2018. október 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Egyéb rovat

Szoftveres billentyűzetek Pocket PC-re

Három program, melyek megkönnyíthetik az adatbevitelt.

Bevezető

A Pocket PC-k érintőkijelzője sok esetben nagyon kényelmes használatot tesz lehetővé, ám szövegbevitelre nem a legalkalmasabb. A tulajdonosok bizonyára tapasztalták már, hogy néhány helyzetben mennyire nehéz akár egy karaktert is bevinni a gépbe, de olyan is előfordul, hogy ez megoldhatatlannak bizonyul. A Windows Mobile ugyan több alternatívát is kínál ennek kiküszöbölésére, de sajnos egyik sem az az igazi, épp ezért most három különleges szoftveres billentyűzetet mutatunk be.

Hirdetés

Előtte azonban nézzük meg, hogy gyárilag milyen megoldások állnak rendelkezésünkre. A legtöbben valószínűleg a Keyboard névre hallgató szoftveres billentyűzetet használják. Ezen nyugodt körülmények között normálisan lehet gépelni, a bevitelt ún. gesztusok könnyítik meg: a módszer a space/shift/backspace/enter gombokat helyettesíti, segítségével azokat nem kell külön megnyomni, elég bármelyik gombon valamelyik irányba húzni a stylust (egy szóközhöz például jobbra). Kevesen tudják továbbá, hogy két nézete van, nagy gomboknál akár meg lehet próbálni ujjal is használni. Hiányossága viszont, hogy nincs magyar kiosztása, az ékezetes karaktereket egy külön gomb megnyomása után lehet csak elérni.


Normál és nagy gombos kiosztás, fölöttük a gesztusok bevitelének módja

A Keyboardon kívül további három megoldás áll rendelkezésre: Transcriber, Block és Letter Recogniser. Mindegyik a WM kézirásfelismerő rutinjára épül, a Transcriber elvileg a folyamatos kézírást is felismeri, a másik kettőnek egyesével kell a karaktereket beírni, csak kicsit más helyre. Ha valaki szépen ír (és végigfutott a beállításokon, ugyanis minden betűnél van pár írásmód, melyek közül kiválaszthatjuk azt, ahogyan mi írjuk az adott betűt), akkor tulajdonképpen használhatja ezen módszerek egyikét is, a gond viszont az, hogy a kis stylust szorítva hamar elfárad az ember keze, a járművön való használatot pedig egyből el is lehet felejteni.


Transcriber és Block Recogniser

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.