Nokia 2.1 - kétsávos út, 30-as táblával

A HMD Global második Android Go telefonja sztereó előlapi hangszóróval fűszerezi meg a pofonegyszerű receptet, a gigászi telep pedig hosszú használatot biztosít, ha nem is zökkenőmenteset.

Kamerák, multimédia

A Nokia 2.1 fixfókuszos, 5 megapixeles kamerát kapott elöl, képernyővillanóval és vakuval, ilyen képet lő. A 8 megapixeles hátnapi modul középtempójú autofókuszt kínál és LED villanót. A szoftver egyszerű és célravezető: az egyik oldalon a kameraváltó, a vaku, a HDR, az önkioldó és az arcszépítő, a másikon az exponáló, a galéria és a videofelvevő érhető le. Készíthető panoráma, kézi módban pedig a mérési mód, a fókusz, a fehéregyensúly és az expozíció állítható. RAW mentés, Camera2 API támogatás vagy optikai képstabilizálás nincs.


[+]

A nappali képeket meglátva az embert optimizmus fogja el: élénk színek, megbízható fehéregyensúly és a közepes dinamikán ügyesen javító, bár lomha HDR mód teszi a dolgát. Belenagyítva aztán kiderül: brutális zajmentesítést használ a HMD Global, így a széleken és a hasonló tónusú részeken előszeretettel mos egybe a rendszer mindent, főleg este, amikor azért nem az igazi a helyzet. Nem vészesen alacsony a részletesség, csak 8 megapixelen nincs sok lehetőség a képekbe zoomolni vagy vágni, illene tehát az algoritmuson finomítani. Kellemesen széles amúgy az f/2-es rekeszértékű lencse látószöge, az érintőfókuszt a makrók pedig átlagos részletgazdagsággal hálálják meg. Videó legfeljebb 1080p-ben lőhető 30 FPS-sel, átlagos-átlag feletti minőségben, közepes dinamikával. Sajnos semmiféle stabilizálás nem segít be, így mozgás közben nem csak a fókusz, a lencsék is bizonytalanok. Átlagos a sztereó hangfelvétel minősége, szerencsére nincs túlszűrve.

A Play Zene előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendszerezi a helyben tárolt vagy a Google előfizetéses tartalmait, sok widgettel, egyszerű hangszínszabályzóval és a FLAC formátum meghajtásával. A slusszpoén persze nem a szoftver, hanem a sztereó hangszórópár, amely kellemesen erélyesen szólal fel, és a minősége sem rossz. Kissé élesek a hangok a maximumon, és egy komolyabb sztereó okostelefonnak több tere van, markánsabb mélyekkel. Ám éppenséggel akad egy rakás középkategóriás mobil, sőt drágább is, amelyik rosszabbul szól, mint a 2.1, és még le is takarja az ember az alsó, monó hangszórót, ami itt ugye nem fordulhat elő.


[+]

A jack kimenetre tiszta, zaj- és torzításmentes hang jut közepes hangerővel – a drágább mobilok részletességben és dinamikában azért jóval többet kínálnak. A dobozolt headsetnél érdemes minőségibb fajtát csatlakoztatni, és akkor rendben van a zenehallgatás. A galéria csak az alapvető video formátumokat játssza le, azokat is 1080p-ig. A VLC sem tud ennél több pixellel vagy a HDR kódolással megbirkózni, viszont meghajtja az AC3 hangot, a feliratokat és az alternatív kódolásokat. Mozizáshoz sem utolsó a sztereó hangszóró, az alacsony kontrasztarány és a nem túl sötét képernyő feketék viszont már elvesznek az élményből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

Előzmények

 • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

  Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

 • Nokia 1 - go, Android, go!

  A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

 • Nokia 2 - kegyelemkettes

  A legolcsóbb Nokia okostelefonnak igazából nem ebben a régióban lehet sikere, mert tudása igen alapszintű, csak az akkumulátor emeli ki a mezőnyből.

Hirdetés