Hirdetés

Motorola Moto G - nekünk is kéne

Bevezető

Jó sokáig csönd volt a Motorola körül, miután a Google bekebelezte őket. Illetve a mobilos üzletágukat. Sokan arra is számítottak, hogy nem látunk több Motorola telefont, a keresőóriásnak csak a szabadalmak kellettek, de szerencsére nem így alakult, a Google inkább úgy gondolta, hogy ha házon belül van a hardver is, akkor lehetne készíteni ütős modelleket. Nem ment ez gyorsan, de amikor a Moto X piacra került (ez sem jutott el hozzánk), akkor már látszott, hogy mi a cél. Olyan készülékeket szeretne csinálni a Motorola, amelyek nem a csúcskategóriában, nem az aktuális Nexus modellekkel versenyeznek, hanem nagyon baráti áron kínálnak frankó használhatóságot.

Motorola Moto G
[+]

Hogy ez így marad-e, azt még nem lehet tudni. Talán majd egy következő Nexus is a Motorola műhelyéből kerül ki, de addig is itt van nekünk a Moto G, amit nem lehet hazánkban hivatalosan megvásárolni, hozzánk is egy olvasói felajánlás formájában jutott el a termék. Az a termék, amit boldog tulajdonosa 129 angol fontért vett kint, függetlenül. Igen, ez kevesebb, mint 50 ezer forint, ha az angol Amazonról rendelem, akkor is megáll szállítással együtt 150 font alatt.

Motorola Moto G
[+]

Az a helyzet, hogy ennyiért ez durván jó ajánlat. Ha azt mondom, hogy négymagos processzor, HD felbontású IPS kijelző, 8 gigás belső tárhely és 5 megapixeles kamera jellemzik, akkor ez akár lehetne valami kínai termék is, van egy pár hasonló árú eszköz itthon is, elég csak az Overmax Vertis-01-re gondolni. A különbség azonban az, hogy a Motorola nem MTK processzort használ, nem kétkártyás, nem egy tizenkettőegytucat termék, hanem egy combos Qualcomm chipset dübörög benne, rohadt jól össze van rakva, hamarosan jön rá a 4.4-es Android, iszonyatosan jól eltalált a méret és a forma és látszik rajta, hogy a minőségre is nagyon odafigyeltek.

Hirdetés

Külső

A dobozban csupán egy USB kábel volt, illetve olvasónk kapott hozzá egy fehér hátlapot is. Fontos tudni, hogy a Moto G-hez rengeteg kiegészítőt is lehet kapni (persze nem itthon), fülest, hátlapokat, külső töltőt, tokokat, fóliákat, a Google-Motorola páros tudta, hogy lesz erre az eszközre kereslet (állítólag a brit üzletekben sokszor hiánycikk), ezért felkészültek a tartozékok tekintetében is.

Motorola Moto G
[+]

Kétféle verzió létezik, az olcsóbbik (mint tesztünk főszereplője is) 8 gigás belső tárhellyel rendelkezik, a drágábbik ennek dupláját nyújtja. “Egy kicsi Nexus 4” - mondták rá sokan, és ebben van is valami. Kicsit kavicsszerű a forma, lekerekítettek a sarkok, a kijelző és a hátlap között azonban markáns a váltás. A teljes előlapot Gorilla Glass 3 védi, aminél csak sokkal drágábban lehet ellenállóbb borítást csinálni. Ideális a méret, női kézben sem ormótlan, nem is csoda, hogy a tulajdonos is egy leányzó.

Kijelző-teszt
Mérés Motorola Moto G Alcatel OT Idol S LG Optimus F6 Samsung Galaxy Ace 3
Fehér fényerő 421 nit 435 nit 444 nit 393 nit
Fekete fényerő 0,58 nit 0,56 nit 0,47 nit 0,51 nit
Kontrasztarány 1:726 1:778 1:946 1:773
Színhőmérséklet 7755K 8110K 8334K 8093K

Motorola Moto G
[+]

Maga a kijelző IPS technológiát használ, felbontása pedig 1280 x 720 pixeles, ami kifejezetten jó pixelsűrűséget ad ki. A 326 ppi-s értékre büszke lehet a Motorola. A kijelző felett egy 1,3 megapixeles előlapi kamera üldögél, itt van a közelségszenzor és az értesítési led is. Alul nincsenek gombok, a Google filozófiája szerint a vezérléshez szükséges kezelőszervek a kijelzőből foglalnak el helyet. A 4,5 inches méret számomra épp tökéletes, egy kézzel is simán kezelhető.

Motorola Moto G
[+]

A hangerőt szabályozó gombpáros, illetve a telefont lezáró és feloldó billenytű jobb oldalt található meg. Felül ücsörög a 3,5 mm-es jack csatlakozó, az USB kábelt alul tudjuk bedugni. A finom tapintású, nem csúszós, esetünkben fekete hátlap finoman ívelődik, jól marokra lehet fogni a Moto G-t. Három kör alakú motívum van itt, felül a kamera, alatta a villanó, még lentebb pedig egy mélyedésben lakik a jól ismert Motorola logo. Viszont emberek, ez talán a legnehezebben leszedhető hátlap ever, legalábbis azok között a telefonok között, amelyeknél ezt hivatalosan meg is lehet tenni. A microUSB csatlakozónál kell nekigyűrközni és körömmel körbemenni a készülék peremén, úgy össze van rakva, hogy nem is értem, hogy minek lehet egyáltalán leszedni. Az akkumulátor ugyanis nem cserélhető, microSD-t nem tudunk beletenni, csak a microSIM tolható be oldalról, ezt igazán ki lehetett volna vezetni a burkolatra és akkor egybe is önthették volna az egészet. És akkor talán az oldalsó gombok sem lötyögnének kissé.

Hardver, OS

A Moto G erős kis jószág. Négymagos, Snapdragon 400-as SoC ketyeg benne, magonként 1,2 GHz az órajel. A grafikus gyorsítást egy Adreno 305-ös GPU végzi, a RAM mérete pedig 1 GB. Ennyi pénzért ez egy kimondottan erős összeállítás, nem is kell csalódnunk a használat során, minden azonnal történik, pörög-forog a menü, simán futnak az erőforrásigényesebb játékok, nem okoz gondot a Full HD videók visszajátszása sem.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Motorola Moto G Sony Xperia SP Alcatel OT Idol S LG Optimus L9 II
Quadrant Standard 8655 pont 7752 pont 4700 pont 5368 pont
Linpack for Android (single) 89,184 MF. / 0,94 s 191,400 MF. / 0,44 s 135,226 MF. / 0,62 s 141,134 MF. / 0,59 s
Linpack for Android (multi) 263,064 MF. / 0,64 s 353,599 MF. / 0,48 s 246,661 MF. / 0,69 s 276,503 MF. / 0,61 s
Smartbench 2012 Prod. 5354 pont 4767 pont 2663 pont 3050 pont
Smartbench 2012 Games 3253 pont 2912 pont 2551 pont 2191 pont
AnTuTu 4.x Benchmark 17462 pont ? pont 13342 pont 14571 pont
Geekbench 3 (single) 341 pont ? pont 415 pont 451 pont
Geekbench 3 (multi) 1160 pont ? pont 773 pont 820 pont

A sebességtesztek is igazolják, hogy a Qualcomm négymagos megoldása lényegesen combosabb, mint az MTK6589-es procik, ennél többet nem hiszem, hogy lehetne elvárni ebben az árfekvésben. Kevés olyan felhasználó lesz, akinek gondjai lesznek a hardverrel, ráadásul nem is melegszik a készülék akkor sem, ha mondjuk sokáig nézek filmet rajta.

Motorola Moto G Motorola Moto G

A rendszerről nem kell sokat beszélni, jelenleg a 4.3-as Android teljesít szolgálatot, természetesen a felület gyári, a Motorola által korábban átdolgozott MOTOBlur interfésznek búcsút inthetünk. Az egyetlen pont, ahol van némi egyedi vonás a kamerát illette meg, a szoftveres kínálat azonban az alapvető applikációkon túl csak két extrát tud felvonultatni. Az egyik az Assist, ami magától állítja mondjuk a hangprofilokat, ha azt látja, hogy a naptárunkban van egy meeting, illetve ugyanezt megteszi éjszakára is, szintén automatikusan.

Motorola Moto G Motorola Moto G

A másik extra alkalmazás a Motorola Migrate, ami másik telefonról segít átköltözni az újdonságba, ilyet láttunk már több gyártónál, például a Lumia modellekben is található hasonló. Fontos apróság, hogy a Moto G mellé 50 gigányi Google Drive tárhely jár két éven keresztül, ha és amennyiben a telefon aktiválásától számított 30 napon belül ezt igényeljük. Más fontos extra nincs, azt viszont meg kell jegyeznem, hogy nálam érdekes módon az értesítő led minden szirszar kapcsán villogott (FB, Twitter, Hangouts, email), de az elmulasztott hívásnál kuka maradt. Még egy apróság: egyelőre hivatalosan nincs magyar nyelv a Moto G-ben, ezzel azért érdemes tisztában lenni.

Multimédia

No, a kamerába azért belepiszkáltak a gyártónál, vélhetően abból a megfontolásból, hogy minél egyszerűbbre vegyék a kezelőfelületet. Nekem ez már túlzás, oké, hogy a képméretet általában mindenki a maximumra rakja, de azért egy éjszakai mód, néhány effekt, kis fehéregyensúly állítási lehetőség talán elfért volna. Maximum akinek fogalma sincs arról, hogy ez mi, az majd nem izélgeti. Ezek helyett bal felől egy ujjmozdulattal be lehet húzni egy forgatható felületet, ahol ki-be lehet kapcsolni egyszerű dolgokat. A vakut, a HDR-t, az érintős fókuszt, a geotagginget, a panoráma módot, illetve átkapcsolhatjuk a képarányt 16:9-ről 4:3-ra és vissza. Itt jelenik meg a lassított felvételű videók készítésének aktiválója is.

Fotózni úgy kell, hogy ahol lenyomjuk az ujjunkat, oda élesít és egyből exponál is a gép. Ha lenyomva tartjuk a kijelzőt, akkor sorozatban lövi a fotókat a masina, és ennyi. A képek gyorsan tárolásra kerülnek, ha a keresőn jobbra lapozunk, akkor egyből a kész alkotások közé csöppenünk. Mint az a tesztfotókból is látszik, a kamera azért nem erős oldala a telefonnak, de annyira nem szörnyű azért a végeredmény, hogy ne lehetne rájuk ennyi pénzért azt mondani, hogy vállalhatók. Ahogy sötétebb a téma, úgy romlik rohamosan a minőség, sok a zaj, elvesznek a részletek, a dinamikatartomány is szűkös, az esti órákban nem nagyon érdemes fotózgatni.

Motorola Moto G Motorola Moto G

Videót HD-ban tudunk rögzíteni, ha lassított módot választunk, akkor is 720p marad a felbontás. Előbbire itt, utóbbira pedig emitt mutatunk egy példát. Zeneileg nincs semmi extra, a Play Music a lejátszó, van equlaizer, a hátlapon levő hangszóró kifejezetten hangos, erőteljes, fülessel is korrekt a produkció. Nem hiányzik a repertoárból az FM-rádió sem, pedig jellemzően a amerikai piacra fókuszáló gyártók ezt ki szokták hagyni.

Adatátvitel, akkumulátor

Nincs 4G, ezt sok nemzetközi oldal hibaként rója fel, pedig ebben az árkategóriában szerintem nem is lehet elvárás. Pláne, hogy a 21 Mbps sebességű HSDPA jellemzően bármire elég, amit az ember egy telefonnal akar csinálni. A WLAN korrekt, az érzékenység átlagon felüli, a böngésző természetesen a Chrome, amely kifogástalanul teszi a dolgát, bár Flash támogatás nem haxolható bele. A GPS villámgyors, stabilan is tartja a jelet, s természetesen az eszköz ismeri a DLNA szabványt is. Nekem az NFC azért hiányzik, ez nem dobott volna sokat az árazáson.

Motorola Moto G Motorola Moto G

Az alul levő microUSB csatlakozó ismeri az OTG technológiát, tehát például egy megfelelő kábellel akár egy pendrive is ráköthető. Ez, illetve a jókora Drive tárhely valamelyest enyhíti a bővíthetetlen memória okozta fájdalmat. Ami viszont mindenképpen pozitív, hogy a telefonban levő, 2070 mAh teljesítményű akkumulátor meglepően hosszan képes elegendő energiával ellátni az eszközt, nem lehetetlen a kétnapos üzemidő elérése sem.

Motorola Moto G
[+]

Értékelés: Motorola Moto G
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 10 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Ez a készülék, ennyiért simán a legjobb vételek között lehetne, ha mi nem lennénk kicsukva a jóból. Egyelőre a mi információink szerint szolgáltatói kínálatban sem fog felbukkanni, s persze meg lehet rendelni tök hivatalos helyről is olcsón, van is rá garancia, de ahhoz vissza kell juttatni a terméket a vásárlás helyére, ami bizony nem a szomszéd utca. Mindenki döntse el, hogy ezt a rizikót bevállalja-e, nyilván ha a cucc hibátlan, akkor elmondhatja, hogy nagyon jó vételt csinált, mert ez egy olyan telefon, aminek nincs komolyabb hibája, persze lehetne erősebb, gyorsabb, jobb kamerával, 4G-vel, meg minden földi jóval, de akkor nem ennyibe kerülne. Ha árához viszonyítjuk, illetve a hasonló árban mozgó konkurens termékekhez, akkor viszont bajnok, nem csak a formaterv csinos és jól eltalált a méret, hanem a hardver is elég combos, korrekt az üzemidő, igencsak rendben van a kijelző, jól szól és még a kamera gyengeségeit is el lehet viselni. Egy kimondottan jól összerakott, a funkciók tekintetében különösebben nagy kompromisszumra nem kényszerítő, mindennapi használatra tervezett okostelefon a Moto G, ami itthoni forgalmazás esetén simán megkapná tőlünk a Különösen ajánlott plecsnit, ám nálunk az a szokás, hogy ilyesmit csak akkor tudunk rácsapni egy gépre, ha a hazai support is megoldott, no meg ha a termék beszéli is a nyelvünket. Ezek hiányában maximum a Tetszett mehet rá, bevállalósabbaknak nagyjából instant get kategória, a többiek pedig reménykedjenek, hogy talán mégis felbukkan az itthoni szolgáltatóknál és nem szállnak el az árazással - ahogy mondjuk a Nexus telefonoknál ez sajnos előfordul. A Motorola újra él, reméljük, hogy a Google is látja, hogy milyen pozitív a nemzetközi fogadtatás és hamarosan újabb és újabb, jó ár-érték aránnyal rendelkező telefonok kerülnek ki a nagy múltú gyártó műhelyéből.

Motorola Moto G

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Motorola Moto G
Motorola Moto G Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 129,9 x 65,9 x 11,6 milliméter
Tömeg 143 gramm
Színvariációk fekete, fehér, kék, türkiz, sárga, piros
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (326 ppi)
Kijelző típusa IPS LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 400
Processzor típusa 1,2 GHz-es négymagos Cortex-A7
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 305
RAM mérete 1 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 8/16 GB
Memória bővíthetősége -
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21,1 Mbps / 5,76 Mbps
LTE nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11b/g/n, WiFi hotspot
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.3 (Jelly Bean)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, Assist, Motorola Migrate
Multimédia
Fő kamera 5 megapixel, autófókusz, led segédfény
Másodlagos kamera 1,3 megapixel
Videófelvétel 720p @ 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2070 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő 24 óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: Moto G a házban!

    Olvasói felajánlás nyomán van lehetőségünk bemutatni az itthon nem kapható Motorola készüléket, amely már a Google égisze alatt készült.

Hirdetés