Hirdetés

Realme 9i - nem kerül pont az i-re

Jó szettet kínál a Realme 80 ezerért, de hardvergyengeségek és erős riválisok húzzák le.

Multimédia

16 megapixelen a fixfókuszos szelfik korrekt minőségűek, és ennél is jobbak a 12,5 megapixeles portrék az 50 megapixeles főkamera (26 mm, 1/2,56”, f/1,8, PD-autofókusz) és a 2 megapixeles monokróm szenzor kollaborációjából (f/2,4, fixfókusz).

Mondjuk az elfogadható háttérelkülönítés extra szenzor nélkül is meglehetett volna, és ugyanígy a 2 megapixeles makróegység árát is oda lehetett volna adományozni valamelyik segélyszervezetnek, mert az eredményei (1-2. kép fent) nem sok részletet hoznak össze. Mellettük a főkamera 12,5 megapixelre skálázott közelképei jóval acélosabbak (3-4. példa), csak 4 cm helyett legalább 10 cm-re kell távolodni a témától.

Kötelező jelleggel itt egy extra felbontású kép 108 megapixelen, illetve az első sorban négy példa 2x-es szenzorzoommal, ám ezekben a 9i határozottan gyengébb, mint a 9 Pro+. Mindjárt utána az automatika nappali fotói bizonyítják viszont, hogy fejlődött a Realme az olcsóbb ajánlatok között: korrekt dinamika és részletesség, pontos expozíció és fehéregyensúly és megbízható fókusz: valid a képminőség. Oké: elég jelentős a zajszűrés, ami este már komolyan lerontja a minőséget, és naplemente után néha az éjjeli módra és stabil kézre is szükség van a közepes képminőség elérésére, mondjuk jó expozícióval a korrekt dinamikával. Tény, hogy egy Realme 8 ebben profibb, és akkor van még egy innen kimaradt ultraszéles extra kamerája.

A középkategória alján még inkább kompromisszumot kell kötni videózásban, mégis többet vártam a 9i-től. Oké, hogy a 4K nem opció (pedig előfordul árszinten), viszont illett volna jófajta elektronikus képstabilizálást biztosítani a 1080p felvétel mellé – már csak azért is, mert a dinamika elmegy, a színek és az expozíció rendben és a részletesség is elfogadható. Jobb híján így a Google Fotókban lehet utólag mozgáskiegyensúlyozást kérni. Este ezt a kamerát is csak elvétve érdemes videózásra használni.

Szerencsére sem a jack kimenet nem maradt ki korrekt hangerővel, dinamikával és részletességgel, sem pedig a sztereó hangszóró. Az utóbbi jó hangerejű, noha az alsó rács hallhatóan erélyesebb, és az szól teltebben. Inkább a komolyzenei dallamok szólnak szépen, mint a rock vagy az elektronika, de 80%-on, némi zörej mellett a telefon az utóbbiakra is befogható.

[+]

Bár most nem AMOLED a panel, azért a FHD felbontás és a korrekt fényerő megvan a videónézéshez, akárcsak az előre telepített lejátszó és a nagyfelbontású streaminghez szükséges Widevine L1 CDM védelem. Viszont 4K videót vagy HDR kódolású tartalmat nem tudunk ezzel a mobillal lejátszani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Vietnamban startolt el a Realme 9i

    A 8i érdekes variációja alacsonyabb képfrissítéssel, de modernebb hardverrel.

  • Realme 8i - olcsó pont az i-re

    120 Hz-es kijelző mellé remek üzemidőt, 50 megapixeles főkamerát és idei rendszerchipet kínál a Realme, mindezt 65 ezer forintért. A fő kérdés: mire elég ez a kategória erős konkurenciaharcában?

  • Realme 8 - az igazi nyolcas

    Volt már Realme 8 5G, Realme 8 Pro, de egyik sem volt különösebben izgalmas, vagy árazását tekintve kívánatos, most viszont itt a natúr Realme 8, ami a széria legjobb vétele.

Hirdetés