Egy iPhone-on hat kamera, avagy Puzlook bemutató

Manapság már nem csak az Apple szokott ész nélkül dobálózni az innováció kifejezéssel, ami ennek megfelelően szinte teljesen elvesztette a jelentőségét. Pedig okos dolgok napjainkban is fel tudják ütni a fejüket; ezt a bemutatót pedig nem véletlenül kezdtem ezekkel a gondolatokkal, a Puzlook ugyanis tipikusan egy ilyen okos dolog.

Puzlook
[+]

Az eszközzel az idei CES-en találkoztunk, ahol a konferencia közönsége által díjazott termékek között akadt meg rajta a szemünk. Egy iPhone 5-höz és 5s-hez használható kabátról van szó, melynek a hátlapján 5 darab lencse található, melyeket egy tologatós képkirakóhóz hasonló módszerrel lehet eljuttatni a készülék beépített kamerája elé. A lencsék között három darab nagylátószögűt találni, a leglazább 120 fokos (12 milliméter ekv.) képet tár a szemeink elé, a közepes 160 fokos (10 milliméter ekv.), a legkeményebb pedig a 180 fokos (8 milliméter ekv.) halszemoptika. Ezen kívül van egy másfélszeres nagyítást lehetővé tevő lencse is, mely 50 milliméteres látószöget biztosít, illetve egy makrólencse is, ami 40x-es nagyításra képes. A termék része továbbá egy 8 GB-os pendrive is, amit a hátlapból húzhatunk elő; az iPhone-hoz nem tudjuk csatlakoztatni, úgyhogy különlegességét az adhatja, hogy mindig velünk tud lenni, amikor a Puzlookot is magunkkal visszük. Az extrák közé sorolható továbbá a kiegészítő egyik oldalán található, szabványos méretű állványmenet, aminek köszönhetően szinte bármilyen állványra ráfogathatjuk az egészen kicsi, zsebbarát megoldásoktól kezdve a nagy és profi megoldásokig.

Puzlook
[+]

A gyártó sok más céggel ellentétben úgy tűnik, hogy tisztában van Magyarország létezésével, kérésünkre különösebb gondolkodás nélkül küldtek nekünk egy tesztpéldányt, aminek nagyon örültünk, hiszen tudtuk: csak a tényleges használat közben derül ki, hogy mennyire is jó ez az elképzelés. Sajnos az első benyomás nagyon rosszra sikerült, a Puzlook ugyanis ócska, gyenge minőségű műanyagból lett kiöntve, aminek a felületét nem is dolgozták el rendesen. A teszteléshez kölcsönkapott iPhone 5s-t nem is mertük belerakni addig, amíg jelentősen le nem reszeltük a szegélynél található rücskös felületet, mely szinte biztos, hogy megkarcolta volna a készüléket. A folyamathoz nem volt célszerszámunk, egy sniccer segítségével jutottunk el a képen is látható helyzetig; sajnos saját készülék híján nem tudtuk kipróbálni, hogy vajon tényleg megkarcolta-e volna a telefont a Puzlook, de a szerkesztőség minden tagja egyetértett abban, hogy ez szinte biztosan bekövetkezett volna. Ha pénzt adtunk volna a Puzlookért, akkor ezt nagyon rossz néven vettük volna, az egyedüli reménysugár talán az lehet, hogy egy hibás darabot kaptunk. A problémát jelezni fogjuk a gyártónak.

Puzlook
[+]

Amikor viszont már beleült a készülék a kabátba, akkor stabilan benne is maradt, használat közben még a reszelt élek ellenére sem kellett attól tartani, hogy kiesik. A következő észrevétel az, hogy a Puzlook bizony túlságosan vastaggá teszi az iPhone-t a mindennapos használathoz; a 67 grammos tömeg sem elhanyagolható, azonban a fő gond az, hogy a 67 x 134 x 21 milliméteres kütyü méretéből adódóan 2 centiméternél is vastagabb valami kerül a zsebünkbe, ami lássuk be, nem a felhasználók álma, ha iPhone-ról beszélünk. Véleményünk szerint ezt a kütyü inkább érdemes egy nyaralás, grillezés vagy egyéb esemény előtt felraknunk, a mindennapok során túl bumfordivá teszi a készüléket. Ráadásul hiába létezik fehérben, feketében, ezüstben, pinkben és pezsgőszínben, alapvetően nélkülöz minden kecsességet, úgyhogy az Apple termékek formavilágához nem illik, a felhasználók többsége valószínűleg nem csúfítaná el a készülékét ezzel a megoldással. Érthetetlen, hogy miért nagyobb a tok, mint maga a telefon, és miért csak felfelé és jobbra lóg ki; a képeken is látszik, hogy ez nem túl esztétikus.

Puzlook
[+]

A lencsék eltérő lelkesedéssel csúszkálnak a nekik kialakított sínekben, némelyiket kicsit jobban meg kellett tolni, hogy elmozduljon, mások szinte maguktól is megtették mindezt, de szerencsére fényképezés közben egyik sem csúszott ki a kamera elől.

Lencse nélküli fotó 1,5X nagyítású lencse

Lencse nélküli fotó 1,5X nagyítású lencse

Lencse nélküli fotó 1,5X nagyítású lencse
Eredeti felvétel lencse nélkül / 50 milliméteres (1,5x-es nagyítású) lencse
120 fokos nagylátószög / 160 fokos ultra-nagylátószög
180 fokos halszem / Makró (40X)

A fenti felvételeken jól látszik az, hogy mire lehet számítani az egyes lencséktől. Az 50 milliméteres lencse, valamint a 120 fokos nagylátószögő megoldások is jól használhatók, a 160 fokossal lőtt képek leméretezve még talán vállalhatók, a 180 fokos halszemoptikával viszont nem lehet éles felvételeket készíteni, azok a felvételek még Instagramon sem biztos, hogy megállnák a helyüket, legfeljebb művészfotóként. Persze a jónak titulált lencsék sem hibátlanok, a nagyítós lencsénél a kép széle homályos és jól megfigyelhető a kromatikus-aberráció is, ami a nagyobb látószögeknél nincs jelen, viszont a 120 fokosnál csak a kép közepe éles, a 160-asnál pedig már az is picit mosott. Pár percig a makró lencsével is gondban voltunk, amikor ugyanis azt toltuk be a kamera elé, semmi nem látszott a képernyőn, csak nagy fehérség, és akárhogy próbáltunk virágot és egyéb dolgokat fotózni, nem jött össze a dolog. Jó pár percet kellett tanakodnunk, mire rájöttünk, hogy ez a lencse annyira hatékonyan nagyít, hogy gyakorlatilag kell tenni a kiválasztott témára a Puzlookkal felszerelt iPhone-t ahhoz, hogy jó felvételeket kaptunk. Az eredmény pedig lenyűgöző, az itteni tesztfotókon egy drótkerítés csodálható meg – itt is csak a kép közepe éles, de ettől függetlenül nagyon izgalmas felvételeket lehet vele készíteni. A hatást a digitális zoommal lehet fokozni, ami persze erősen rontja a képminőséget, de internetre feltöltve, alacsony felbontásban még oké lehet. Látni kell viszont, hogy a makró lencsével mozgó dolgokat (rovarokat) lekapni szinte lehetetlen.

1,5X nagyítású lencse 1,5X nagyítású lencse + digitális zoom
Makró (40X) / Makró (40X) + digitális zoom

A Puzlookot legjobb tudomásunk szerint egy kereskedő sem forgalmazza itthon, úgyhogy hazai árról nehéz beszélni. Az biztos, hogy külföldön 99 USD-ért lehet hozzájutni, ami itthon valószínűleg 30-35 ezer forintos végfelhasználói árat jelentene. A képek minőségét megnézve arra a következtetésre juthatunk, hogy eredeti (dolláros) árát megéri kiegészítő, hiszen a halszemoptikát leszámítva mindegyik lencsével elfogadható minőségű felvételeket készíthetünk; egy profi fotósnak ez nyilván nem elég, de egy átlagfelhasználó számára kielégítő lehet, főleg, ha le is kicsinyíti a képeket. Ugyanakkor nagyon szomorú az, hogy a Puzlook nagyon gyenge minőségű műanyagból van kiöntve, amibe mi speciel bele sem mertük rakni az iPhone-t, csak némi reszelgetés után, hogy biztosan ne keletkezzenek rajta karcok. Ezen kívül a dizájn sem túl látványos, de utóbbin túl lehetne lépni, ha a helyén kezelnénk a terméket; a Puzlook valószínűleg nem az a hátlap, ami 0-24 rajta kell, hogy legyen a készüléken, kirándulás, nyaralás közben viszont van értelme felrakni. A tényleges használathoz viszont mi egy jobb minőségű, tartósabb és biztonságosabb rögzítési metódust látnánk szívesen, úgyhogy részünkről ajánlott termék valószínűleg akkor lesz belőle, ha esetleg kijön egy javított, második generációs változat. Az ötletet kiválóságát ettől függetlenül elismerjük.

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPhone 5c - az újracsomagolás művészete

  Almáék idén először két telefont is bemutattak, ám az olcsóbbik modell inkább csak új színvilágot és műanyagot hoz, nagy előrelépést aligha.

 • Apple iPhone 5s - tud ujjat mutatni

  Az iPhone 5 újdonsága külsőre nem sokat változott, de erősebb hardver, fejlettebb kamera, valamint egy Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó került bele.

 • iOS 7 rendszerbemutató

  Az Apple legújabb operációs rendszere nem csak az eddig megszokott ikonok külsejét cseréli le, hanem számos új funkciót is hoz magával.

 • Apple iPhone 5 - öt lett S

  Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

Hirdetés