Samsung Galaxy Tab Active3 - terepre termett

Igazi terep-munkatárs a Samsung mindenféle szabványoknak megfelelő, ellenálló táblagépe, amihez még S-Pen is jár, de meg is kérik az árát.

Bevezető

Azzal kezdeném, hogy hálás vagyok a YouTube közösségének, mert felhívták a figyelmünket arra, hogy nem volt még nálunk teszten a Tab Active3. Magunktól biztosan nem jut eszünkbe elkérni, mert nem volt nagy csinnadratta a bemutatáskor, nem jöttek önfényező sajtóközlemények, nem került be operátori kínálatba — ez egy rétegtermék egy speciális célcsoport számára, a tabletek szempontjából nézve rideg körülmények között kell helyt állnia úgy, hogy munkaeszközként is értelmezhető legyen.


[+]

Ez abból a szempontból nem egy könnyű műfaj, hogy a mindenféle tanúsítványoknak való megfelelés egyrészt költség a folyamat szempontjából, másrészt úgy is, hogy ha már nekifutnak a hitelesítésnek, akkor meg is kell azt az eszközt csinálni rendesen, hogy az IP-védelem és a MIL-STD 810G katonai szabvány is összejöjjön. Tehát relatív látható mennyiségű pénzt kell rögtön a készülék külseje kapcsán ellocsolni, így aztán sokszor nem marad keret a belsőre: a strapamobilok általában nem a csúcskategóriás hardverről ismerszenek meg. Nyilván minden cég igyekszik azért egy vállalható kompromisszumot összehozni, a Tab Active3 is ezen az úton jár, hiszen szemmel látható a spórolás a hardver és a kijelző kapcsán is, de nem annyira drasztikusan gyenge az eredmény, hanem összességében egy jó középkategóriás tablet színvonalát hozza a termék.


[+]

Viszont az ilyen munkaeszközök általában nem olcsók, ahogyan a Tab Active3 sem az. 170-180 ezer forintos végfelhasználó ára viszont már tartalmazza a SIM-kártya foglalatos is, amivel 4G hálózatok is elérhetők, illetve robusztus külseje ellenére a gép tetejéből elő lehet húzni a S-Pen ellenállóbb kivitelét és az összes ezzel kapcsolatos, Note és Tab S kütyüknél ismert funkció elérhetővé válik, tehát már ezzel a trükkel többet tud a masina a többi terepgépnél. Nem volt szempont a tervezéskor a szépség, a célszerűség határozza meg minden porcikáját a terméknek, szóval aki százmagos processzort és csillió megapixeles kamerát keres, az inkább nézzen körül másfelé, a Tab Active3 egy munkaeszköz és mindent annak rendel alá, hogy mostoha körülmények között is üzembiztosan szolgálja a tulajdonosát.

Hirdetés

Külső

Ránézésre is látszik, hogy a Tab Active3 nem egy szokványos táblagép. Nekem elsőre így is megdöbbentő méretűnek tűntek a kávák, amelyeken egy többgyermekes család is megebédelhet, kissé túlontúl bumfordinak éreztem a gépet körülölelő védelmet, hogy aztán kiderüljön, hogy le lehet vetkőztetni a készüléket és igazából egy igen masszív, elég merev és az S-Pent is tartalmazó tokban van a tablet, amit némi küzdelemmel le lehet hántani. Így sem lesz kicsi és filigrán a Tab Active3, de eggyel közelebb kerülünk ahhoz a táblagépes forma- és arányvilághoz, amit megszokhattunk.


[+]

Az extra védelemtől megfosztott tablet is láthatóan jól felkészült arra, hogy ellenálló legyen, a négy sarokban erősített a műanyagburkolat, a hátlap csúszásmentes, recézett kialakítású, a kijelző alatt fizikai gombok vannak (a középsőben ujjlenyomat-olvasó szenzorral), szóval nem meglepő, hogy a gép előlapjának méretéhez képest viszonylag ablakszerű a kijelző, amely csak 8 hüvelykes, PLS IPS panelt használ és 1200 x 1920 képpont megjelenítésére hajlandó. A fényerő nekem direkt napfény alatt kevésnek tűnt, illetve a tükröződés is erőteljes, a színek viszont szépek, a kontraszt is rendben van.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab Active3 Huawei MatePad T 8 Lenovo Tab M10 Lenovo Yoga Smart Tab
Képátló 8 hüvelyk 8 hüvelyk 10,1 hüvelyk 10,1 hüvelyk
Felbontás 1920 x 1200 800 x 1280 1920 x 1200 1920 x 1200
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 442 nit 361 nit 321 nit 367 / 418 nit
Fekete fényerő 0,31 nit 0,25 nit 0,23 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 1426:1 1446:1 végtelen 1468:1
Színhőmérséklet 7424 K 7964 / 6894 K + kézi 8308 K + kézi 8334 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A készülék tele van gombokkal és csatlakozókkal. A kijelző alatti három fizikai gomb ritkaság a mai táblagépes mezőnyben, a jobbra tett hangerőt szabályozó és ki-bekapcsoló billentyűk mellett pedig pirossal löttyintve egy programozható gomb is akad. Alul Type-C csatlakozót és jack kimenetet fogunk találni, jobbról pedig a SIM-et és a microSD is fogadó tálca húzható elő. Itt van középtájt egy egyedi interfész, amivel a Tab Active3 különböző tartozékokkal tud kommunikálni, főleg egyébként töltésre használható akkor, amikor egy cégnél egy rakás ilyen tablet van és egy soktálcás dokkolóállomásba szokás őket betenni egymás mellé a nap végén.


[+]

De a legfrankóbb dolog, hogy a hátlapot le lehet szedni és alatta cserélhető, 5050 mAh-s akkumulátort fogunk találni. Ez ugyebár nem olyan óriási méret, mint amire adott esetben számítanánk, viszont a cserélhetősége miatt mégis kedvelheti a célcsoport, mert egy pót akkumulátort nem olyan nagy ügy magunkkal vinni, ha tudjuk, hogy komoly igénybevételnek lesz kitéve a tablet. És az is ötletes, hogy ha nincs bent az akku, de a készülék töltőre kerül, akkor így is üzemképes.


[+]

A nagyon izmosnak látszó tok teljesen körbeöleli a táblagépet úgy, hogy a megfelelő helyeken persze hagy bejutást (csatlakozók, hangszóró, oldalsó interfészek), a tetejében pedig elfér a szintén IP68-as védelmet kapó speciális S-Pen. A Samsung azt mondja, hogy nem csak az a lényeg, hogy elérhetjük az ismert funkciókat, hanem az is, hogy ez még egy érv arra, hogy ne kelljen levenni a kesztyűt a kezeléshez, noha a kijelző érzékenysége is alkalmassá teszi a motyót kesztyűs használatra, de nyilván ennek a pontossága jóval kevésbé kedvező, mint amit a ceruzával el tudunk érni.

Hardver, UI

Mit tehet egy gyártó, ha akar kínálni egy relatív gyors hardvert, de mégsem fér bele a költségvetésbe a legfrissebb chipset? Akkor általában megelégszenek egy olcsóbb árfekvésű komponenssel, de a Samsungnál az a szerencse, hogy ők maguk is tudnak lapkát előállítani, szóval fogták a Galaxy S9-ből ismert Exynos 9810-et és betették a Tab Active3-ba. Ez a legkorszerűbb chipset? Nem. A legerősebb? Nem. De ha három éve megfelelt egy akkori csúcsmodellben, akkor egy mostani ütésálló munkatabletben bőven elég lesz úgy, hogy ez a kijelző is Full HD, a kamera pedig még egyszerűbb is, tehát ha nem az a terv, hogy 8K-ban nézzünk filmeket és vágjunk egész estés videókat, ha nem arra vágyunk, hogy nyolcezer fps-sel fusson a Fortnite, akkor nem lesz panaszunk a gép teljesítményére. Amire szánják, amire kitalálták, arra untig elég.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Tab Active3 Huawei MatePad T10s Samsung Galaxy Tab A7 10.4 Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Rendszerchip Exynos 9810 HiSilicon Kirin 710F Snapdragon 662 Exynos 9611
AnTuTu 8.x 312441 pont n/a 168157 pont n/a
Geekbench 5.x 677 / 2010 pont n/a 317 / 1420 pont 344 / 1274 pont
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 15 fps 7,6 fps 6,7 fps 9,7 fps
GFXBench Car Chase offscreen 17 fps 6,8 fps 7,3 fps 10 fps
GFXBench Manhattan onscreen 42 fps 20 fps 18 fps 24 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 46 fps 21 fps 20 fps 26 fps
AndroBench Sequential Read 872,20 MB/s 296,15 MB/s 297,09 MB/s 488,61 MB/s
AndroBench Sequential Write 319,97 MB/s 103,54 MB/s 102,51 MB/s 290,07 MB/s
AndroBench Random Read 163,70 MB/s 51,43 MB/s 81,21 MB/s 127,66 MB/s
AndroBench Random Write 178,95 MB/s 80,26 MB/s 71,12 MB/s 94,21 MB/s

A szoftverben alapvetően nincs meglepetés, Android 11-re épülő OneUI 3.1-es kapunk, ami úgy egyébként a legfrissebb, májusi biztonsági csomaggal és Knox-szal érkezik. Viszont óriási bónusz jár azért, mert benne van a DeX, no nem úgy, hogy magán a tableten lehet változtatni az interfészt, de gépre kötve elérhető a DeX mód, ami nagyban megkönnyíti a kommunikációt PC/Mac és a táblagép között. Akár vezeték nélkül is.

[+]

Úgy egyébként ez egy szokásos OneUI rendszer, de benne van minden, amit mondjuk egy Tab S6 is tud: S-Pen kezelés lebegő ablakokkal és jegyzetelési lehetőségekkel, Bixby rutionok, hívás és alkalmazásátadás más Samsung eszközökre, sokféleképpen paraméterezhető felhasználó felület (rácskiosztás, kezdőképernyős menü), az ujjlenyomat-olvasó mellett van arcazonosítás, programozható nem csak a piros oldalsó gomb, hanem a bekapcsoló billentyű is, van eszközkarbantartó, egyedül a rezgés erősségét éreztem kissé haloványnak, de egy tablet esetében ez nem annyira kardinális. Az S-Pen is kevesebbet tud, nincs varázslós hadonászás és precíziós rajzolgatás, de az általános kezelésre és firkálgatásra bőven elég ez is.

[+]

A szoftveres felhozatal is a jól ismert listát eredményezi: Samsung Notes, OneDrive, Galaxy Store és fájlkezelő, de minden mást majd a felhasználó telepíthet (például zenelejátszót, diktafont és számológépet sem találunk gyárilag), mivel ez elsősorban céges felhasználásra szánt termék, ezért majd a vállalati IT-policy szellemében kerülnek fel rá amúgy is speciális alkalmazások. De ha engedik, akkor persze nem probléma a Facebook, a NetFlix és az összes egyéb, lakossági jellegű és közösségi app telepítése sem.

Multimédia

Az előlapon található, 5 megapixeles kamera (F/2,2) nem arra van, hogy a világ legmenőbb szelfijét megcsináljuk munkavédelmi sisakban. De azért elmegy. A hátlapon is csak egy szenzor lesz, ami 13 megapixeles, viszont alatta van egy LED, ami igen erős (most jól belenéztem, hogy teszteljem, azóta is káprázik a szemem). De nyilvánvaló, hogy nem a Tab Active3 lesz a képalkotás csúcsa, noha a szoftver tud profi módot, illetve az éjszakai ügymenetre is fel van készítve. Mutatunk tesztfotókat:

Van persze digitális zoom, de olyankor még a fókuszt is hajlamos elveszíteni a termék, nem érdemes erőltetni. És persze ez a 13 megapixeles modul semmiképpen nem valami ISOCELL-származék, hanem valami jóval korosabb és egyszerűbb szenzort kap a júzer, ami épp csak megüti a képalkotással kapcsolatos alapvető elvárásokat. Munkaeszközként elmegy, sötétebb környezetben hamar romlik a minőség és felüti a fejét a zajosodás, a vonalélesség mondjuk átlagos, itt szerintem elfért volna egy jobb modul, tényleg nem kellett volna neki sokkal jobb. Videózni Full HD-ban lehet.

[+]

Ha zenét óhajtunk hallgatni, akkor mi kapásból letöltöttük volna a Samsung lejátszóját az alkalmazásboltból, de erre a készülékre az nem elérhető. YT Music sincs gyárilag a szoftverben, a gyártónál mintha azt gondolták volna, hogy már senki sem hallgat zenét lokálisan tárolt fájlokat használva. Ez azonban nem befolyásolja a hangminőséget, ami headsettel nagyon korrekt, kihangosítva viszont pedig igen harsány és erőteljes, de csak alulról jön a hang, lévén csupán ez az egy hangszóró van a készüléken. Filmezésnél ez kissé zavaró, játékoknál sem az igazi, de továbbra sem ez az elsődleges felhasználási területe a gépnek. FM-rádió nincs.

Adatátvitel, akkumulátor

Ami nagyon jó, hogy nem csak 4G, WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth (5.0) és GPS (GALILEO, BeiDou, GLONASS), hanem NFC is van a készülékben, a Samsung azért döntött így, mert céges környezetben sokszor használják beléptetésre is ezt a technológiát. A böngésző ezúttal alapból a Chrome, a Samsung Browser csak opcionálisan letölthető, tényleg úgy fest, hogy a koreai cég a minimálisra szorítkozott az alkalmazáskínálat kapcsán.

[+]

A hátlap alatti, kiszedhető akkumulátor 5050 mAh-s, ami nem túl sok, már telefonban is vannak simán ekkora telepek, azokat viszont nem lehet cserélni. A 15 wattos töltési sebesség sem óriási eredmény, vezeték nélküli opció pedig nincs. A hardver viszont relatív takarékos, de a 11-12 órás videónézési produkció jóindulattal is csak átlagos, ugyanakkor viszont egyetlen tartalék akkumulátorral megduplázható, ha a munkakör megköveteli. Valószínűleg a Samsungnál is felmérték, hogy a célcsoport inkább a cserélhetőséget, mintsem a bődületes üzemidőt preferálja.


[+]

Samsung Galaxy Tab Active3
Pro
Masszív, robusztus ház és tok
S-Pen és DeX támogatás
Cserélhető akkumulátor
Megfelelően erős hardver
Kontra
Tükröződő kijelző átlagos fénysűrűséggel
Magas ár
Csak átlagos üzemidő
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 8 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 5 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 6 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (4/128 GB, Wi-Fi, HUF) 179 900

Összegzés. A Tab Active 3 egy átgondolt és a felhasználói igényeknek megfelelni törekvő, kifejezetten egy célcsoport elvárásai szerint megalkotott munkaeszköz, amit strapabírásra és a vállalati infrastruktúrába való könnyű illeszthetőség figyelembe vételével alkottak meg. Ennek a célnak maradéktalanul eleget is tesz úgy, hogy nem nélkülöz olyan extrákat, mint az S-Pen, az opcionálisan leszedhető tok, a cserélhető telep és a fizikai gombok. Pont ezek miatt nemigen hasonlítható egy lakossági fogyasztásra szánt berendezéshez, noha a hároméves csúcshardver még ma is láthatóan bőséggel elég, a friss szoftver pedig meggyőző. Kamerában maximum átlagos képességeket kínál, üzemidőben is vannak jócskán potensebb versenyzők és a kijelző sem csúcskategóriás, de cserébe többféle strapabírósági szabványnak megfelel, robusztus, megbízható, biztonságos és hazai terméktámogatással is rendelkezik. Nincs sok ellenfele, amik akadnak, azok sokszor el sem jutnak kiskereskedelmi forgalmazásig, hanem csak B2B értékesítéssel kerülnek a megfelelő helyre. Vétek lenne annak alapján megítélni, hogy közel 200 ezer forintért milyen egyéb tabletek vannak a piacon, mert azok a speciális képességek, amikkel a Tab Active 3 rendelkezik sokkal több pénzt is megérhetnek bizonyos felhasználás mellett. Ettől függetlenül örülünk, hogy egy ilyen gép is eljutott hozzánk, jó látni, hogy a Samsung nem fél használni azokat a technológiákat, amelyeket ennél sokkal nagyobb számban értékesített és népszerűbb termékekhez fejleszt (ilyen a DeX is), miközben a termék nem veszíti szem elől eredeti célját: ez egy munkaeszköz, aminek minden körülmények között működnie kell. Repül rá a tetszett plecsni simán, a Samsung legfontosabb stílusjegyei és fejlesztéseinek jó része benne van úgy, hogy közben láthatóan az volt az elsődleges szempont, hogy ne menjen tönkre akkor sem, ha tényleg olyan környezetbe kerül, ahol nincs rá idő és lehetőség, hogy hímestojásként óvják.

Samsung Galaxy Tab Active3

Bog

Specifikáció

Samsung Galaxy Tab Active3
Samsung Galaxy Tab Active3 Külső
Méretek 213,8 x 126,8 x 9,9 milliméter
Tömeg 426 (WiFi only) / 429 gramm (LTE)
Készülékvédelem IP68, MIL-STD 810G
Színvariációk sötétszürke
Kijelző képátlója 8 hüvelyk
Képaránya 16:10
Felbontása 1200 x 1920 pixel (283 ppi)
Típusa, frekvenciája PLS IPS (60 Hz)
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem ujjlenyomat-olvasó (home gombban), 2D arcazonosítás
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Exynos 9810, 10 nanométer
Processzor 4 x 2,7 GHz Mongoose M3 + 4 x 1,7 GHz Cortex-A55
Grafikus chip Mali G72 MP18
RAM, tárhely 4 / 64, 4 / 128 GB
Memória bővítése microSD
Adatátvitel
Technológiák (LTE) 2G / 3G / 4G
Frekvenciasávok (LTE) GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/1800/2100/2600 MHz
SIM-foglalat (LTE) 1 x nanoSIM
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 5.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/6 (dual band, WiFi HotSpot, Direct)
USB Type-C (USB 2.0, OTG, MTP)
Navigáció A-GPS, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
NFC van
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület Android 11 + OneUI 3.1
Multimédia
Hátlapi kamera 13 megapixel (f/1,9, autofókusz)
Előlapi kamerarendszer 5 MP (F/2,2, fixfókusz)
Videófelvétel 1080p @ 30 fps
Jack kimenet van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor 5050 mAh lítium-ion, cserélhető
Vezetékes töltés 15 watt
Vezetékmentes töltés nincs
Vezetékmentes töltésmegosztás nincs
Egyebek
gyorsulásmérő, fénymérő, iránytű, giroszkóp, hall szenzor, S-Pen, DeX, okos gomb, oldalsó dokkoló pin, extra tok

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés