Hirdetés

Nokia 110 (2019) - egyszerűen gyér

A Nokia legolcsóbb telefonja túl sokat akar tudni, de nem szabad tőle semmi extrát várni. Viszont azt a keveset meg lehetett volna oldani jobban is.

Bevezető

A nyomógombos telefonok köszönik szépen, de jól megvannak. Persze, hogy nem jön szembe minden óriásplakáton egy Nokia 110, nyilván nem lehet fantasztikus technológiát mantrázó kreatívokat gyártani mellé, de ha valakinek tényleg csak arra kell egy telefon, hogy elérhető legyen, akkor még mindig van filléres mobil a piacon. És mivel kereslet is van rá, ezért a Nokia (amely hagyományosan erős ezen a vonalon) időről-időre frissíti a kínálatát, plusz bővíti is, jön a 2720 is hamarosan hozzánk, plusz ugye a strapabírósági témába is beugrottak a Nokia 800-zal.


[+]

Tíz lepedőt kóstál a termék, ennél amúgy van még olcsóbb verzió, a Nokia 105 idei verziója csak 7 ezer forintba kerül, ha pedig eltávolodunk a márkától, akkor a kínálat kemény 3 ropitól indul (iLike F-180), de van mindenféle nevenincs cucc is egy csomó (Alcor, Sencor, Allview, Blaupunkt, meg még Alcatel is), szóval ez a Nokia 110 már-már luxuskategóriás termék a saját piacán. De a név még mindig garancia sokaknak, plusz rá lehet írni egy csomó extra dolgot a dobozra, úgymint kamera, zenelejátszó, zseblámpa, rádió, fájlkezelő, diktafon, amivel ki lehet esetleg emelkedni funkcionálisan is a mezőnyből.


[+]

Dobozilag viszont nem, a csomagban ott hentereg ez a kis játékszer, külön az akkumulátor és van egy töltőkábelünk, amelynek ugyan microUSB a vége, de a másik fele fixen a villásdugóhoz van forrasztva, szóval adatkábelt nem fogunk belőle csinálni. Headset nincs, noha nekem régi mániám, hogy egy 3,5 mm-es végződésű akármilyen drótot lehetne mellé adni azzal a felkiáltással, hogy nesztek, itt egy rádióhoz szükséges antenna.

Hirdetés

Külső

75 grammot nyom a termék az akkumulátorral együtt, amely egy BL-5CB típusú, 800 mAh-s telep. A hátlapot le lehet pattintani, ezután tehetjük be a két SIM-et (igen, a hagyományos méretű megy bele), valamint a microSD, amely kapacitását tekintve 32 GB lehet maximum. Ha már itt járunk, akkor tekintsük meg a szemre is irtó alapszintű kamerát, amelyhez nincs még egy villanó sem, a zseblámpaként szolgáló LED ugyanis a készülékház felső részére került a 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozó közé.


[+]

Oldalt és alul teljesen sima a telefon (illetve a lenti részen van egy vájat abból a célból, hogy a kis körmünket ide mélyesszük be, ha levennénk a hátlapot), magyarán nincsenek hangerőt szabályozó gombok sem, ezt hívás közben a középső navigációs gomb kapirgálásával tudjuk állítani. A telefon frontoldalának felső részén van a kijelző (semmiképpen sem mondható, hogy terpeszkedik), amely 1,77 inches, a felbontása pedig a falrengető 120 x 160 pixelt tudja nyújtani. Színes, a technológia TFT, ami azzal jár, hogy főleg kicsit felülről rátekintve villámgyorsan invertálódnak a színek.


[+]

A gombsor első ránézésre korrektnek látszik. Gumírozott érzetűek a billentyűk, finoman járnak, van nyomáspont, de sajnos sikerült fejenrúgni az ergonómiát a navigációs gombbal, amellyel elvileg négy irányba tudunk haladni és be is lehet nyomni. De ez valahogyan mégsem sikerül úgy, ahogyan az ember eltervezni, nekem nincsenek virsli ujjaim, de minimum az esetek felében a megerősítésképp középső megnyomásra tervezett ujjmozdulatommal rögtön haladtam is (főleg felfelé) egyet a menüben. Fordítva ez még nagyobb szívás, az ember csak szeretne egy másik ikonra átlépni, ehelyett belép egy olyan funkcióba, amit esze ágában sem volt megnyitni.


[+]

Mondhatnám, hogy srácok, egy dolgotok lett volna: megoldani a normális kezelhetőséget egy 10 lepedős telefonon, de nem bírtátok megugrani a mércét. És ezt még sikerült megfejelni a piac markánsan legidegesítőbb gombhangjaival is, aminek a milyenségét nem, csak a hangerejét lehet állítani, de ez a szupermáriós bugyogás már rövid távon is idegbajt okoz.

Funkcionalitás

A hardverről semmit nem kommunikál a Nokia (de még a termék tömegét is egy Fagor konyhai mérlegen mértem le, mert arról sincs hivatalos információ), de a rendszer egy Series 30+ nevű platform, ami igen régi alapokra tekint vissza. De ezzel nincs semmi baj, a logikáját tizensok éve ismerjük, meglepetés nincs, még az ostobán rövidített menüpontok is megvannak. Viszont a rendszer kinézetének testreszabhatósága maximum jelzésértékűnek mondható, mindössze a háttérkép változtatható, de a fekete-narancs színséma kőbe van vésve.


[+]

A főképernyőn két operátori kijelzés valahogy elfér az óra felett, plusz a felső sávban van hely értesítési ikonoknak. A menü pontosan 20 ikont tartalmaz, mappázás és efféle hívságok nincsenek, a menüpontok sorrendje is fix. Nekem mindig hiányzik a régi Nokiák egyik legjobb trükkje, hogy a menüben a számgombokkal is lehessen haladni (még a régi 3210-esen menü-2-1 volt az új üzenet írása), viszont a gyorstárcsázás szerencsére megvan. A menü+csillag gombzárás azonban már a múlté, a hívásmegszakító és a bal oldali funkciógomb egymás utáni megnyomása szükséges ehhez.

A névjegyzék 500 bejegyzést tartalmaz, egy név és egy szám menthető. Az üzenetkezelés SMS-re szorítkozik, helló T9, de rég láttalak. A naptár csak havi nézetet tud, egyféle emlékeztető rögzíthető jelzési időponttal. Van alapfunkciós számológép, zseblámpa, ami alapállapotban a felfelé gombbal is kapcsolható és harmatgyenge, akadnak üzemmódok, de ezekhez nincs gyorsgomb, némítani a kettőskereszt hosszas megnyomásával lehet. A zenelejátszó sem egy bonyolult darab, a memóriakártyára tett számokat (mert a telefon belső, 4 MB méretű memóriájába nagyjából semmi sem fér) megtalálja és valamiféle lejátszási listát is össze lehet kalapálni, de ennyiben kimerül a történet. Szól a háttérben, de ha bármit akarunk csinálni a zenével (léptetni, megállítani, hangosítani), akkor vissza kell térjünk a lejátszóhoz és ott tudunk intézkedni. A hangminőség relatív satnya, de nem halk és nem recseg, a headsetre jutó produkció sem a piac legjobbja, de egy “felújított” kettes metrón elmegy. És van rádió, ehhez kell mindenképp egy zsinóros füles, megtalálja magától az állomásokat és ezen kívül egyetlen funkciója van: szól.

A fenti képek abból a kamerának nevezett izéből estek ki, ami a Nokia 110 hátulján található. Mondanám, hogy bátran kattintson rá az olvasó, hogy nagyobban is megtekintse, de nem véletlenül nem nyílnak meg a fotók ennél nagyobb méretben: ez a QVGA (240 x 320 pixel) felbontás a maximum, amit a Nokia 110 tud. Ez szerintem mindennek a legalja, hogy egy nyomorult VGA sem fért bele, ami a Nokia első kamerás telefonjában (7650) 17 évvel ezelőtt (!) megvolt. Teljesen felesleges egy ilyen használhatatlan alkatrészt beépíteni egy telefonba csak azért, hogy lehessen villogni, hogy kamerás a telefon. És komolyan tudják a parasztvakítást még azzal is fokozni, hogy a hivatalos termékoldalon szó szerint az szerepel, hogy “örökítsd meg a körülötted lévő világot”, megspékelve azzal, hogy ha valami olyasmit látunk, ami tetszik, akkor alakítsuk a pillanatot örök emlékké a hátlapi kamerával készült fényképpel vagy videóval. Hogy mivé alakíthatjuk, az pont látszik a fenti tesztfotókon, az nem látszik, hogy kinek volt ahhoz tényleg pofája, hogy ezt így le merje írni egy termékoldalra.

A filléreskedés csimborasszója azonban mégsem a pofátlanul gyenge kamera, hanem a beépített játékkínálat. A Snake megvan, éljen, hogy még mindig lehet ez egy fícsör, az tényleg csodálatos, de hogy ezen kívül van még négy további játék, ami demó verziós (értsd: három alkalommal ki lehet próbálni, aztán meg kell venni), az azért egy nagyon erős humor, csak kár, hogy komolyan is gondolták. Az adatkommunikációs repertoár konkrétan zéró, még Bluetooth sincsen, ami azért elég kemény, legalább egy headsetet hozzá lehetne kötni vezeték nélkül, de nem. A hangminőségre nincs panasz, de mivel itt még masszív 2G-t használunk, ezért nem lesz olyan tiszta, mint az ennél korszerűbb technológiákkal elérhető produkció.


[+]

Értékelés: Nokia 110 (2019)
Külső
Ergonómia 5 pont
Anyaghasználat 6 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 2 pont
Belső
Kezelhetőség 4 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 1 pont
Felhasználói felület élménye 2 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 5 pont
PIM funkciók 2 pont
Adatkommunikációs képességek 1 pont
Multimédia
Vizuális 1 pont
Audio 4 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 3 pont
Hogyan értékelünk?

Jó, összegezzünk, nem leszek kedves. Szóval 10 ezer pénzért itt van ez tényleg alapfunkciós termék, amely azért nem 5 ezer pénz, mert abban a szegmensben már van másik, de a Nokia 110 papíron egy komolyabb fícsörlistát tud felmutatni a kamera, a zenelejátszó és a játékok miatt. Bár ne tenné. De ha ezen még túl is tudnánk tenni magunkat (nem tudjuk), akkor ott van az ergonómiai katasztrófának tekinthető középső navigációs gomb, ami instant idegbajt tud okozni. Semmi olyan érvet nem tudok a Nokia 110 mellett felhozni egy feleennyibe kerül (akár Nokia) telefonnal szemben, ami indokolná a termék megvásárlását. A kamera értelmetlen, a kezelés rettenetes, még csak azt sem tudom mondani, hogy üzemidőben oda-vissza megver bármit, mert csak a szokásos, butamobilokra jellemző 4-5 napos készenlétet tudja hozni. Ha alapfunkciós telefont akarunk csinálni, akkor legyen tényleg az, zéró kamerával és egyéb marhaságokkal (pénzért megvehető Doodle Jump, atyaég), ha meg azt mondjuk, hogy ez azért egy picit több, mint az alapfunkciós motyónk, akkor a hozzáadott extráknak legyen már valami értelme. És tényleg nem volt senki, de senki az egész cégnél, aki három percig kipróbálta volna, hogy a navigációs gomb ennyire tré? Jó, lehet, hogy valaki kipróbálta, csak addigra le volt már fröccsentve belőle 30 ezer darab. Szóval nem, a Nokia 110 akkor sem lenne életképes telefon, ha feleennyiért adnák, nem hogy 10k-ért, aminél rengeteg olcsóbb opció létezik, de könyörgöm, most már az egyébként szintén nem túl acélos 8110 4G is majdnem ennyiért elhozható, az sem egy csoda, de legalább működhet modemként és nem akarja az ember a falhoz vágni örökké. Plusz abban tényleg van humor.

Bog

Specifikáció

Nokia 110 (2019)
Nokia 110 (2019) Általános
Technológia GSM
Méret 115,1 x 49,8 x 14,3 milliméter
Tömeg 75 gramm
Színvariációk óceánkék, rózsaszín, fekete
SIM-foglalat 2 x miniSIM
Kijelző
Kijelző átlója 1,77 hüvelyk
Kijelző felbontása 120 x 160 pixel (113 ppi)
Kijelző típusa TFT
Színárnyalatok száma 65 ezer
Hardver
SoC típusa na
Processzor típusa na
Processzor utasításkészlete na
Grafikus chip na
RAM mérete na
Memória
Telefonkönyv kapacitása 500
SMS memória SIM
Belső tárhely 4 MB
Memória bővíthetősége microSD (max. 32 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
GPRS / EDGE nincs / nincs
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE nincs / nincs / nincs / nincs
LTE -
IrDA / Bluetooth nincs / nincs
WiFi nincs
USB microUSB
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő nincs
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van (T9)
Szoftverek
Platform Series 30+
WAP / HTML böngésző nincs / nincs
E-mail kliens nincs
Játékok Snake + 4 demó
Valutakonverter nincs
Extra szoftverek Zseblámpa
Multimédia
Fő kamera QQVGA
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel QCIF
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 800 mAh-s Li-Ion
Készenléti idő na
Beszélgetési idő 14 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Hirdetés