Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 - Kína (válasza az) iPad(r)e

Nagyon nyomul a Xiaomi tablet fronton, és nagyobb méretben is jól megy nekik. Jól. Nem tökéletesen.

Teljesítmény, szoftver

Nincs híján a hardveres erőnek a Pad 6S Pro, a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, a 8 GB LPDDR5x memória és a 256 GB UFS 4.0-s tárhely a mindennapi böngészéstől kezdve a friss 3D-s online lövöldékig mindent gyorsan és zökkenőmentesen végez. Várhatóan a 12/512 GB-os modell is kapható lesz itthon, mi a 8/256 GB-ot teszteltük. A nagy méretű háznak köszönhetően a stabilitással sincsenek gondok, a Snapdragon lapkája folyamatos terhelés alatt sem melegszik érezhetően, ennek eredménye pedig a CPU és GPU 88% feletti stabil teljesítménye. A kompatibilis játékok kihasználják a magas frissítésű kijelzőt, a játékok során előhívható gyorsmenüből pedig kikényszeríthető a magasabb FPS szám is. Érdemesebb ugyanakkor talán a képminőséget priorizáló módban maradni, ez például a szoftver adatai szerint 60 helyett 55, 144 helyett 120 képkockát jelent, de jóval tisztább képpel, ami a nagy kijelzőn egyszerűen jobban mutat. A Xiaomi szerint a gép ezen feladatok során adaptívan változtatja a képfrissítést 30 / 48 / 50 / 60 / 90 / 120 / 144 Hz-es értékek között.

Hirdetés

(forrás: Mobilaréna) [+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 Samsung G. Tab S9 FE+ Xiaomi Pad 6 Apple iPad Air (5.gen, 2022)
Rendszerchip Snapdragon 8 Gen 2 Exynos 1380 Snapdragon 870 Apple M1
AnTuTu 10.x 1 569 501 pont 584 243 pont 808 446 pont 1 069 519 pont
Geekbench 5 (single/multi) 1496 / 4495 pont 783 / 2816 pont 1002 / 3223 pont 1711 / 7278 pont
Geekbench 6 (single/multi) 1925 / 5207 pont 1013 / 2946 pont 1308 / 3323 pont n/a
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 45 fps 17 fps 24 fps 60 fps
GFXBench Car Chase offscreen 128 fps 31 fps 58 fps 142 fps
GFXBench Manhattan onscreen 114 fps 50 fps 67 fps 60 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 283 fps 79 fps 137 fps 345 fps

A Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 egyéb teszteredményei:

  • 3DMark Wildlife: Maxed out!
  • 3DMark Wildlife Extreme: 3275 pont
  • 3DMark Solar Bay: 4816 pont
  • PC Mark Work 3.0: 16 983 pont
  • CPDT Seq. Read: 2,15 Gbps
  • CPDT Seq. Write: 1 Gbps
  • CPDT Rand. Read: 44,69 Mbps
  • CPDT Rand. Write: 36,97 Mbps

(forrás: Mobilaréna) [+]

A szoftver Android 14 alapú HyperOS 1.0, nálunk a márciusi biztonsági csomagot jelezte a legfrissebbként a táblagép. Alapvetően sok változás nincs a MIUI-hoz képest, ahogy az előző oldalon már írtam, nagyon iPadOS-szerű az egész megjelenés, de annál azért bővebb opciókkal a személyre szabás kapcsán. Nincs viszont normális PC-s mód asztallal és számítógépes ablakkezeléssel, az elérhető Munkaállomás funkció csak megjeleníti folyamatosan a dokkot, az appokat pedig teljes képernyő helyett lebegő ablakban nyitja meg. Viszont vannak alkalmazások (pl. YouTube), melyek nem támogatják normálisan ezt a lebegő nézetet és se átméretezni, se a képernyő középső részéről arrébb húzni nem tudjuk az ablakukat. Ha két programot szokásunk egymás mellett használni, akkor arra az alkalmazáspárra létrehozhatunk gyorsindítót.

Főképernyő és lebegő ablakban megnyitott alkalmazás normál módbanFőképernyő és lebegő ablakban megnyitott alkalmazás normál módban Főképernyő és lebegő ablakban megnyitott alkalmazás normál módban (forrás: Mobilaréna) [+]

A teljes Google-csomag mellett a Xiaomi ezt az eszközt nem szemetelte annyira tele, mint mondjuk a nemrég tesztelt Poco X6-ot. Böngésző, jegyzettömb, fájlkezelő, számológép, zenelejátszó, Mi Video, rendszerkezelő, hangrögzítő és egy Mi Canvas nevű kreatív alkalmazás van csupán előre telepítve a Google programjai mellé, illetve a Netflix. Reklámok és alkalmazásajánlatok nem voltak, még a Mi Canvas és a Mi Video sem küldött belőlük.

Alig valamiben különbözik a Munkaállomás mód bekapcsolásaAlig valamiben különbözik a Munkaállomás mód bekapcsolása Alig valamiben különbözik a Munkaállomás mód bekapcsolása (forrás: Mobilaréna) [+]

Mivel HyperOS a rendszer, ezért már megvan benne a lehetőség más HyperOS-t futtató készülékekkel a vezeték nélküli összekapcsolásra. Ezzel például érintésre lehet fájlokat másolni a két eszköz között, a telefont automatikusan képes hotspotként használni a tablet, amikor nincs más elérhető Wi-Fi hálózat, illetve a telefon képernyője megjeleníthető a táblagépen. Jó kis kombó, az egyetlen hátulütője, hogy azonos Xiaomi felhasználói fiók kell hozzá mindkét eszközön, így mondjuk a fájlcsere ismerőseink telefonjával nem olyan egyszerű, mint sajátunkkal. Illetve hiába fut HyperOS valamin, nem biztos, hogy működni fog az összekapcsolás. Itt van még nálunk a Poco X6, azzal nem sikerült összehozni a Pad 6S Prót.

A dokk mérete és a rajta megjelenő gyorsgombok kb. az egyetlen különbség a normál és a Munkaállomás mód köztA dokk mérete és a rajta megjelenő gyorsgombok kb. az egyetlen különbség a normál és a Munkaállomás mód közt A dokk mérete és a rajta megjelenő gyorsgombok kb. az egyetlen különbség a normál és a Munkaállomás mód közt (forrás: Mobilaréna) [+]

A tablet fel van készítve a billentyűzettel és egérrel való használatra is, ezekhez külön beállítási lehetőségek vannak a szoftverben, ami jó, mert kapásból le lehet cserélni az iPadOS-ről koppintott kerek kurzort egy normálisra. A teszthez kapott tok billentyűkiosztása angol volt, de a szoftverben magyarra állítva tökéletesen kezelte a magyar karaktereket, egyedül a hosszú í-t kellett keresgélni. A tokon a funkciósáv is remek, és a beépített világítás is hasznos, de a tok kialakítása és súlyelosztása ölben történő használatra nem alkalmas. Sík felületen viszont egész kényelmes, a billentyűút 1-1,2 milliméter között mozog méréseink szerint. Az érintőpad viszont műanyag és nem túl minőségi hatást kelt azzal, hogy lenyomása megmozdítja a tok alsó részét is.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Szofisztikáltabban és átgondoltabban működik a toll. Bluetooth kapcsolatot használ, a rajta lévő gombok pedig akár programonként beállítható funkciókkal rendelkeznek. Ilyen például a lézeres mutatókhoz hasonló opció, amely gombnyomásra előhozható, és simán használható egy prezentáció során, ha a tablet kivetítőre van kötve. Az előadó ilyenkor amellett, hogy a kurzorral pontosan rámutathat valamire, akár rá is rajzolhat ideiglenesen a tartalomra. A beviteli késleltetése a tollnak minimális, az érintőkijelző pedig pontosan el tudja választani a kezünket és a tollhegyet. A rendszer felismeri, ha kezünkben a toll és ilyenkor a szövegbeviteli mezőkbe írhatunk is, tapasztalatunk szerint a magyar nyelvet is jól kezeli, de a legnagyobb pontosságot az olyan egyszerűbb műveletek, mint egy webes cím beírása hozzák. A Mi Canvas mellett más kreatív programokhoz is használható a toll, csinálhatunk gombjaival gyors képernyőképet, és opció lehet a kikapcsolt kijelzőn történő jegyzetelés is, ezeket a Beállítások - Toll és billentyűzet menüpont alatt találjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés