Hirdetés

Samsung Galaxy Tab A 6 - fél kiló harminc, maradhat?

A Tab A széria idei, legnagyobb variánsát vesszük górcső alá. A 10,1 hüvelykes modell jó fényerejű, Full HD kijelzőt, ám a kategóriára jellemző kötöttségekkel.

Bevezető

A táblagép az az eszköz, amely játékra, sorozatnézésre, tévézésre és netezésre határozottan alkalmasabb az ölben vagy az ágyban egy méretesebb, bumfordibb és drágább laptopnál, míg az okostelefonnál a jóval nagyobb kijelző az előny, persze ettől még egy második készüléket magával kell cipelnie az embernek. Éppen ezért szaporodtak el a SIM-et befogadó, telefonálásra alkalmas, nagy érintőképernyős ketyerék, elmosva a határt a tablat és a phablet kategóriák között, és nem egy felhasználó elégedett meg egy ilyen eszközzel, némi kompromisszum árán, ahelyett, hogy egyet-egyet vásárolt volna.

Igencsak méretes lett az idei legnagyobb Tab A modell
Igencsak méretes lett az idei legnagyobb Tab A modell [+]

A laptopokat nem sikerült nyugdíjba küldeni, az iOS vagy az Android a komolyabb munkavégzéshez ugyanis túl zárt, bár az iPad Pro és a Windows 10-re váltó Galaxy TabPro S mégiscsak ilyesmivel próbálkozik. Az eladási mutatók ugyanakkor azt mutatják, aminek egyébként sok olvasónk is hangot adott az évek folyamán: a táblagép a maga önállóságában nem sok előnyt nyújt a fent taglalt kütyükhöz képest, a 7-12 hüvelykes képernyőméreten és relatíve vékony kivitelen túl. Egy MacBook és Windows laptop a vérprofi program és eszköztámogatással, az okostelefon pedig a szélesebb adatkommunikációs palettával, a praktikusabb hordozással és az ütősebb kamerákkal bátorítja el egyre inkább a felhasználókat a tabletektől, főleg ha van egy működőképes régi a fiókban.

Matt hátlapjával a Tab A 6 szemrevaló táblagép lett
Matt hátlapjával a Tab A 6 szemrevaló táblagép lett [+]

A csökkentő eladási tendenciákon túl ezt azon is nyomon lehet követni, hogy egy-egy tech portál milyen gyakran tesztel le ilyen eszközt, és a Mobilarena hasábjain, nyáron eddig csak egyetlen hagyományos értelemben vett tablet, a ZenPad 8.0 bukkant fel. A két Teclast már Windows és Android dual-boottal bolondította meg a receptet, a Galaxy View pedig inkább 18,4 hüvelykes tévé vagy multimédiás masina. Klasszikus tabletből tehát egyre kevesebb kerül piacra, most ezek közül a nem túl szerencsés nevű Galaxy Tab A 6-ot vesszük górcső alá. A számozás nem a képátlót, hanem a 2016-os esztendőt jelöli, Tab A 6-ból ugyanis több méretű is van, mi a 10,1 hüvelykeset próbáltuk ki az XXL GSM jóvoltából, kíváncsian keresve a választ: talál-e ma egy ilyen ketyere olyan ár/érték arányú piaci rést, amellyel meglendítheti az eladásokat?

Nem sokkal nagyobb a Tab A 6 doboza magánál a táblagépnél
Nem sokkal nagyobb a Tab A 6 doboza magánál a táblagépnél [+]

A több mint fél kilós masina hófehér dobozban vásárolható meg, az pedig a szükséges minimumot hozza a tartozékokból. A kartonszerkezet a Tab A 6 és annak nylon csomagolásán túl egy microUSB kábelt, egy 2 amperes töltőfejet és némi, szűkszavú leírást rejt. Se headset, se SIM tű nem került a dobozba, az utóbbi nyilván azért, mert a nálunk járt masina WiFi only kiszerelés, azaz mobilhálózatra nem tud felkapcsolódni.

Külső és kijelző

A Galaxy telefonok elölről évek óta ugyanúgy néznek ki, és idővel megjelentek az azokra hasonló, álló gombelrendezést használó Samsung táblagépek is, ami kicsit furán hat 10,1 hüvelyken. Az érintésalapú alkalmazásváltó és vissza gomb, valamint a lenyomható home billentyű ugyanakkor álló és fekvő helyzetben is kényelmesen elérhető, és mind az ívek és a csiszolt élek, mind pedig a hátlap puha textúrája hozzájárul a fogás komfortjához. Az 525 grammos tömeg viszont semmiképpen – ez 136 grammal több, mint amennyit a hasonló méretű Tab S2 9.7 nyom, és ekkora tepsit aligha ideális hosszabb ideig a levegőben tartani.

A 10,1 hüvelykes TFT panel fényereje és betekintési szögei jók
A 10,1 hüvelykes TFT panel fényereje és betekintési szögei jók [+]

Cserében a 155,3 x 254,2 x 8,2 milliméteres szerkentyű összeszerelésre nem lehet panasz: a unibody házat elölről üveg, oldalt érzésre fémkeret, hátulról pedig gondosan összeillesztett és jól tapadó műanyag fogja körbe. Semmi hézag vagy egyenetlenség, így kell egy méretes eszközt hibátlanul összerakni. A kávák vastagsága is ideális: nem túl szélesek a hordozáshoz, és nem túl keskenyek a tartáshoz álló vagy fekvő helyzetben.

A képélesség elmegy, hacsak nem hajol igazán közel az ember a panelhez
A képélesség elmegy, hacsak nem hajol igazán közel az ember a panelhez [+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab A 6 Huawei MediaPad M2 Asus ZenPad 3 8.0 Xiaomi Mi Pad
Fehér fényerő 486 nit 390 nit 472 nit 334 nit
Fekete fényerő 0,54 nit 0,26 nit 0,3 nit 0,3 nit
Kontrasztarány 900:1 1500:1 1500:1 1113:1
Színhőmérséklet 7404 K 7264 K + kézi 7516 K + kézi 6645 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

Az előlapon 1200 x 1920 pixeles TFT panel pihen, ránézésre IPS fajtából, jó fajta betekintési szögekkel. A maximális fényerő bőven elegendő a napfény alatt, bár a minimum lehetne alacsonyabb koromsötétben, a kalibráció pedig kevésbé kékes. Kalibrációs opciók nincsenek. Oldalról a panelre tekintve a kontrasztok és a színek is csak minimálisan változnak, némi lilás bukéval. Az érintési érzékenység megfelelő, a WQXGA felbontás pedig, ha nem is vetekszik a QHD-s modellek képélességével, elfogadható betűrajzolatot biztosít. Jómagam örülök a 16:10-es képaránynak, ami elég széles álló helyzetben a kényelmes böngészéshez, és jóval ideálisabb a 4:3-asnál a mozgóképes tartalomfogyasztáshoz. Az előlapra fénymérő és 2 megapixeles kamera is került, hangszóró, értesítési LED vagy közelségérzékelő viszont nem.

A fekete szín dominál a kellemes tapintású hátlapon
A fekete szín dominál a kellemes tapintású hátlapon [+]

Álló helyzetben jobb oldalra és elérhetetlenül magasra került az apró bekapcsoló és hangerőszabályzó gomb, sosem esnek kézre. Kicsit lejjebb lehet a microSD kártyát bepattintatni, akár a rendszer összesen 200 gigabájt tárhelyet tud kezelni. Más kártyát a WiFi only modell nem fogad be. A gomboknál is kevesebb tervezői logikáról tanúskodik az alul elhelyezett hangszórópár. A sztereó megoldásnak egyfelől örülünk, másfelől megérdeklődnénk a tervezőnél, nézett-e már mozgóképet táblagépről, és miért gondolta ésszerűnek azt, hogy fekvő helyzetben vagy jobbról, vagy balról jöjjön a hang? A microUSB kábelt és a 3,5 milliméteres fülest felül lehet bedugni, itt található egyébként a Tab A 6 egyetlen mikrofonfurata. A matt fekete textúrával roppant elegáns hátlap egységességét csak a kiálló, 8 megapixeles kameramodul, a ledes villanó és a szürke gyártói felirat szakítja meg. Ha a 10,1 hüvelykes Tab A nem is lett karcsú, bizonyítja, hogy nemcsak a full metal jacket tud remek összeszerelést biztosítani, a műanyag használatával sincs gond, ha ilyen színvonalas a konstrukció.

Hardver, TouchWiz

Nem csak a magok és a megahertzek számítanak egy eszköz teljesítménye kapcsán, a gyártósori fejlődés sem elhanyagolható, és az idei Tab A a 14 nanométeres csíkszélességgel gyártott Samsung Exynos 7870-et kapta nyolc, legfeljebb 1,6 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 maggal. Ez elég jó kombináció a középkategóriában az átlag feletti sebességhez, elfogadható alkalmazáskezeléshez vagy a honlapok fürge betöltéséhez, miközben a fogyasztás alacsony marad. A Mali-T830-as IGP ugyanakkor vérszegény Full HD-n, és messze elmarad a felső-középkategória elvárásaihoz képest (Snapdragon 650, Helio X10/X20). Ez a TouchWiz meg-megakadó felületén és a komolyabb 3D-s játékokon is meglátszik: sem a Real Racing 3, sem az Asphalt 8 nem hoz élvezhető képfrissítést, bár komolyabb melegedéssel nem jár a gaming. A 2 gigabájt RAM / 16 gigabájtos belső tároló kombinációja sem túl bőséges. A felhasználónak 10 gigabájt szabad hely jut, a microSD kártyára pedig nem lehet telepíteni.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy Tab A 6 Asus ZenPad 3 8.0 Samsung Galaxy Tab S2 9.7 Xiaomi Mi Pad
Rendszerchip Exynos 7870 Snapdragon 650 Exynos 5433 Tegra K1 32 bit
AnTuTu 6.x Benchmark 45981 pont 70619 pont n/a n/a
Vellamo Browser 3053 pont 4137 pont 4647 pont 2944 pont
Vellamo Metal 1148 pont 2183 pont 1841 pont 1723 pont
Geekbench 3 (single) 752 pont 1316 pont 1268 pont 1054 pont
Geekbench 3 (multi) 4202 pont 3346 pont 4302 pont 3318 pont
GFXBench Manhattan onscreen 4,5 fps 10 fps 12 fps 19,9 fps
Manhattan offscreen 1080p 4,9 fps 14 fps 17 fps 29,0 fps
GFXBench T-Rex onscreen 11 fps 25 fps 29 fps 43,0 fps
T-Rex offscreen 1080p 12 fps 32 fps 38 fps 59,9 fps

A 6.0 Marshmallow-n alapuló TouchWiz letisztult, a korábbi magazinszerű elrendezés és a szétszórt beállítások a múlté. A kezdőképernyőn 6 x 5-ös az ikonkiosztás, az egyesített értesítési- és kapcsolópanelt felülről lehet lehúzni – fekvő módban balra vagy jobbra tájolva, így megkönnyítve az elérését. A Flipboard hírolvasó balra lapozva érhető el, az egész oldalas widget elrejthető. A TouchWiz számos módja és opciója megmaradt, így vendég és alternatív felhasználót hozzá lehet adni – a könnyebb váltáshoz jól jött volna ujjlenyomat-olvasó beépítése. Gyermek mód is akad, így elzárva a csemetéket a személyes adatoktól. Játékok, oktatóprogramok és egyéb ikonok is elhelyezhetők a mód saját kezdőképernyőjén. Az osztott képernyős elrendezés is tiszteletét teszi, bár továbbra is főleg a gyártói és a Google alkalmazások támogatják, ebben az Android Nougat majd változásokat hoz. A kompatibilis appok ablakos nézetben is elfutnak, ehhez a bal vagy jobb felső sarokból kell átellenesen húzni az ujjat.


[+]

Tárcsázó ugyebár nincs, a névjegyzék ugyanakkor képes a kapcsolatokat számos fiókból és a készülékről is behívni, többféle rendezési és szűrési elvvel. A gépelés kényelmes a Samsung virtuális klaviatúráján, amely a karakterek felett a számokat is megjeleníti. A billentyűzet átméretezhető, ismeri a magyar érkezeteket (bár azok nem kaptak helyet a klaviatúrán), akadnak szójavaslatok és van korrektúra, illetve ujjhúzós bevitel. A billentyűzet jó szolgálatot tesz például a Wordben, amely egy méretes Microsoft csomag egyik tagja (Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive, Skype). Extraként a magyar Men’s Health, az Éva Magazin és a Joy néhány száma is elérhető, virtuális formában.


[+]

A legfontosabb Samsung app az Intelligens kezelő, amely az eszközbiztonság mellett a tárhelyet, az akkumulátort és a memóriahasználatot felügyeli. A Saját fájlok és az S Tervező naptár is jó szolgálatot tesz, ezen túl a Samsung az e-mail, a számológép és az óra appokat dobta fel a gyári ROM-ra. Minden mást a gyártói Galaxy Apps alkalmazásboltból vagy a Play Áruházból lehet beszerezni, bár a Google tekintélyes programcsomagja előre telepítve lett, az asztali elrendezést használó Chrome-ot beleértve. Böngészőt a Samsung is mellékelt. Ez utóbbi szintén asztali/tabletes elrendezésű, a lapok között felül lehet váltani.


[+]

A honlapok többsége dadogás nélkül görgethető, a vaskosabbaknál viszont már előfordulnak késedelmek és döccenések. Opció a könyvjelzők mentése, az inkognitó böngészés, a váltás asztali és a mobilnézetre, sőt: akár más eszközökön mentett ablakokat is meg lehet nyitni a Tab A-n, ha a felhasználó a Samsung vagy Firefox-fiókjába be van több helyről jelentkezve. Ekkora méretben órákig kényelmesen lehet böngészni, bár ennyi ideig kényelmetlen kézben tartani a fél kilós monstrumot.

Kamera, multimédia

A Tab A 6 előlapjára 2 megapixeles, a hátlapjára pedig 8 megapixeles kamera került lomha autofókusszal és ledes villanóval. A jól ismert szoftverfelületen rendben működik az érintőfókusz, ami után az expozíciót is állítani lehet. Elérhetők a szélekről a vakubeállítások, az időzítő, az effektek, a képarány, a módválasztó, a kameraváltó, az exponáló, a videofelvevő és a galéria. Van panoráma, sorozatfelvétel, HDR, éjjeli fotó, arcszépítő, sport, hangos kép és profi mód. Az utóbbival a mérési mód, az érzékenység (ISO100 -800), a fehéregyensúly (négy séma) és az expozíció állítható (+- 2 Fé), a záridő nem.


[+]

A tablet nappal átlagos képélességgel és dinamikával rögzít, jelentős a zajmentesítés, viszont nincsenek lencsehibák vagy tömörítési problémák. Megbízható a fehéregyensúly és a fénymérés, bár a telítettségből kissé sok. A makrók közepes részlettel lőhetők, a HDR pedig ügyesen kompenzál a kiégett vagy túl sötét részletek megmentésére. Inkább este fogy el a lendület – itt a kézi vagy az esti mód tud javítani a túlságosan puha képeken valamelyest, ám túl sokat ne várjunk. Az érintőfókuszálásra is szükség van, amikor az automatika téved. Videofelvételt 1080p-ben lehet lőni 30 fpssel, átlagos kép- és hangminőséggel, némi alapzúgással, íme egy példa. Táblagépes viszonylatban pozitív az összkép, bár továbbra is az egyik legfurcsább dolog tízhüvelykes masinával szelfizni, vagy lepkét kergetni a közparkban.

A 8 megapixeles kamera táblagépes viszonylatban jól szerepel
A 8 megapixeles kamera táblagépes viszonylatban jól szerepel [+]

A videolejátszó a H.263, a H.264, Mpeg4 és Xvid kódolásokkal megbirkózik, az AC3 hanggal, a feliratokkal és a DivX-szel viszont nem. Ezeket egy BS Player meghajtja. 1080p-ig nem gond a lejátszás, és ekkora képernyőn kényelmes mozizni, a 4K-s tesztfájl viszont kifogott az erőforrásokon. A klipeket ablakos módban is le lehet játszani. A Google Play Zene minden általunk bevetett formátumot lejátszott, a WMA-t és a FLAC-ot beleértve. Az állományok előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendezhetők. A Play Zene előfizetéses szolgáltatást is nyújt. Elérhető SoundAlive néven hangszínszabályzó, jó pár effekt, UHQ hangzásjavítás és Adapt Sound titulus alatt a hangképet tovább lehet csiszolni. Az FM-rádió viszont kimaradt.


[+]

A fülesre menő hangminőség jó, a frekvenciaátvitel kiegyensúlyozott és hallható torzítás vagy háttérzaj sem jellemző. A sztereó hangszórópár igen jó hangerővel szól, és még némi mély hangot is kiprésel magából, a maximum felé az énekhangok és az élesebb hangszerek ugyanakkor torzítva nyekeregnek. Két lépéssel lejjebb véve abszolút rendben van a dolog, egy kisebb szoba megtölthető muzsikával, többre azonban ne számítsunk. A gond inkább az elhelyezéssel van: minden videó és a legtöbb játék fekvő módra lett kitalálva, és a lehető legidétlenebb megoldás, ha a sztereó hangok vagy jobbról, vagy balról jönnek. A Samsungnak volt már nem egy dupla hangszórós megoldása, logikus elhelyezéssel, a brainstormingon most viszont valami félre ment, semmi előny nem származik ebből a megoldásból.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A nálunk járt Tab A 6 WiFi only modell kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac modullal, amelynek közepes az érzékenysége. Bluetoothból 4.2 jár A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel és OTG-vel, viszont MHL nélkül. A navigációs modul a GPS és GLONASS műholdak jeleit is fogja, egyszerre tapasztalataink szerint legfeljebb 17-et. A pozíciószerzés közepes sebességű, iránytű, giroszkóp, infra vagy NFC nincs. Gyorsulásmérő szerencsére került a táblagépbe.

A hátlap alatt megbújó, 7300 mAh-s akkumulátor igen jól bírja
A hátlap alatt megbújó, 7300 mAh-s akkumulátor igen jól bírja [+]

A 7300 milliamperórás akkumulátor és az alacsony fogyasztású rendszerchip ideális kombináció. Állandó WiFi kapcsolat és szinkronizálás mellett is gyakorlatilag zéró a készenléti fogyasztás, így közel minden csepp energia a képernyőre és a meghajtására jut, esetleg a hangszórókra és a GPS-re. Nem elképzelhetetlen a tízórás képernyőidő egy töltésről, több napnyi használattal, ez pedig komoly erény egy táblagépnél, amihez úgysem kap öt percenként az ember. Akad energiatakarékos és ultratakarékos mód, amelyekkel tovább nyújtható a használat, de nélkülük is jól elvan a Tab A. Kevésbé ideális a töltési idő, amivel a mellékelt, 2 amperes töltő közel négy óra alatt végez, gyorstöltést nem támogat a ketyere. A termékoldal 13 óra videolejátszást vagy netezést ígér, mi 14, illetve 16 órát mértünk ezekből közepes fényerőn, ami kiemelkedően jó.

A Tab A 6 10.1 decens ajánlat, ám a hardver nincs az árazással szinkronban
A Tab A 6 10.1 decens ajánlat, ám a hardver nincs az árazással szinkronban [+]

Értékelés: Samsung Galaxy Tab A 6
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Tab A 6 lehetett volna sokkal jobb ajánlat is, ha a kompromisszumok számát vagy az árazást visszafogják, 80-90 ezer forint között, WiFi only kiszerelésben viszont csak egy decens táblagép lett. Szuper az összeszerelés, kellemes a plasztik hátlap tapintása, nagy és fényes a kijelző praktikus képaránnyal, remek az üzemidő, a TouchWiz jól áll a felületnek, hasznos az osztott képernyős mód, okés a kamera és egész jól szól a sztereó hangszórópár. Ugyanakkor érthetetlen, miért került az utóbbi duó álló helyzetben alulra, pont semmi értelme a dolognak, ha filmezés vagy játék közben egy oldalról szól a két csatorna. A Tab A 6 fogása komfortos, a több mint fél kilós tömeget ugyanakkor kényelmetlen hosszabb ideig tartani. Kimaradt az infra, az NFC és az iránytű, ám ezeknél is nagyobb hiány akad lóerő fronton.

A takarékos Exynos 7870 egész fürgén kezeli az alkalmazásokat, a Mali-T830-as GPU viszont a felületen és 3D-s játékok esetében is érezteti, hogy messze az árért cserébe elvárt sebesség. A fenti végösszegért sokkal időt állóbb hardvert várunk, mondjuk egy Snapdragon 650-et, vagy a pincéből előhozott Exynos 5430-at. Az árba a SIM-foglalat és a mobilantenna is beleférhetett volna, hiszen, ahogy egyre szűkül a tabletes piac, úgy kell extrák sorával vevőt csalogatni, ilyenből viszont a Tab A 6 10.1 keveset tud előhúzni a kalapból. Jóval olcsóbban biztosan plecsnit érdemel, ennyit viszont soknak gondolunk a kínált tudásért. Még akkor is, ha nem szórják a gyártók a méretes táblagépeket a piacra. Egyszerűen azért, mert már nem veszik azokat úgy, mint régen.

A Samsung Galaxy Tab A 6-ot XXL GSM küldte el nekünk tesztre, köszönjük.

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy Tab A 6 (10.1)
Samsung Galaxy J7 Általános
Technológia WiFi only
Méret 254,2 x 155,3 x 8,2 milliméter
Tömeg 525 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 10,1 hüvelyk
Kijelző felbontása 1200 x 1920 pixel (218 ppi)
Kijelző típusa TFT kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Exynos 7 Octa 7870
Processzor típusa 64 bites, nyolc darab, 1,6 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T830
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső tárhely 16 GB (10 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSDXC, max. 200 GB
Adatátvitel
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, WiFi Direct
USB microUSB 2.0 (OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS van
GLONASS van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok van
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0.1
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Galaxy Apps, Microsoft csomag, S Health
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autofókusz, LED villanó
Másodlagos kamera 2 megapixel, fix fókusz
Videófelvétel 1080p@30fps
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 7300 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő 187
Egyebek
3,5 mm jack csatlakozó, közelségérzékelő, gyorsulásmérő, hangszenzor

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés