Hirdetés

Szoftveres billentyűzetek Pocket PC-re

Bevezető

A Pocket PC-k érintőkijelzője sok esetben nagyon kényelmes használatot tesz lehetővé, ám szövegbevitelre nem a legalkalmasabb. A tulajdonosok bizonyára tapasztalták már, hogy néhány helyzetben mennyire nehéz akár egy karaktert is bevinni a gépbe, de olyan is előfordul, hogy ez megoldhatatlannak bizonyul. A Windows Mobile ugyan több alternatívát is kínál ennek kiküszöbölésére, de sajnos egyik sem az az igazi, épp ezért most három különleges szoftveres billentyűzetet mutatunk be.

Előtte azonban nézzük meg, hogy gyárilag milyen megoldások állnak rendelkezésünkre. A legtöbben valószínűleg a Keyboard névre hallgató szoftveres billentyűzetet használják. Ezen nyugodt körülmények között normálisan lehet gépelni, a bevitelt ún. gesztusok könnyítik meg: a módszer a space/shift/backspace/enter gombokat helyettesíti, segítségével azokat nem kell külön megnyomni, elég bármelyik gombon valamelyik irányba húzni a stylust (egy szóközhöz például jobbra). Kevesen tudják továbbá, hogy két nézete van, nagy gomboknál akár meg lehet próbálni ujjal is használni. Hiányossága viszont, hogy nincs magyar kiosztása, az ékezetes karaktereket egy külön gomb megnyomása után lehet csak elérni.


Normál és nagy gombos kiosztás, fölöttük a gesztusok bevitelének módja

A Keyboardon kívül további három megoldás áll rendelkezésre: Transcriber, Block és Letter Recogniser. Mindegyik a WM kézirásfelismerő rutinjára épül, a Transcriber elvileg a folyamatos kézírást is felismeri, a másik kettőnek egyesével kell a karaktereket beírni, csak kicsit más helyre. Ha valaki szépen ír (és végigfutott a beállításokon, ugyanis minden betűnél van pár írásmód, melyek közül kiválaszthatjuk azt, ahogyan mi írjuk az adott betűt), akkor tulajdonképpen használhatja ezen módszerek egyikét is, a gond viszont az, hogy a kis stylust szorítva hamar elfárad az ember keze, a járművön való használatot pedig egyből el is lehet felejteni.


Transcriber és Block Recogniser

Resco Keyboard Pro

A gyári Keyboard alternatíváinak se szeri, se száma, ám ezek közül csak kevés olyan van, ami valami tényleges pluszt nyújt. Ezek közül véleményem szerint a Resco Keyboard Pro a legjobb.

Hirdetés

A program egyik legnagyobb előnye már a telepítés után megjelenő konfigurációs ablakban látszik: két kiosztást állíthatunk be neki, melyek között egy gombbal lehet váltani. Én az egyiket magyarra szoktam tenni, a másikat angolra, mert a karakterekkel teli szövegeket azzal kényelmesebb beírni.

A gesztusok érzékenysége állítható, ahogy a nyomvatartásé és az egymás utáni nyomkodásé is. Lehetőség van skineket is használni, a Resco honlapjáról nagyon szépeket lehet leszedni, ráadásul ingyen. Gyengébben látók megnövelhetik vagy félkövérré tehetik a betűtípust.A kiválóan használható és testre szabható QWERTY kiosztás mellett a Resco Keyboard Pro-ban további három nézet található. Az egyik a számológép, amivel írni ugyan nem lehet, de számolni igen, és sokkal gyorsabban elindítható (1 gombnyomás), mint a Windowsos változat. Van egy kizárólag számokat és karakterek tartalmazó nézet, ami mondjuk matematikai képletek beírásakor jöhet jól. Az utolsót az Fx gombbal érhetjük el: itt a felhasználó által előre beírt szövegsémák találhatók, melyeket egy gombnyomással be lehet illeszteni.

A Resco Keyboard Pro tehát kiváló alternatívája a gyári billentyűzetnek. A 14 napos próbaverzió letölthető a Resco honlapjáról, a teljes verzió ára 19,95 USD (a cikk írásának pillanatában épp akciós, 14,96-ért vihető).

SPB Full Screen Keyboard

Mint az a nevéből is látszik, második programunk már más oldalról közelíti meg a dolgot. Az SPB Full Screen Keyboarddal használatához nincs szükség stílusra, a teljes képernyőn elterülő billentyűzetet elvileg ujjbeggyel lehet használni, ez azonban erősen gép és egyénfüggő.

A fenti képen nem látunk semmi különöset, csak egy meglehetősen puritán kinézetű billentyűzetet. Ez azért van, mert az SPB szoftvere nem fut állandóan teljes képernyős módban, hiszen akkor eltakarná az egész képernyőt. Alapból tehát a fent látható nézet van, amiből a bal felső gombbal, vagy egy bekonfigurált hardveres billentyűvel lehet teljes képernyőre váltani. Utóbbinál egyébként nem kell, hogy a Full Screen Keyboard legyen az alapértelmezett billentyűzet, lehet az akár a Resco Keyboard Pro is, ha megnyomjuk a hardveres gombot, előjön a teljes képernyős nézet..

..ami alapból így néz ki. Használata elég egyértelmű, a begépelt szöveg a fenti fehér csíkban látszik, dolgunk végeztével csak meg kell nyomnunk a bal alsó gombot, visszajön a normális, kis méretű billentyűzet. Alapból egy kiosztás van, de a cég honlapjáról ingyenesen le lehet újakat tölteni, többek között magyart is. Sajnos ez kevésbé használható, hiszen több gomb van rajta, amik emiatt kisebbek - a használhatóság tehát nagyban függ attól, hogy mekkora PDA-nk kijelzője, illetve az ujjaink.

A legtöbb kiosztásból álló és fekvő nézetes is van, előbbinél viszont a gombok horizontálisan nagyon össze vannak nyomva, elég nehéz használni. Skineket is le lehet tölteni, de ezeknél inkább a dizájnra, nem pedig a használhatóságra mentek rá a készítők. Van szókiegészítés is, de mivel nem magyar, minket nem érint.

Jól használható program a Full Screen Keyboard, némi gyakorlás után meglehetősen gyorsan és a stylusos használathoz képest nagyon kényelmesen lehet vele gépelni. Ára 9,95 USD, vásárlás előtt azonban érdemes megnézni a próba verziót.

Blimkeys

Utolsó versenyzőnk egy magyar fejlesztésű alkotás, mely ráadásul ingyenes is. Salamon Gábor szoftvere, a Blimkeys olyan elven működik, mint a mobiltelefonok numerikus billentyűzete: egy gombon több betű van, a hátrébb lévő betűk eléréséhez többször kell megnyomni a gombot. A módszer előnyei egyértelműek: egy kézzel, akár tömegközlekedési eszközön is lehet vele gépelni.

A nagy betűk miatt a bevitel sebessége nem is feltétlenül lassabb, mint a stylussal használatos QWERTY billentyűzeteken, sőt! A nagybetűket, számokat, karaktereket az oldalsó gombokkal lehet elérni. A betűket tartalmazó kiosztás alapértelmezésben 2 sorból és 4 oszlopból áll, ezek nagyságát, a színeket egy TXT fájlban lehet megváltoztatni - az tartalmazza ugyanis az elérhető betűket. Természetesen van magyar nyelv is, ám csekély időfordítással bármilyen UNICODE karaktereket használó nyelvet meg lehet írni rá. Ebből következik, hogy saját kiosztást is létrehozhatunk, ha valamiért nem tetszene az alapértelmezett.

A VGA kijelzők támogatása egyelőre nem tökéletes, de a fejlesztő a honlap tartalma szerint már dologzik az ügyön. Persze az ilyen gépeken is fut, ám némileg át kell hozzá írkálni az említett TXT fájl.

A program ingyenesen letölthető a fejlesztő honlapjáról.

Bocha

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés