Hirdetés

Samsung F500 - Mr. DivX

Bevezető

Múlt héten hívtam Bogot, hogy legyen szíves szerezzen nekem valami jó kis telefont, mert nagyon tesztelhetnékem van. Az Alcatel zenetelefonja és a Samsung F500 között választhattam, rövid habozás után ez utóbbi mellett döntöttem. Különösebben nem foglalkoztam vele a bejelentésekor, így kb. annyit tudtam róla, hogy egy 3G-s, kétoldalas, DivX-es modell.

A Samsungból hazafelé menet egyből ki is bontottam a dobozt, majd jól kinevettem szegény F500-at, annyira komikusnak találtam. Ugyanis nem elég, hogy két oldala van, de az alsó részét el is lehet forgatni, úgyhogy hétköznapi kialakításúnak semmiképp sem mondható. Már ekkor a szívemhez nőtt, ám nem azért, amiért kellett volna.

Mint azt az átvételkor megtudtam, a nálam járt példány nem a végleges, kereskedelmi forgalomba kerülő, hanem egy kissé bétás változat volt. Ennek következményeként pár dologról nem fogok tudni írni, a szoftvert pl. épp megérkezésem előtt sikerült feltolniuk rá, amit egyébként a tesztidőszak alatt is folyamatosan fejlesztettek. A kiegészítők listája szintén nem végleges, tokot pl. nem kaptam hozzá, de a kereskedelmi csomagban persze már ez is lesz. Csakúgy, mint a P300/310 esetében, a bőrtok itt is egy plusz akkumulátort rejt, további erőtartalékot biztosítva a telefon számára. A fehér dobozban a készülék mellett egy hálózati töltő, egy adatkábel, valamint egy sztereó fülhallgató lapult.

Külső

A készülék kialakítása tehát hasonlít az F300-éra, de fizikailag nagyobb nála, kb. 12 mm-el magasabb, 5 mm-el szélesebb, vastagsága pedig 10,7 mm, amivel még beleesik a "penge" kategóriába. Az anyaghasználata elsőosztályú, komolyan mondom, álmodni sem mernék jobbról! Fogásra szintén nagyon jó, tökéletesen illett a kezembe, talán ezt szerettem benne a legjobban.

A megnövekedett méretből a kijelzők profitáltak a legtöbbet. Az előlapon található már nem egy lőrés, hanem egy 220 x 176 pixel felbontású megjelenítő. Átlója elég kicsi (1,5 hüvelyk), ami miatt maguk a pixelek nagyon aprók, a megjelenített kép pedig nagyon szép. Alatta találhatók a kezelőszervek, az OK gombot egy négy irányú navigációs pad, azt pedig hét funkciógomb öleli körül. Ezek az alul középen található C-t kivéve szintén jól használhatók, azt viszont elég könnyű a lefelé helyett megnyomni. Hozzá lehet szokni, de azért jobb lett volna más helyre tenni.

Ezek alatt található a mikrofon, valamint a numerikus billentyűzet. Ez utóbbira szintén nem lehet panasz, a gombok nyomáspontjai nagyon jók, magam is elképedtem, hogy milyen sebesen tudok SMS-t írni. A mikrofon viszont nagyon hülye helyre került, mivel telefonáláskor az ember arca néha "befogja", aminek következtében hiába beszél, a másik nem fogja hallani. Ez elég sokszor megtörtént velem a teszt során, nagyon kiábrándító, hogy beszélek fél percet, majd megkérdezik, hogy itt vagyok-e. A Samsungtól megtudtam, hogy ennek részben szoftveres oka van, tehát remélhetőleg orvosolásra kerül a probléma.

Baloldalt egy jó minőségű, kipattintható fedlap alatt található az adatkábel/fülhallgató csatlakozója, alatta a hangerőszabályzó gombok, valamint a reset nyílás, aminek használatára a teszt során szerencsére nem volt szükség. Jobbra felül egy csúszka van, ami felfelé tolva lezárja a billentyűzetet, lefelé húzva pedig vált a két képernyő között. Elég nehéz eltolni, ujjbeggyel a bordázat ellenére esélytelen, gyakorlatilag csak körömmel működik - legalább nem fog kilazulni. Középen egy fekete lap alatt lakik a microSD kártya helye, alul, az elforgatható részen pedig a kamera gyorsgombja figyelget.

Hirdetés

Az említett csúszkát lehúzva lehet tehát átváltani a telefon és az ún. PMP (Portable Media Player) módok között, azaz átrakni a képet a nagyobb kijelzőre (és vissza). Ez 2,4 hüvelyk átlójú, QVGA felbontású, minőségére nem lehet panasz. Mellette található a PMP rész irányítására használatos érintőfelület, közepén egy igazi gombbal. Erről már inkább rosszat lehet elmondani, nagyon kényelmetlen volt vele bármit is csinálni, sokszor nem úgy reagált, ahogy kellett volna, ráadásul maga a szoftver is csak apróbb késéssel nyugtázta a parancsokat. Nem tudom, hogy miért kell erőltetni ezt az érintőpanelos dologot ott is, ahol sokkal ésszerűbb lenne pár sima gomb.

Mint az már kiderült, a készüléket a mikrofon fölötti résznél szét lehet csavarni. Ennek haszna egyedül filmnézéskor van, mivel normálisan le lehet rakni az asztalra, de nem biztos, hogy hosszú távon jót tesz a szemnek, ha 40-50-60cm-ről lesegetünk egy 2,4 hüvelykes kijelzőt. Két szerepe van még a forgatásnak, az egyik, hogy buszra várás közben jó móka tekergetni, a másik, hogy csak szétcsavarva lehet betenni a SIM kártyát. Ebből látszik, hogy akár menet közben is ki lehet venni, amit egy elborult pillanatomban meg is próbáltam, de a kütyü nem igazán reagált rá. Vicces továbbá az egyébként jó háttérvilágítás, mert bár érzékeli a telefon, ha elforgatjuk, a világítást nem kapcsolja át, azaz egyszerre világít az elöl lévő kis kijelző és a hátul lévő numerikus billentyűzet, vagy a nagy kijelző és a túloldalt lévő érintőpanel.

A két kijelzővel kapcsolatban probléma ugye, hogy mindenképp az egyik kijelzőre rakjuk le a gépet. Ez egy asztalon még nem nagy probléma, de egy érdesebb felületen bizony szépen össze lehet karcolni, atombiztos bevonatok ide vagy oda. Negatívum továbbá, hogy a nagyobb kijelzőn nagyon meglátszanak az ujjlenyomatok, ami nem ad túl esztétikus kinézetet az egyébként elegáns cuccnak.

Menü, alapfunkciók

A telefonos rész menüje a szokásos BlackUI szisztémájű, ikonos elrendezés esetén 3 x 3-as felépítésű. A PMP résszel ellentétben ez a menü nagyon gyors, mást viszont nem nagyon lehet elmondani róla, beszédesebbek a képernyőfotók. A billentyűhangok még mindig imádnivalók, unalmas percekben a csavargatás mellett jó móka különböző dalocskákat kreálni a gombok nyomkodásával.

A telefonkönyv 1000 férőhelyes, feladatokból és jegyzetekből pedig 20-20-at lehet tárolni. A telefonos rész kicsit több, mint 20MB memóriát kapott, ebben kell tárolni az MMS-eket, háttérképeket, csengőhangokat. A szokásos funkciók, úgy mint ébresztő, stopper, világóra, átváltó, stb. természetesen megtalálhatók a készülékben. Az F300-zal ellentétben itt már van e-mail kliens is (POP3/IMAP egyaránt).

Érdekes volt, hogy a telefon nem vált automatikusan a képernyőmódok között. Amikor először háttérképet akartam váltani, a telefonos oldalon szépen kiválasztottam a kiszemelt fotót, majd megnyitottam. A gép kiírta, hogy "Képernyők váltása", én pedig vártam, hogy történjen valami. Nem történt, mert mint kiderült, a két oldal között manuálisan, a csúszkával kell váltani, nehogy szegény júzer hirtelen egy fekete képernyővel találja szembe magát. Ennek fényében talán jobb lenne azt kiírni, hogy "Váltson képernyőt", ez így elég átverős.

Váltás után tehát a PMP módban találjuk magunkat. Mozogni az érintőpanel két oldalát nyomkodva lehet, 6 menüpontból választhatunk, film, zene, album, fájlböngésző, kamera, beállítások. Sajnos az érintőpanel elég lassan reagál a dolgokra, mozogni szintén nehézkes, összességében ez a rész nagyon nem győzött meg. Kifejezetten bénán van megoldva pl. a fényképnézegető, zoomolni egy elég nehéz procedúra, a menüben való turkálás után viszont sikerült megtalálnom. Nagyítás után elvileg az érintőpanel oldalán kell az ujjunkat fel/le és jobbra/balra húzkodni, hogy mozgassuk a képet, azonban ezt csak nagyon nagy lépésekben lehet megcsinálni, aminek eredménye az, hogy a kép bizonyos részeit nem tudjuk a képernyő közepére rakni. Remélhetőleg ez is javításra kerül.

Film, zene

Nézzük a legnagyobb királyságot, a filmlejátszást. Az F500 Ultra Video a világ első telefonja, amely hivatalos DivX minősítést kapott, és gyárilag alkalmas az ilyen tömörítésű filmek lejátszására. Ezt gond nélkül meg is teszi, bár a feliratokat a tesztmodell nem kezelte. A belső memóriából a PMP résznek kb. 350MB jut, ami ugye 700MB-os filmek tárolására kevés, úgyhogy a filmeket vagy át kell konvertálni (=macera), vagy venni kell egy 2GB-os microSD kártyát (=plusz költség). Nem igazán értem, hogy a Samsung, aki maga is gyárt memória IC-ket, miért nem bírt egy nagyobb modult rakni a telefonjába - aki ilyet vesz, azt valószínűleg nem vágta volna hasra az a csekély plusz költség. (Utólag jött az információ, hogy a kereskedelmi csomagban már lesz egy 1GB-os microSD kártya is, tehát azért nem olyan szörnyű a helyzet.)

A filmezés tehát teljesen rendben van, de a telefon a DivX minősítés ellenére sem konkurenciája egy hordozható DVD lejátszónak. A kijelző okosan van elhelyezve, nagyjából kihasználja a helyet, de akkor is csak 2,4 hüvelykes, ami a legtöbb embernél bőven az "egérmozi" kategóriába esik. Jó dolog viszont a TV-kimenet, de ezt sajnos nem tudtam kipróbálni. A támogatott videóformátumok egyébként a következők: DivX, MPEG4, WMV, H.264.

Zenét vagy kihangosítva, sztereó Bluetooth headsettel, vagy a gyári fülessel tudunk hallgatni. Külön kihangosító hangszóró nincs, ezt a funkciót is a telefonhangszóró látja el, minősége méretét meghazudtolóan jó. Asztalon viszont csak akkor működik, ha a QVGA kijelzővel lefelé rakjuk le, egyébként nagy mértékben tompulnak a hangok. A gyári füles nem rossz, de én többet vártam, a 3-4 ezer forintos Sennheiserek véleményem szerint hallhatóan jobban szólnak. A gond csak az, hogy 3,5mm-es jack kimenet hiányában akkor is kénytelenek leszünk ezt használni, ha nem vagyunk megelégedve a minőségével, vagy azzal, hogy kábele aszimmetrikus kialakítású, amit én pl. utálok. A sztereó Bluetooth támogatás véleményem szerint szintén csak félmegoldás, mivel az ilyen fülesek magas áruk ellenére sem hozzák azt a minőséget, amit egy jófajta vezetékes füles tud. Az MP3 mellett a WMA, AAC, AAC+ és e-AAC+ formátumok is támogatottak.

Kamera, adatátvitel, egyebek

A készülék 2 megapixeles, fix fókuszos kamerája szintén csalódás volt számomra. Éjszaka szinte lehetetlen vele bemozdulásmentes képeket készíteni, nem tudom, hogy ilyenkor milyen záridőket használ, de valószínűleg elég hosszúakat. Ennek is szinte biztos, hogy csak szoftveres oka van, a bolti modell valószínűleg hozni fogja az F300 szintjét.

Az általános beállítások (fehéregyensúly, színsémák, önkioldó) mind megtalálhatók az F500-ban, de említést érdemel az ISO 100 és 400 között állítható érzékenység. Sajnos éjszaka ez sem segít, az ekkor készült képek nagyon sötétek lesznek.

Az F500 a 900/1800/1900MHz-s GSM frekvenciák mellett boldogul a UMTS hálózatokon is, a HSDPA pedig 3,6Mbps-os. Videótelefonálni is lehet vele, ehhez is a 2 megapixeles kamerát lehet használni, partnerünk pedig a kisebbik kijelzőn fog mosolyogni ránk. A Bluetooth 1.2-es, támogatja az A2DP-t. Java támogatás szintén van, úgyhogy a gépre gyárilag fel is került két játék.

A teló képes USB Mass Storage eszközként viselkedni, gépre dugva tehát nem szükséges külön szoftver ahhoz, hogy zenéket/filmeket másoljunk rá. A másolás egész gyors, de az 1MB/s-os sebességet nem éri el. Szoftvert nem találtam a dobozban, így a szinkronizációs/modemes dolgokat nem tudtam megnézni.

Az elforgatható részben található a nem cserélhető, 900mAh-s akkumulátor. Az üzemidőről a nem végleges szoftver miatt sajnos nem nyilatkozhatok, a nálam járt modell elég gyatrán bírta, naponta kellett tölteni, holott nem néztem rajta órákig filmet - ez remélhetőleg nem marad így, mert ha igen, akkor az F500 halálra van ítélve.

Összegzés: nagyon megkedveltem az F500-at, de nem azért, amiért kellett volna. Az, hogy a PMP részt egyberakták egy telefonnal, részint nagyon jó dolog, hiszen az embernek eggyel kevesebb kütyüt kell magával cipelnie - az pedig, hogy a Samsung mindezt ekkora méretben meg tudta oldani, nagyon örvendetes. Ugyanakkor az átlagosnál is fontosabb kérdés az akkumulátor üzemideje, amiből a tesztpéldány nem vizsgázott jelesre. A DivX támogatás annak ellenére is nagy előrelépés, hogy a többség valószínűleg nem fog rajta naponta filmet nézni. Bár alapvetően nincs bajom az érintőpanelekkel, az F500-nál ez a rész nagyon el lett szúrva, drasztikus változtatások kellenének ahhoz, hogy azt mondjam, jól használható. Hogy ezek ellenére mégis miért szerettem? Mert jó telefon. Kézreáll, anyaghasználata példásan jó, gombjai szintén, támogatja a 3G-t, raádásul jól is néz ki. A PMP és telefon integrálása pedig egy nagyon jó irány, de van még mit tökéletesíteni rajta.

Bocha

Samsung F500

Specifikáció

Samsung F500
Technológia GSM 900/1800/1900+UMTS
Méret 116,4 x 50,4 x 10,7 mm
Tömeg 107,5 g
Kijelző 220x176 és 240x320 pixel, 262 ezer szín, TFT
Telefonkönyv 1000
SMS/MMS memória 200/~21MB
Egyéb memória microSD
Java van
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van
Számológép van
GPRS/EDGE/3G 4+2/van/UMTS
Push To Talk nincs
Infra/Bluetooth nincs/van 1.2 (A2DP)
Prediktív van
Hangtárcsázás nincs
Hangrögzítő van - 1 óra
Hangvezérlés nincs
Valutakonverter van
FM rádió nincs
Kihangosítás van
Alap akkumulátor 900mAh-s nem cserélhető Li-Ion
Készenléti idő -
Beszélgetési idő -
Fényképezőgép 2 megapixel, fixfókusz, QVGA videó
POP3 e-mail van
WAP böngésző 2.0
HTML böngésző van
Játékok 2 darab
Csengőhangok MIDI, MP3, AAC, WMA
Operációs rendszer nincs
MP3 lejátszás van
Egyebek DivX támogatás, sztereó headset, USB kábel az alapcsomagban, érintőpanel, TV-out (720 x 480 pixel), 350MB multimédiás tárhely, 1GB-os microSD kártya a csomagban

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés