Hirdetés

Motorola Moto E7 Power - memóriában az erő

40 ezer forintért az okostelefonos belépőszint jár 2021-ben, ez viszont már közel sem annyira tragikus, mint pár éve. RAM-ból jut bőven, a kamera viszont gyenge.

Kamera, multimédia

A sima Moto E7 nagyon hasonló áron egy dologban nyújt érdemben többet mai tesztünk alanyánál, ez pedig a kamera. Míg amaz kapott egy tisztességesnek mondható, 48 megapixeles, 1/2"-os szenzormérettel és f/1,7-es apertúrával rendelkező kamerát, addig az E7 Power ennél jóval szerényebb módon csak egy 13 megapixeles, 1/3,1"-es fizikai szenzorméretű, f/2-es apertúrájú lencsével szerelt kamerarendszert kapott, ami nem csak elméletben, de gyakorlatban is az okostelefonos minimálprogram, nagyon szerény várható képminőséggel. Persze divatos módon ez a hátlapi kamera sincs egyedül, de a mellette lévő 2 megapixeles makrókamerával nem fogunk nagy eredményeket elérni, itt és itt látni példákat a minőségére. Mutatunk egy 5 megapixeles szelfit is.


[+]

Szoftveres téren helytállónak lehet mondani, amit nyújt, van automatikus HDR, arcfelismerés, időzítő, kikapcsolható exponálóhang, segédrács, portré Google Lens, a kézi módban pedig még záridőt, érzékenységet és fehéregyensúlyt is lehet állítani, viszont tény, hogy itt kijönnek a hardveres gyengeségek: lassú az autofókusz, lassú az expozíció, döcögősen kerülnek elő a beállítások, összességében körülményes a fotózás, és a megbízhatóság sem tökéletes, egy-egy témát érdemes többször megörökíteni, ha biztosra akarunk menni abban, hogy lesz közötte olyan, ami nem mosott, jól exponált és viszonylag éles.

Hirdetés

Főkamera, 13 megapixel

Nincs túl sok elemeznivaló ezeken a fotókon, és nem is kell túlságosan kinagyítani őket, hogy feltűnjenek a hibák: szűk a dinamika, nem túl jó az élesség és a részletesség, van bőven zaj, és rengeteg helyen bukkan fel a kromatikus aberráció. Este ezeken felül nagyon nehézkessé válik a fókuszálás, az élesség szinte teljesen eltűnik, és minden eredeti probléma tovább erősödik: ezt a kamerát nappal még elő lehet venni egy fotóra, este viszont közel fölösleges, nagy élmény semmiképp nem lesz benne.

A gyenge fotók mellé harmatos videókat is lehet készíteni, Full HD a maximális felbontás 30 fps sebességgel, de ebben sincs túl nagy élvezet: a hangminőség ugyan elfogadható, ám a képi oldal halovány és remegős, részletekről és élességről pedig itt sem beszélhetünk, úgyhogy összességében nem túl jó a képalkotási minőség.

[+]

A multimédiás oldal legnagyobb hátránya a hátlapi mono hangszóró: tompa, gyenge dobozhangja van, ráadásul letakarni is nagyon könnyű, ha kézben fogjuk, nem véletlenül tűnt el szinte minden mobilról ez a megoldás. Igaz, rossz minőségű hangzását erősen is elő tudja adni, tehát telefonhívásainkról erélyesen értesít, multimédiás célokra kevésbé ajánlható, ahogy nyilván a képi világ sem lesz lenyűgöző, Widevine L1-es védelem viszont van, tehát a nagyfelbontású streameknek elméletileg lehet tere. A jack csatlakozóból korrekt minőségű hang jön ki, és nem csak saját fájlainkat vagy az internetes tartalmakat, hanem hagyományos FM-rádiót is elővehetünk, ha csatlakoztatva van a füles.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés