folyamatosak, az alkalmazások gyorsan megnyílnak, a köztük történő váltás olajozott. Néhány program (ezek egytől egyig a natív fejlesztésű appok közül kerülnek ki) nem indul a telefonon az architektúrabeli eltérések miatt, bizonyos játékok (ilyen például a Temple Run) komoly akadásokra képesek, ám nagy vonalakban minden remekül elvan az Intel megoldásával. A szintetikus teszteken ennek ellenére több esetben is csúnyán alulmarad az Atom a konkurenciával szemben, így mi a pontszámok tanulmányozása helyett az alábbi videó megnézését javasoljuk. A lapkakészletről egy hosszabb irományban is értekeztünk, további információért az említett cikket ajánljuk. Melegedést egyébként még masszív terhelés mellett is alig tapasztaltunk, töltés közben viszont némiképp megemelkedett a hátlap hőfoka.

A telefonon az Android rendszer 4.0.4-es, Ice Cream Sandwich névre hallgató verziója fut, melynél már bőven van újabb, a Jelly Bean frissítés érkezéséről viszont egyelőre nincs információnk. A gyári UI nagyjából a régiben maradt, a ZTE mindössze néhány egyedi minialkalmazást adott a rendszerhez, valamint egy, az értesítési panel tetejére szúrt indikátorsávval és egy egyedi képernyőzárral zavarta fel a vizet. Utóbbi segítségével a lezárt képernyőről hat funkciót is elérhetünk (melyek a híváslistán kívül szabadon rendezhetők), a testre szabásához a Mi-EasyAccess alkalmazást kell elindítani. Az ötlet jópofa, ám a használhatóság tekintetében a gyári megoldás előrébb van.

ZTE Grand X In ZTE Grand X In

Szoftverek, kamera

Az alapszoftverek tekintetében nagyjából mindent a gyári állapotában talál az ember, mindössze néhány apró felületi változással lehet összefutni. A kontaktokat, a tárcsázót és a híváslistát egy alkalmazás alól is el lehet érni, a névjegyzék és a naptár tartalma Google- és Exchange-alapon szinkronizálható. A gyári böngésző megbízhatóan teszi a dolgát, egyszerre több oldalt is nyitva tarthatunk, a lapokat elmenthetjük offline olvasásra, a Flash-alapú tartalmak szépen megjelennek, a bekezdéseket az aktuális szélességnek megfelelően tördeli a szoftver. Az alap androidos virtuális billentyűzetet a TouchPal névre hallgató klaviatúrára cserélte a ZTE, ezt érdemes rövid úton leváltani egy szimpatikus megoldásra.

ZTE Grand X In ZTE Grand X In

A zenelejátszó kissé csúnyácska, a funkcionalitása viszont megfelelő, a fontosabb képességek nem hiányoznak. Kezeli a lejátszási listákat, tartalmaz egy ötsávos hangszínszabályzót, illetve aktiválható az elalvás időzítő, mely a megadott időtartam után lelövi a zenét. A hangot egy Intel Smart Sound Technology-val felvértezett chip szolgáltatja, alacsony energiaigény és 24 bites DSP jellemzi, a támogatott CODEC-ek listája az MP3, AAC-LC, HE-AAC v1 & v2, WMA9 és PCM megoldásokat tartalmazza. Az FM-rádió hiányzik a repertoárból, ez sokak számára fájó pont lehet. A videólejátszó simán viszi az 1080p felbontású MP4 felvételeket, ám az Xvid és DivX formátumokkal nem birkózik meg.

ZTE Grand X In ZTE Grand X In

A ZTE néhány extra szoftverrel dobta fel az alapkínálatot, melyek közt jellemzően hasznos alkalmazásokat találunk. A Mentés és helyreállítás segítségével biztonsági mentést hozhatunk létre és állíthatunk vissza, a Szoftverfrissítés az új firmware-verziók beszerzésére szolgál, a Teljes megosztás egy DLNA-klienst takar. Az aktuális irodaszoftver szerepét az X-Office tölti be, mely kizárólag olvasásra szolgál, új dokumentumok létrehozására nincs lehetőség. Ezek mellett egy Fájlkezelő, egy Feladatkezelő, egy Időzítő és egy Világóra is helyet kapott a fedélzeten.

A hátlapon egy autofókuszos kamera található, mellyel legfeljebb 8 megapixeles, azaz 3264 x 2448 képpontos felbontású képeket lehet készíteni. A gyenge fényviszonyok ellen érdemes beüzemelni a LED villanót, mely körülbelül másfél-két méterig ér el. Videókat maximum 1920 x 1080 pixeles felbontásban rögzíthetünk, a tesztvideóért katt ide. A kameraszoftver viszonylag kevés opciót kínál, a felbontás mellett a fehéregyensúlyon, az expozíción és a vakumódon állíthatunk, valamint néhány jelenetet lehet aktiválni. A képek minősége hagy némi kivetnivalót maga mögött: a zajszűrő algoritmus szétmossa a részleteket és a képzajt sem tünteti el, a dinamikatartomány közepes, néhol kromatikus aberrációt is fel véltünk fedezni.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs szempontból közepesen teljesít a Grand X In. A GSM-modul négysávos (850/900/1800/1900MHz), az UMTS-chip háromnormás (900/1900/2100 MHz), mobil hálózaton keresztül legfeljebb HSPA sebességgel barangolhatunk, ez 21 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességet jelent. A WiFi (802.11b/g/n), Bluetooth (2.1, A2DP és EDR támogatással) és a-GPS mellett a mobilnet vezeték nélküli megosztására is van lehetőség. Telefonálás közben a hangminőséggel nem volt probléma, a beszéd érthető volt mindkét oldalon.

ZTE Grand X In ZTE Grand X In

A ZTE újdonsága egy 1650 mAh kapacitású lítium-ionos akkumulátorból nyeri az energiát, amely átlagosnak számít manapság. A hivatalos rendelkezésre állási időről nincs információnk, így csak saját tapasztalatainkra tudunk támaszkodni. A telefon maximum fényerő, gyakori szinkronizálás és masszív használat mellett a nap végére halálközeli állapotba került, így az éjszakát mindig a töltőn töltötte. Visszafogottabb terhelés és kisebb fényerő mellett akár másfél-két napos használati idő is elképzelhető.

ZTE Grand X In
[+]

Értékelés: ZTE Grand X In
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Bizonyára a cikk és a MobilarenaTV-adás alapján is egyértelmű, hogy a Grand X In igen jó benyomást tett szerkesztőségünkre. Az alkalmazások kompatibilitásával kapcsolatos félelmünk szerencsére alaptalannak bizonyult, a mobil néhány kivételtől eltekintve simán megbirkózott a kipróbált szoftverekkel. Az x86 architektúrán kívül nagyjából egy átlagos, a felső- és a középkategória vékony határán egyensúlyozó eszközt kapunk, vállalható kijelzővel, formatervvel és anyaghasználattal. Ehhez viszont egy pénztárcabarát árcédula társul, amely az FM-rádió hiányát, a pocsék kamerát és az érintőpanel gyengélkedését is feledteti a felhasználóval.

A telefon a T-Mobile kínálatában előfizetés nélkül, a webshopból rendelve 63 ezer forintba kerül, előfizetéssel természetesen még olcsóbb a ketyere. Ennek fényében az ár-érték arány igen jó, véleményünk szerint ezen szempontból a ZTE Blade szintjén van a gyártó újdonsága. Plecsni szinten egyelőre az ajánlottat kapja meg, a felsorolt hibák mellett az Atom Z2460 és az x86 kísérleti stádiuma miatt sem tűzhetjük rá a különösen ajánlottat. A kísérleti stádium esetünkben annyit tesz, hogy tesztalanyunk az egyik első x86 architektúrára épülő androidos mobil a piacon, így a hosszú távon előforduló esetleges hibákról, további szoftver-inkompatibilitási gondokról egyelőre nincs információnk.

ZTE Grand X In

dr. Kind

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikációk

ZTE Grand X In
 ZTE Grand X In Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 127 x 65 x 9,9milliméter
Tömeg 140,8 gramm
Színvariációk fekete
SIM-foglalat normál
Kijelző
Kijelző átlója 4,3 hüvelyk
Kijelző felbontása 540 x 960 pixel (256 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív, multi-touch TFT-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Intel Atom Z2460
Processzor típusa 1,6 GHz órajelű Saltwell
Processzor csíkszélessége 32 nm
Processzor utasításkészlete x86
Grafikus chip PowerVR SGX540
RAM mérete 1 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 4 GB
Memória bővíthetősége microSDHC (32 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP, EDR)
WiFi 802.11b/g/n, hotspot, DLNA
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.0.4
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Mentés és helyreállítás, szoftverfrissítés, Teljes megosztás, X-Office, Fájlkezelő, Feladatkezelő, Időzítő, Világóra
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autofókusz, LED villanó
Másodlagos kamera VGA
Videófelvétel van (1080p)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 1650 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ?
Beszélgetési idő ?
Internetezési idő ?
Zenelejátszási idő ?
Videólejátszási idő ?
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, közelségszenzor, fényérzékelő, gyorsulásérzékelő, digitális iránytű
  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés