Sony Xperia Ion - ionágyú

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Legendd | 2012-07-11 09:00

A Sony Xperia sorozatának legnagyobb modellje HD kijelzőt, 12 megapixeles kamerát és bővíthető tárhelyet is kapott, méghozzá egy igazán impozáns házba csomagolva

Bevezető, tartozékok

A Sony néhány hónappal ezelőtt akvicízióra szánta el magát, s idén februárban 1,05 milliárd eurót fizetett az Ericssonnak a közösen használt szabadalmakért és egyéb jogokért. Ezzel a Sony (ismét) önállóan, Sony Mobile Communications néven vágott neki az új jövőnek, s immáron a mobilrészlegben gyártott telefonok is az Ericsson név elhagyásával kerültek forgalomba. A japán óriás igyekezett megtartani a közös munka során kialakult előnyös megoldásokat, ám az átütő sikerhez valami pluszt is be kellett építeni a mobilokba.

Sony Xperia Ion
[+]

A Sony az Xperia sorozattal új vizekre evezett és bemutatták a szinte minden árszegmenst lefedő Sony Xperia S, P, U és Ion készülékeket. A gyártó okosan válogatta meg a bennük lévő hardvereket, így a legkisebbnek számító U is megfelel a kor elvárásainak. Mostani célpontunk az Xperia Ion, mely mind közül a legnagyobb méretű kijelzővel rendelkezik, s eredetileg kizárólag az amerikai piacra szánták, végül azonban mindannyiunk örömére Európába is megérkezett ez a modell, mely talán a legjobban sikerült az összes testvére közül.

Sony Xperia Ion
[+]

Az Ion már a jól bevált, végleges, fehér dobozban érkezett. Kinyitva megpillanthatjuk a masinát, mely igényesen és kecsesen fekszik a csomagolás tetején. Természetesen a hozzávaló tartozékok különféle fakkokban hevernek, így kapunk az Ionhoz leírást, fülhallgatót, adatkábelt, töltőfejet, valamint egy előlapi fóliát is, amely a kijelzőt hivatott védeni a külső hatásoktól. Pedig elvileg karcálló, de egyes felhasználók szerint a korábbi Xperia modellekkel azért volt baj ilyen téren, nem árt tehát az óvatosság.

Külső

A Sony Xperia Ion már első ránézésre is rendkívül minőségi darabnak tűnik. Összeszerelése kiváló, erősebb nyomkodásra sem reccsen meg a készülékház. Méreteit tekintve a nagyobb kijelző ellenére alig különbözik az Xperia S-től, hiszen a száraz adatokat tekintve 133 x 68 x 10,8 millimétert mérhetünk, tömegre pedig pontosan megegyeznek, mindkettőnél 144 grammig kúszik fel a mérleg nyelve. Az előlapon elterülő, 4,55 hüvelyk átlójú megjelenítő 720 x 1280 (HD) képpont megjelenítésére képes, mely 323 pixel/inch eredményt jelent. Ez némileg elmarad az S-től (342 ppi), ám összhatásban így is tűéles, napfényben is jól olvasható képet kapunk. A betekintési szög ugyanakkor nem a legjobb, oldalról nézve már a színek eléggé kifakulnak. Láttunk már ennél jobbat, de aggodalomra semmi ok nincs.

Sony Xperia Ion
[+]

A képernyő felett helyezkedik el az 1,3 megapixeles előlapi kamera (amely ráadásul HD felbontásban képes videót rögzíteni 30 képkocka/másodperc sebességgel), a távolságérzékelő, a Sony felirat, valamint az elmulasztott, vagy aktuális eseményeket különböző színeken visszajelző értesítő LED is. Alul a megszokottól eltérően négy érintésérzékeny kezelőszerv – menü, home, vissza és keresés – található, melyek már nem követik az Xperia sorozatra jellemző áttetsző, műanyag kialakítást. Megnyomásuk viszont egyszerű és könnyen megszokható, valamint alattuk egy kis fehér csík található, mely sötétben világít, így ez gyakran segítheti a pontosabb megérintésüket.

Sony Xperia Ion
[+]

Az Ion jobb oldalát fürkészve bukkanhatunk a bekapcsoló- és a kamera exponálását segítő gombokra, valamint a hangerőállító billentyűre. A készülék másik oldalán egy jól rögzített ajtó mögött kapott helyet a microUSB és a mini HDMI csatlakozó, legfelül pedig egy kicsit kitüremkedő keretben ül a 3,5 milliméteres jack aljzat. Az alsó fertályra a letisztultság jellemző, itt nincs semmilyen be- vagy kimenet.

Sony Xperia Ion
[+]

A hátlap gyönyörű, szálcsiszolt alumínium, ez adja az Ion igazi szépségét. Az egységességet a régi időkből megmaradt Sony Ericsson embléma és a LED-es villanóval felvértezett 12 megapixeles kamera zavarja meg, A hátsó borítás egyébként nem szétszedhető, ám a tetején lévő rész leválasztható, ugyanis ide építették be a microSD kártyahelyet és microSIM foglalatot is. Utóbbi kialakítása egyébként kicsit fura, mivel gyárilag egy narancssárga microSIM adapternek tűnő dolgot kapunk, így azt kivéve joggal gondolhatnánk, hogy a rendes SIM kártya is belemegy, ám sajnos nem így van, kizárólag a kisebbik SIM-et fogadja el az Ion.

Hardver, szoftverezettség

Hardver tekintetében szinte egy az egyben ugyanazt kapjuk, mint az Xperia S-nél. Nevén nevezve a dolgokat, a masinában egy kétmagos, magonként 1,5 GHz sebességen futó Qualcomm MSM8260 Snapdragon processzor dübörög, a grafikus gyorsításért az Adreno 220 felel, s mindezek mellé még 1 GB RAM jár. Belső tárhely tekintetében sem állunk rosszul, elvileg 16 GB-os a kütyü, ám ebből 12,9 GB a szabadon felhasználható adatmennyiség. Nagy örömmel fogadott dolog az, hogy ha utóbbit kevésnek érezzük, akkor elvileg 32 GB-os microSD kártyát is tolhatunk bele, így már egészen tetszetőssé válhat a terület mennyisége.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia Ion Sony Xperia S Sony Xperia P Galaxy Nexus
AnTuTu Benchmark 6575 pont 6622 pont 5363 pont 5525 pont
Linpack for Android (single) 45,586 MF. / 1,84 s 54,051 MF. / 1,55 s 38,848 MF. / 2,16 s 45,438 MF. / 1,85 s
Linpack for Android (multi) 80,895 MF. / 2,08 s 88,539 MF. / 1,91 s 53,698 MF. / 3,14 s 47,022 MF. / 3,59 s
Smartbench 2012 Prod. 2059 pont 2045 pont 2310 pont 1977 pont
Smartbench 2012 Games 1934 pont 2037 pont 1975 pont 1554 pont
Quadrant 2.0 2874 pont 3122 pont 2159 pont 3586 pont

A fenti eredményekből az tűnik ki, hogy hiába ugyanaz hardverileg az Xperia S és az Ion, utóbbi mégis leheletnyivel gyengébben teljesít a tesztekben. Ez annyiban érdekes, hogy hiába nagyobb az Ion kijelzője, az is HD felbontással operál, így a hardvernek elvileg ugyanazt a megjelenítőt kellene meghajtania. A sebességgel ennek ellenére nincs gond, szépen és folyamatosan működik minden, esetleg sok, állandóan frissülő widget kirakása esetén számíthatunk némi akadásra, de ez minden androidos készüléknél fennálló dolog.

Sony Xperia Ion screen shot Sony Xperia Ion screen shot

Ahogy az eddigi Xperiák, sajnos az Ion sem rendelkezik gyárilag Ice Cream Sandwich operációs rendszerrel, s ugyan frissíthető lesz a közeljövőben, egyelőre meg kell elégednünk az Android 2.3.7-tel, amely legalább szépen fut a kütyün. A menüben való lépkedés, programok közötti váltás simán működik, az optimalizáltságra rendesen odafigyeltek a Sonynál.

Sony Xperia Ion screen shot Sony Xperia Ion screen shot

Telepített programok terén sem számíthatunk hatalmas meglepetésekre. Az alap androidos applikációk természetesen megtalálhatók a rendszerben, így van számológép, zene- és videólejátszó, böngésző, email, Facebook, térkép, Youtube, Google+, FM-rádió, Play áruház. A naptár képes havi, napi, heti és eseménynézetre is, a szöveges üzenetküldésnél buborékos elrendezésben láthatjuk a csevegéseinket. A billentyűzet nagyon kényelmes, kicsi az esélye a félregépelésnek, ráadásul képes magyar prediktív szövegbevitelre is.

Ezeken felül számos extra programot is kínál a Sony kezelőfelülete. A regisztrációt követően teljes verzióvá avanzsáló Office Suite dokumentumok olvasására és szerkesztésére szolgál, a TimeScape különféle közösségi eseményeket gyűjt össze, a Neoreader pedig QR-kódok szkennelésére hivatott. Telepítésre került az MSN Messenger, mely manapság a Facebook integráció miatt még mindig sokaknál naponta használt üzenetküldő program, a tőzsdét állandóan fürkészőknek pedig az Aastocks alkalmazás ajánlott. Az energiamegtakarítás menüpont alatt olyan beállítások találhatók, melyek az akkumulátor élettartamát igyekeznek növelni, így beállíthatunk egyszerű, alacsony és időzített energiamegtakarítási üzemmódokat is.

Multimédia, kamera

Az Xperia Ion multimédiában is igencsak erősre sikeredett. A zenelejátszó effektekkel teli, s könnyű kezelhetőséggel bír. Támogatja az xLoudot, amely elvileg erősebb és tisztább hangzást igyekszik kituszkolni az egyébként közepesen hangos hangszórón. Válogathatunk zeneszámok, előadók, albumok szerint is, de összeállíthatunk saját lejátszási listát is. Az albumborítókat gond nélkül megjeleníti az alkalmazás, ezeket tologatva pedig lépkedhetünk is közöttük. Az FM-rádió RDS képes, működéséhez a gyárilag kapott, közepes minőségű headset szükséges, ám vételi erőssége kiváló, gond ezzel sem volt.

Sony Xperia Ion screen shot Sony Xperia Ion screen shot

A filmezés szintén örömteli a méretes kijelzőn. Támogatottság szempontjából egy rossz szavunk nem lehet, ugyanis az Ion gyárilag le tudja játszani az MP4, H.263, H.264, WMV formátumokat. Valamennyi akadásmentesen, éles képpel jelenik meg, valóban elmondható tehát, hogy érdemes a masinát utazáskor is előkapni és így mozizással eltölteni az időt.

A beépített kamera 12 megapixeles képek rögzítését teszi lehetővé, amely 4000 x 3000 pixeles felbontást jelent. Örömteli, hogy az Ion is rendelkezik kétállású (fókusz és fotózás) kameragombbal, mellyel képes kikapcsolt kijelző esetén, hosszú lenyomásra azonnali képet készíteni. Ez sokszor jól jöhet hirtelen elhatározás esetén, ám a sebesség olykor a fókusz rovására mehet. Tengernyi beállítási lehetőséget tartalmaz a szoftver, lőhetünk normál, panoráma, 3D-s panoráma és több lehetőségből pásztázott képeket is. Különféle motívumprogramok is rendelkezésünkre állnak – portré, tájkép, éjszakai felvétel, éjszakai portré –, de állíthatunk a fehéregyensúlyon, a fókusz üzemmódján, az önkioldó időintervallumán és a vaku működésén is.

Sony Xperia Ion
[+]

Az elkészült képek igencsak jól sikerültek. A dinamikatartományt jól belövi a gép, bár néha készülhetnek kiégett részek. A lencse minősége kiváló, nincsenek elmosódások a széleken, a hirtelen fényváltozásokat is jól lekezeli a szoftver. A vonalélesség teljesen rendben van, a makró üzemmód pedig kiválóan működik. A képek színei híven tükrözik a valóságot, a fókuszálás és a mentés rendkívül gyors, összességében elmondhatjuk, hogy az egyik legjobb kameramodul került az Xperia Ionba. Videófelvétel esetén maximum 1080p (Full HD) engedélyezett, mindez 30 képkocka/másodperc sebesség mellett (tesztvideó itt). Állíthatunk a folyamatos vagy egyszeri fókuszpontok között, a vakut pedig használhatjuk állandó megvilágításra. A minőségre eme tesztvideó adhat tanúbizonyságot, nem rossz, ám kevésbé részletes és talán a színek sem az igaziak.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A Sony Xperia Ion mindennel rendelkezik, amellyel egy ilyen árú és kategóriájú telefonnak rendelkeznie kell. Van 802.11b/g/n szabvánnyal rendelkező WiFi modul, valamint A2DP-t és EDR-t támogató, 2.1-es verziószámú Bluetooth is. Mobilnetezés esetén az állítólagos letöltési maximum 42 Mbps, feltöltés esetén pedig 5,76 Mbps. A hangminőség kiváló, mindkét beszélő fél kifejezetten jól hallja a másikat, van zajszűrés is, így ebben sem lehet panaszunk az Ionra. NFC-vel sem fukarkodtak a Sonynál, így az Ion már ezzel is rendelkezik. Az amerikai variáns LTE képes, ám ez Európában nem működőképes. Találunk még A-GPS-t és ráadásul GLONASS-t is (utóbbi a GPS komoly alternatívája, segítségével pedig sokkal precízebb és fürgébb lehet az útvonaltervezés), így a pozicionálás nagyon gyors, a jelet pedig házak között is hibátlanul tartja a telefon. MicroUSB kábellel a géphez kötve külső háttértárként látjuk adatainkat, a másolgatás sebesen zajlik, s közben áramot is vesz fel a készülék.

Sony Xperia Ion screen shot Sony Xperia Ion screen shot

A böngészés ekkora kijelzőn nem csak élmény, de már-már kötelező dolog is. A HD felbontás és a méretes megjelenítő erős párost alkot együtt, a szöveget pedig jól tördeli hozzá a szoftver. A honlapok betöltése és az azokon való görgetés szapora, a böngésző támogatja a Flasht is, melyet könnyen lekezel, nem tud komolyabb gondot okozni a cuccnak.

Sony Xperia Ion
[+]

Az akkumulátor a hivatalos adatok szerint 1900 mAh kapacitású, mely azért tekintélyesnek mondható. A már megszokott Sony felület számos energiamegtakarító beállítási lehetőséget tartalmaz, így tudjuk növelni az amúgy sem rossz üzemidőt. Nagyjából egyébként bő egy napra kell számítani, kevesebb használat esetén kihozható a másfél, esetleg két nap, bár utóbbi eléréséhez értelmetlenül kevés használat szükségeltetik. Érdekes módon az Xperia S-hez képest az Ion – a gyári információk alapján – kevesebb a készenléti és zenelejátszási időt tud, ám a beszélgetéseket hosszabbra nyújthatjuk vele.

Sony Xperia Ion
[+]

Értékelés: Sony Xperia Ion
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Talán nem meglepő, ha azt mondom, a Sony Xperia Ion a sorozat legjobban és legszebben sikerült tagja. A japán óriásvállalat már az akvizícióval is jelezte, hogy komolyan kívánják venni a piacot, és az Xperia S, P, U telefonok igazolják is ezt a tényt. Az U egy belépőszintű telefon, amely azért kétmagos és fürge, a P a fém testével impozáns, az S HD kijelzője lélegzetelállító, az Ion pedig testvéreinek minden pozitív tulajdonságával együttesen rendelkezik. A gyárilag kapott Gingerbread valamelyes negatívum lehet, ám legalább biztos megvan az esély arra, hogy hamarosan jégkrémszendvicset reggelizhessünk vele. A két magnál is láttunk már erősebb hardvert, viszont egyelőre tökéletesen elég ez a mindennemű feladatok ellátására, a 4,55 hüvelykes HD kijelzőt gond nélkül meghajtja, a programok és a játékok röccenésmentesen futnak. A hátlap szálcsiszolt alumínium kialakítása gyönyörű, az összeszerelés kiváló, kapunk egy meglehetősen jó kamerát, valójában tehát kevés dologba lehetne belekötni. Ajánlott végfelhasználói ára 130 ezer forint, mely bár nem kevés, a felvonultatott szolgáltatások mellett nem is vészes, alig drágább a Sony S-nél, viszont annál talán annyival jobb is. Igazi konkurensként az ASUS Padfone, a HTC One S és a Samsung Galaxy Nexus említhető a kétmagosok közül, bár az ASUS és a HTC kijelzője elmarad az Ion minőségétől, legalábbis felbontás tekintetében. Összességében az Ion valóban az Xperia sorozat zászlóshajója, s így az ajánlott plecsnit – az ICS hiánya miatt egyelőre ugyan szűken – neki lehet ajándékozni.

Sony Xperia Ion

Legendd

A tesztkészülék a VIP-Phone jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Sony Xperia Ion
Sony Xperia Ion Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 133 x 68 x 10,8 milliméter
Tömeg 144 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,55 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (323 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív, LED megvilágítású TFT
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm MSM8260 Snapdragon
Processzor típusa 1,5 GHz dual-core ARM Cortex-A9
Processzor csíkszélessége 45 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 220
RAM mérete 1 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Szabadon felhasználható belső tárhely 12,9 GB
Memória bővíthetősége 32 GB SDHC
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 42 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (EDR+A2DP)
WiFi 802.11 A/b/g/n, DLNA, hotspot, dual band, WiFi direct
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 2.3.7 (később frissíthető)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, GTalk, Google Maps, Google Messenger, Office Suite, LiveWare, TrackID, NeoReader, Music Unlimited
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, autofókusz, LED villanó
Másodlagos kamera 1,3 megapixel
Videófelvétel 1080p
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1900 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 400 óra
Beszélgetési idő 10 óra
Internetezési idő ? óra
Zenelejátszási idő 12 óra
Videólejátszási idő ? óra
Egyebek
karcálló kijező, 3,5 mm-es jack, giroszenzor, HDMI