Hirdetés

Xiaomi Mi Max 3 - régen ezt tabletnek hívtuk

Az alapkoncepción nem változtattak, középkategóriás felszereltség került döbbenetesen nagy méretű készülékházba: rétegtelefon, rétegfelhasználóknak, az elvárható minőségben.

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

Van még értelme az okostelefon és phablet termékkategória elkülönítésének? A régi sémák alapján szinte biztosan nincs, hiszen 10-ből 9,5 mobil 5,5 hüvelykesnél nagyobb kijelzővel bír, és egy kézzel átérni szinte lehetetlen. Ugyanakkor, ha a phabletek közt phablet lehet valami, akkor az a Mi Max 3. A webshop előtt ülő szimpatizál a hatalmas kijelzővel, és tulajdonképpen csak másfél centi különbség van egy mai átlag csúcsmobilhoz képest – gondolja, majd a kedvező ár megerősíti a szándékot, és máris landol a kellemes fehér doboz a címzetthez. A kibontás után pedig koppan az áll: ez tényleg egy brutálisan nagy telefon.


[+]

A mai napig vissza tudok emlékezni az eredeti, első Mi Maxra, a két évvel ezelőtti környezetben, amikor általánosságban még nem volt minden mobil akkora, mint mostanság, de ekkora megdöbbenés akkor nem ért. A Mi Max 3 ugyanis 6,9 hüvelykes megjelenítővel, 220 grammos (!) tömeggel, 176,2 milliméteres magassággal, 87,4 milliméteres szélességgel és 8 milliméteres vastagsággal bír.


[+]

Még a hátlapi ujjlenyomat-olvasóért is masszívan nyújtózkodni kell, a gesztusvezérlés vagy a három virtuális gomb használata pedig szintén megterhelő a hüvelykujjnak. A Mi Max 3 semennyire sem egykezes telefon, és bizony, eljutottunk odáig, hogy ma egy okostelefonként árult termék képernyőfelülete közel akkora, mint nem kevés androidos tableté. Külső méretei persze jóval kedvezőbbek azokénál, minden relatív.


[+]

Az anyaghasználat teljesen korrekt. Hátul kellemes tapintású, látható ujjlenyomatosodásra enyhén hajlamos alumínium, elöl karcálló üvegborítás, ám a kettő találkozásánál vaskos peremet fedezhetünk fel, ez a mobil nem a seamless, laposkavics-típusú csúcsa az ergonómiának, itt már a formatervvel is a grandiózus méreteket próbálják érzékeltetni. A dupla hátlapi kamera ma már inkább minimum elvárás a szemnek, mintsem túl nagy különlegesség, itt sincs ez másképp, viszont a 3,5 milliméteres jack csatlakozó és az infraport már a Xiaominál is ritkaság, szerencsére mindkettő jelen van a készülék tetején.


[+]

Az alsó oldalon USB Type-C port figyel, illetve a sztereó hangszórópár egyik fele, a másik csatorna az előlapi beszédhangszórón keresztül szólal meg. Balról nyílik a SIM-tálca, és bár úgy gondolnánk, hogy ekkora méretben már nem a hibrid-megoldást (vagy bővítés vagy dual SIM) kéne alkalmazni, a Mi Max 3 választás elé állítja a felhasználót: microSD-vel bővíthető a 64 vagy 128 GB-os tárhely, de csak akkor, ha a kettes számú nanoSIM-re nincs szükségünk. A Xiaomi.hu-tól érkezett dobozban egyébként egy Quick Charge 3-as gyorstöltőfej és a hozzá tartozó kábel szerepel a mobilon és a SIM-tűn kívül, tokot nem adnak hozzá.

Kijelző-teszt
Xiaomi Mi Max 3 Xiaomi Mi A2 Huawei P20 Lite Samsung Galaxy A8
Képátló 6,9 hüvelyk 5,99 hüvelyk 5,84 hüvelyk 5,6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 1080 x 2160 1080 x 2280 1080 x 2220
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 468 nit 459 nit 430 nit 350/740 nit
Fehér fényerő (min.) 1,0 nit 2,0 nit 2,2 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,35 nit 0,29 nit 0,28 nit 0 nit
Kontrasztarány 1338:1 1532:1 1539:1 végtelen
Színhőmérséklet 7132 K + kézi 7759 K 8110 K + kézi 7558 / 6666 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

6,9 hüvelyken terül el a ma már teljesen hagyományosnak nevezhető, 18:9-es IPS kijelző (tehát nyilván adott képátló itt kicsit kisebb felületet takar, mint a 16:9-es vagy 16:10-es, korai táblagépeké), ami Full HD+ felbontású, ez esetben 1080 x 2160 pixeles. Fényereje átlagos, ugyanakkor a kontrasztja kimondottan jó, és a betekintési szögei is meglepően kellemesek, zavaró tükröződés sem vehető észre az üvegen. Érintésérzékelése kiváló, színhőmérséklete testreszabható, tehát komoly gond tényleg nincs vele, viszont nem Gorilla Glass az üveg, és a Xiaomitól megszokott módon ilyenkor a szokásosnál is jobban kell vigyázni, apró zsebkarcok nagyon gyorsan meg tudnak jelenni rajta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés